Prof. Arıtan: Konya 13. YY’da sanat merkeziydi
Karamanoğulları Beyliği konusu etrafında düzenlenen uluslararası sempozyum sona erdi. Prof. Dr. Ahmet Sâim Arıtan, Karamanoğulları Beyliği’ne de bir dönem başkentlik yapan Konya’nın, 13. Yüzyılda bir sanat merkezi haline geldiğini söyledi
Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu, Karamanoğulları Beyliği konusuyla Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu ve İslam Tarihçileri Derneği işbirliğiyle Karaman’da gerçekleşti. Sempozyuma Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyen katıldı. Sempozyuma ilişkin görüşlerini ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, üniversitelerinin uluslararası bir bilimsel toplantıya öncülük etmesinden mutlu olduklarını söyledi. Rektör Şeker, “Anadolu’nun bugününü şekillendiren beylikler hakkında bilgi birikimini aktaran ve bilimsel alana önemli katkı yapan tüm akademisyenlere teşekkür ediyorum. Böyle bir uluslararası Sempozyumu ikinci kez gerçekleştiren arkadaşlarımı kutluyorum. Umarım üçüncüsünü düzenlemek de bize nasip olur” dedi.
KARAMANOĞULLARININ AYRI BİR YERİ VAR
Sempozyumun en dikkat çekici konularından birini de Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sâim Arıtan ve Arş. Gör. Fatma Şeyma Boydak “Karamanoğulları Kitap San’atları: Cild Ve Tezhîb” başlığı altında gerçekleştirdi. Arıtan ve Boydak tarafından yapılan sunumda şunlar kaydedildi: XIV. ve XV. yüzyıl Türk Tarihine damgasını vurmuş olan Karamanoğulları, ana yurtları Orta Asya’dan getirdikleri kültür ve san’at gelenekleri ile Karahanlı, Gazneli, Büyük Selçuklu silsilesiyle Anadolu’ya yerleşen Anadolu Selçukluları’nın köklü kültür ve san’atlarını yoğurarak yeni bir sentezle ortaya çıkmışlardır. Bu bakımdan XIV. ve XV. yüzyıl Anadolusu kültür ve san’atında Karamanoğulları’nın ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bu diğer san’at dallarında olduğu gibi cild ve tezhib san’atı için de böyledir.
KONYA SAN’AT MERKEZİ İDİ
Arıtan ve Boydak, “Konya, XIII. yüzyıldan bu yana kitaba ve kitap san’atlarına ilgi duyan san’atkârların ve atölyelerinin bulunduğu bir san’at merkezidir. Karamanoğulları Beyliği’ne de bir dönem başkentlik yapmış olan bu merkez, dönemin yazma eserlerini bezeyen müzehhiblerin kaynağı haline gelmiştir. Özellikle Konya Mevlânâ Müzesi 12 envanter numaralı Kur’ân-ı Kerîm’in müzehhibi Konyalı Yâkub b. Gâzi, beylik san’atkarları için örneklik teşkil etmiş ve üslûbunu kendinden sonraki birçok eserde devam ettirmiş dönemin başlıca san’atkârlarındandır” diye kaydettiler.
memleket.com.tr