"Parmaklıklar arkası" ürünler büyük talep görüyor
Hükümlülerin meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulan Kalecik Açık Ceza İnfaz Kurumundaki tesisin, üretimini yaparak satışa sunduğu yumurta ve süt ürünleri büyük ilgi görüyor- "Kalecik" markasıyla satışı gerçekleştirilen yumurta, peynir, tereyağı, ay
ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Ankara'nın Kalecik ilçesinde, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğüne bağlı Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlülerin meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulan tesisin üretimini yaparak satışa sunduğu yumurta ve süt ürünleri büyük ilgi görüyor.
"Kalecik" markasıyla satışı gerçekleştirilen ve mesleki hayata atılan hükümlülerin üretiminde yer aldığı yumurta, peynir, tereyağ, ayran ve yoğurt gibi ürünler, Anayasa Mahkemesi, Merkez Bankası gibi kurumlar başta olmak üzere çevre illerdeki kamu kurumlarının da yemekhanelerinde yerini alıyor. Ayrıca, ürünlerin seyyar araçlarla perakende olarak satışı da yapılıyor.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Cezaevi Müdürü Hasan Uçkaç, 22 yıldır süren üretim serüvenine ilişkin bilgi verdi.
Üretim tesislerinde öncelikli amaçlarının hükümlülere meslek öğretmek ve çiftçilere destekte bulunmak olduğunu vurgulayan Uçkaç, "Tesisimizde günlük olarak 20 ton süt işleme kapasitesine sahibiz. Çankırı, Ankara ve Kırıkkale Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin sütleri ile Kalecik'teki hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin sütlerini satın alıyoruz. Ayrıca 28 bin tavuğun bulunduğu iki kümesimizde de yaklaşık olarak günlük 24 bin yumurta üretimi gerçekleştiriyoruz" dedi.
Meslek öğretmenin yanında, kamu kurumlarının ihtiyaçlarını da karşıladıklarını ifade eden Uçkaç, ihale kanuna tabi olmadan kamu kuruluşlarıyla yaptıkları sözleşmelerle bu kurumlara ürünlerin satışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
- Hükümlülere maaş ve kar payı dağıtılıyor
Uçkaç, bin metrekarelik ek süt ürünleri tesisi ve 30 bin tavuk kapasiteli üçüncü bir kümes inşa ederek üretimi artırmayı amaçladıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıllık ciromuz yaklaşık olarak 15 milyon lira. Yıllık net kar artarak devam ediyor. Yılda ortalama 3 milyon lira kar elde ediyoruz. Yapılacak ek tesislerle kaşar, örgü ve tulum peynir üretimlerine geçeceğiz. Ürünlerimiz doğallığı ile dikkat çekmekte. Aynı annelerimizin yaptığı gibi yoğurttan yoğurt mayalayarak doğal yoğurt üretimi gerçekleştiriyoruz. Güvenli ve tüketilebilecek yoğurdun yanı sıra tereyağ, ayran, peynir üretimi gerçekleştiriyoruz. Yumurtalar da büyük ilgi görüyor. Siparişleri yetiştirmede zorlanıyoruz."
Hükümlülerin yanı sıra bölgedeki çiftçilere de katkı sağladıklarını söyleyen Uçkaç, "Tesiste çalışacak hükümlülerimize hijyen ve iş güvenliği eğitimleri veriliyor. Tesiste çalışanların iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortaları yapılıyor, maaşları ödeniyor, yılda bir defa da hükümlülerimize kazancımızın yüzde 25'ini geçmemek üzere kar payı dağıtımı yapıyoruz. Şu anda 160 hükümlü bu tesislerde sigortalı olarak çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Uçkaç, 2017 yılındaki hedeflerinin ise günlük 40 ton süt işlemek olduğunun altını çizdi.
- "Yumurtalarımız, piyasada aranır duruma geldi"
Veteriner Hekim Erol Kalem de tavukların çeşitli aşılama işlemlerinin yapıldıktan sonra üretime alındıklarını belirterek, tavukların tesise 16 haftalık olduğunda geldiğini, çeşitli aşılama işlemlerinden sonra üretime dahil edildiğini dile getirdi.
Kalem, "Tesislerdeki hayvanlarımıza özel ışıklandırma programı ile hayvanın ihtiyacı olan ışık programını ayarlıyoruz. Öte yandan, özel bir yemleme tekniği uyguluyoruz. Bunda da hayvanın yaşı ve gramını dikkate alarak alıyoruz. Yemlerimizi doğal olan ürünlerden ve kimyasal katkılı değil, bitkisel olanlardan tercih ediyoruz. Bu yemlerle birinci kalite yumurta elde ediyoruz. Yumurtalarımız, piyasada aranır duruma geldi" diye konuştu.
- Tavuklara müzik dinletiliyor
Kümeslerde radyo ve müzik yayını yapıldığını aktaran Kalem, "Kanatlı hayvanlar doğası nedeniyle ürkek hayvanlardır. Dış seslerden etkilenmemesi amacıyla hayvanları sese alıştırmak amacıyla günlük olarak radyo ya da müzik yayını veriyoruz. Müzik dinleyen hayvanların daha sakin olduğu ve verimlerinin de bir miktar arttığı gözlemlenmiştir" dedi.
Tesiste görevi Gıda Mühendisi Saliha Bekmez de, üretim öncesi ve sonrasında gerekli testlerin yapıldıktan sonra ürünlerin satışa sunulduğunu söyledi.
AA
Kaynak: