Prof. Dr. Fetullah Arık: Depremin olacağı zamanı tahmin etmek yerine, önlemler alınmalı
Konya’da düzenlenen "Sesimizi Duyan Var mı?" panelinde, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 25. yıl dönümünde deprem öncesi alınması gereken önlemler vurgulandı. Uzmanlar, depremin zamanı tahmin etmek yerine özel önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Depremle Mücadelede Özel Önlemler Şart
17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 25. yıl dönümü dolayısıyla Konya'da "Sesimizi Duyan Var mı?" başlıklı bir panel düzenlendi. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, panelde yaptığı konuşmada, "Depremin zamanı tahmin etmek yerine, bu yerlerde özel önlemlerin alınması daha önemli" dedi. Taş Bina Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşen panelin ilk bölümünde "25 Yılda Zemin, Planlama ve Yapım Tekniği", ikinci bölümünde ise "25 Yılda Yapı Güvenliğinde Tasarım ve Teknik" konuları ele alındı.
Afet Yasası ve Mevzuat Düzenlemeleri
Konuşmasında, deprem konusunda yapılması gereken yasal düzenlemelere de dikkat çeken Prof. Dr. Arık, "17 Ağustos Marmara Depreminin 25. yılında, deprem adına önemli düzenlemeler yapıldı. Ancak bu yasal düzenlemelerin ivme kazanması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Özellikle büyükşehir belediyeleri bünyesinde oluşturulan afet daire başkanlıklarının, deprem öncesinde tedbir almakla sorumlu, liyakatli teknik personel tarafından yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
İnşaat Sürecinde Nitelikli Personel Zorunluluğu
Panelde konuşan KTO Karatay Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Kamil Akın, inşaat faaliyetlerinin her aşamasının mutlaka nitelikli teknik personel nezaretinde yapılması gerektiğini belirtti. Akın, "Deprem konusunda eksiklerimizi masaya yatırdık. Büyük acılar yaşamamak için inşaat sürecinin teknik bilgi ve personel desteğiyle yürütülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Düzenli Kontroller Can Kaybını Azaltır
Doç. Dr. Kamil Akın, yapıların tavizsiz kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı ve bu kontrollerin düzenli hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Akın, "Doğru zeminde, doğru yapıyı kontrol edip belirli periyotlarda denetlediğimizde, can kayıplarının azaldığını göreceğiz. Bu önleyici tedbirlerle kayıplar ortadan kalkabilir" diye konuştu.
Konya'daki panelde, deprem öncesi alınacak tedbirlerin hayati öneme sahip olduğu bir kez daha vurgulandı. Uzmanlar, gelecekte yaşanabilecek depremlerde can kayıplarını en aza indirmenin en etkili yolunun doğru planlama ve nitelikli teknik personel olduğunun altını çizdi.
Kaynak: