"Pota"ya atılan çöpler belediyeye gelir sağlayacak
Yozgat Belediyesi ve Bozok Üniversitesinin başlattığı proje ile halkın teşvik edilmesi ve belediyeye ek gelir sağlanması amacıyla basketbol potası şeklinde çöp kutuları hazırlandı - Belediye Başkanı Arslan: - "Şehrin muhtelif yerlerine estetik görünümlü,
YOZGAT (AA) - ZEKERİYA KARADAVUT - Yozgat'ta hayata geçirilen proje sayesinde basketbol potası şeklindeki çöp kutularıyla toplanan geri dönüşümlü atıklar, belediyeye gelir kapısı oldu.
Yozgat Belediyesi ve Bozok Üniversitesinin 3 ay önce başlattığı "Geleceğini Çöpe Atma Pet Şişeni ve Kağıdı Potaya Basket At" Projesi" ile kentte temiz bir ortam oluşturmak, çevre temizliği bilincini geliştirmek, çöp sepetlerinin kullanımını eğlenceli hale getirebilmek ve belediyeye ekonomik kazanç sağlamak amaçlanıyor.
Proje kapsamında, kentin muhtelif yerlerine bırakılan basketbol potası şeklindeki çöp kutularıyla toplanan atıklar, geri dönüşüme kazandırılıyor.
Vatandaşlar da katı atık çöplerini çevreye atmak yerine "basketbol potası" görünümlü kutulara atarak hem kentin çevre temizliğine katkı sunuyor hem de eğlenceli anlar yaşıyor.
Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yozgat’ın pırıl pırıl temiz bir şehir olmasını istediklerini söyledi.
Yıl sonuna kadar daha fazla geri dönüşüm toplama alanı kuracaklarını ve böylelikle daha fazla atığı toplama imkanları olacağını belirten Arslan "Geri dönüşüm için koyulan sepetler çok çabuk doluyor. Yozgat halkı uygulamamızı çok sevdi ve benimsedi. Çöp kutularının gün içerisinde dolduğu bile oluyor. Yılbaşından itibaren geri dönüşüm şirketleri ile anlaşarak bunun belediyeye maddi bir getirisi de olacak." diye konuştu.
Gelecek nesillere temiz bir şehir bırakmak için projeler geliştirdiklerini aktaran Arslan, şunları kaydetti:
"Toplumumuzun çevre temizliği konusunda çöplerini yere atmak gibi kötü alışkanlıkları var. Bu uygulamamızla vatandaşlarımızı bu kötü alışkanlıklardan vazgeçirmek istiyoruz. Bunu kampanyalarla çarpıcı hale getirmek istedik. Özellikle geri dönüşü mümkün olan kağıt ve pet şişe gibi atıkların geri dönüşüme kazandırılması lazım. Bunun bize iki noktada faydası oluyor. Birincisi çöp alanlarımızı daha uzun süreli kullanma imkanı sağlıyor. İkincisi de bu atıkları geri dönüşümle yeniden kazanarak, hem kişiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz."
Arslan, kağıt ve pet şişe gibi katı atıkları geri dönüşüme tekrar kazandırabilmek için değişik çalışmalar yaptıklarını, bunlardan birinin de pet şişe ve kağıt toplamaya yönelik basketbol potası şeklindeki çöp kutuları olduğunu dile getirerek, "Şehrin muhtelif yerlerine estetik görünümlü, hatırlatıcı şekilde basketbol potasını andıran çöp kutuları koyduk. Buradaki amacımız halkın dikkatini çekmek. Büyük ölçüde de başarılı oldu. Bu uygulamaya başladığımızdan bu yana ciddi manada kağıt ve pet şişe türü çöp toplama imkanımız oldu." diye konuştu.
Kent genelinde kağıt atık toplamak için 50’nin üzerinde, pet şişe toplamak için de 40-50 civarında geri dönüşüm toplama noktaları kurduklarını bildiren Arslan, bunu bütün mahallerde yaygınlaştıracaklarını ifade etti.
AA
Kaynak: