Patara kazı çalışmalarında daha derine inilecek
İş Bankası Grubu, 28 yıldır sürdürülen Patara Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarını 5 yıl boyunca destekleme kararı aldı- Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Bozdemir:- "Zengin bir kültüre sahibiz. Kazı
ANTALYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle, 1988'den bu yana sürdürülen Patara'daki arkeolojik kazı çalışmalarına İş Bankası Grubu destek vermeye başladı.
Türkiye İş Bankası'nın yanı sıra iştiraklerinden Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Türkiye'nin önemli tarihi ve kültürel mekanları arasında yer alan Patara'daki kazı çalışmalarına 5 yıl boyunca destek verme kararı aldı.
Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Likya Birliği'nin başkenti olan Patara'daki kazı çalışmaları, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık yönetiminde sürdürülüyor.
İş Bankası Grubu'nun kazılara verdiği destek, her yıl binlerce turisti ağırlayan Patara Antik Kenti'ndeki meclis binasında yapılan basın toplantısında duyuruldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir, arkeolojik çalışmalara son yıllarda çok daha fazla ödenek ayrılmasına rağmen bu ödeneklerin talebi karşılamadığını söyledi.
Patara'daki kazı ve restorasyon çalışmalarının çok başarılı olduğunu vurgulayan Bozdemir, "Bu çalışmaların gelecek kuşaklara aktarılması konusunda büyük gayretler sarfediyoruz. Zengin bir kültüre sahibiz. Kazılardan çıkarılan eserleri koruyamazsak bu da bir facia olur. Bu bakımdan yeni desteklerle, Patara'daki çalışmalar daha hızlı ve etkili olacaktır." diye konuştu.
- 5 yıl boyunca destek
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş da, Türkiye'nin yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve birçok antik kentle toplumsal değeri barındırdığını dile getirdi.
Arkeolojik çalışmaların geçmişten geleceğe ışık tuttuğuna dikkati çeken Akkuş, "Arkeoloji büyük titizlik, yoğun emek ve sabır gerektiren bir alan. Arkeoloji, insanlığın geçmişini ve kültürel değişimleri, kimi zaman bir mutfak eşyasından, kimi zaman bir savaş aletinden elde edilen ipuçlarıyla bize aktarıyor." ifadelerini kullandı.
Akkuş, arkeolojik çalışmaların uzun sürdüğünün ve yapılan desteklerin de uzun soluklu olması gerektiğinin altını çizerek, kazı çalışmalarını 5 yıl boyunca destekleyecekleri bilgisini verdi.
Patara'daki kazılarla ilgili bir kitap projesi de hazırladıklarını belirten Akkuş, "Yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alanda, 'Deniz Feneri', 'Yol Kılavuz Anıtı', 1905 yılına ait ilk Osmanlı Telsiz Telgraf İstasyonu olma özelliğine sahip külliye gibi benzersiz birçok eser bulunuyor. Buradan çıkartılan eserler, yalnızca Anadolu medeniyetlerine ışık tutmayacak, dünya kültür mirasına da önemli katkılar sunacaktır." dedi.
Prof. Dr. Havva İşkan Işık ise yapılan her desteğin önemli ve anlamlı olduğunu bildirerek, Patara kentinin, Anadolu uygarlıklarının daha yakın tarihe geçiş yöntemlerini öğrenmede kılavuz niteliğinde olduğunu aktardı.
- Yaklaşık 5 bin yıllık medeniyet
Patara'da insan yaşamının izlerinin, milattan 4 bin yıl önce başlayıp, milattan sonra 14. yüzyıla kadar kesintisiz olarak geldiğine değinen İşkan Işık, Likya'nın bu destek sayesinde, daha büyük bir hızla kültür ve turizm dünyasına geri dönüş yapacağını söyledi.
İşkan Işık, kentin olası sınırları içerisinde gün yüzüne çıkarılan eserlerin, toprak altında bekleyenlere oranla çok az olduğuna vurgu yaparak, Patara'da elde edilen sonuçların, dinler tarihine de ışık tutan bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.
- "Noel Baba Pataralı"
Restorasyon yönteminin, bir bilim heyeti tarafından belirlendiğini anlatan İşkan Işık, "Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholaos Pataralıdır. 4. yüzyılda Patara'da doğmuş ve ömrünün başlangıç bölümlerini, belki de büyük bir kısmını Patara'da geçirmiştir. Daha sonra Hristiyanlık inancına göre, kilise hiyerarşisi içerisinde yükselmiş ve piskoposluk mertebesine ulaşmıştır. Demre'ye piskopos olarak gönderilen Aziz Nicholaos burada vefat etmiştir. Demre'de öldüğü için Demreli deniyor ama aslında Pataralıdır."
İşkan Işık, Patara'daki fenerin dünyanın eski feneri olarak anılmasının yanlış olduğunu savunarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bilinen en eski deniz feneri, dünyanın 7 harikası arasında kabul edilen ünlü 'İskenderiye Deniz Feneri'dir. Restorasyon çalışmasıyla, yaklaşık 26 metre yüksekliğine erişeceğini tahmin ettiğimiz fener, Akdeniz bölgesinde kendi orijinal malzemesiyle ayağa kaldırılabilecek durumdaki tek deniz feneridir."
Toplantıya ayrıca Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayer, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek ve Prof. Dr. Fahri Işık da katıldı.
AA
Kaynak: