Özkonak’ta Tescilli Yapı Davası: 42 Yıl Sonra Mahkeme Süreci Başladı

Özkonak’ta Tescilli Yapı Davası: 42 Yıl Sonra Mahkeme Süreci Başladı

Nevşehir’in Özkonak kasabasında, 1982 yılında koruma altına alınan üç yapının sahipleri, 42 yıl sonra mahkeme önüne çıkacak. Mahkeme celbini evlerinin tescilli yapı olduğunu öğrenerek alan vatandaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı, 1982 yılında Nevşehir'in Özkonak beldesinde bazı yapılar hakkında koruma kararı aldı. Ancak, bu kararın mahallinde ilan edilmemesi ve taşınmazların tapu kayıtlarında "sit" şerhinin olmaması nedeniyle, taşınmazların sahipleri uzun yıllar bu durumdan haberdar olamadı.

Özkonak’ta Tescilli Yapı Davası: 42 Yıl Sonra Mahkeme Süreci Başladı

Mahkeme Süreci ve Yargılanma

42 yıl sonra, taşınmazların malikleri hakkında 2863 sayılı yasaya muhalefet suçundan hem ceza davası başlatıldı hem de Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yıkım kararı alındı. Yıllar önce yıkılan yapılar, yerel belediye tarafından 1997 yılında enkaza dönüştürüldü. Ancak, evlerini satın alırken koruma kararına dair herhangi bir bilgiye ulaşamayan vatandaşlar, 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası ve bin güne kadar adli para cezası ile yargılanıyor.

Özkonak’ta Tescilli Yapı Davası: 42 Yıl Sonra Mahkeme Süreci Başladı

Mağduriyet ve Talep

Evlerinin tescilli olduğunu mahkemeden gelen yazıyla öğrenen vatandaşlar, bu süreçte büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor. Güngör Turgal, Mehmet Taşkın ve İbrahim Cingi, yaşadıkları durumun düzeltilmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. Kısıtlı imkanlarla edindikleri taşınmazlar üzerinde inşa ettikleri evlerin tehlike altında olduğunu ifade eden vatandaşlar, adaletin bir an önce tecelli etmesini bekliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.