Radyo ve Televizyon Üst Kurulu:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu:

"Üst Kurulun, yayınlar hakkında karar alırken yayın kuruluşları arasında herhangi bir ayrıma gitmesi söz konusu değildir"

ANKARA (AA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), Üst Kurulun yayınlar hakkında karar alırken kuruluşlar arasında bir ayrıma gitmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, tarafsız ve kamusal sorumluluk anlayışıyla görev ve faaliyetlerini yerine getiren RTÜK'ün 6112 sayılı kanun çerçevesinde görsel ile işitsel medya hizmet sağlayıcılara karşı tarafsız, kamusal sorumluluk anlayışıyla faaliyetlerini yürüten anayasal bir kurum olduğu hatırlatıldı.

İlgili kanun kapsamında yetki ve görevi gereği olarak Üst Kurulca alınan kararların bağlamından ve yasal zemininden kopartılarak zaman zaman medyada kamuoyunu yanıltıcı, yönlendirici ve maksatlı şekilde eleştiri konusu yapıldığına dikkat çekildi. Bu eleştirilerin, kamuoyunda Üst Kurul üyeleri ve bürokratların kişilik hakları ile kurumun kurumsal kimliğini zedeleyici, objektiflikten uzak, önyargılı değerlendirmelerin yapılmasına sebep olduğu belirtildi.

Üst Kurulun verdiği bazı kararlarla ilgili 3 Mart'ta bir medya kuruluşunun maksadı aşan yorum ve haberlere yer verdiği görüldüğü ifade edilerek, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Söz konusu haberlerde, Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı bazı konuşmaları yayınladığı ve bir başka yayın kuruluşunu da eleştirdiği gerekçesiyle, bir yayın kuruluşuna Üst Kurul tarafından müeyyide uygulandığı iddia edilmiştir. Üst Kurulumuzun söz konusu yayın kuruluşuna Sayın Cumhurbaşkanımızın sözlerini yayınladığı gerekçesiyle herhangi bir müeyyide uygulaması söz konusu olmamakla birlikte, bahsi geçen müeyyide kararı Üst Kurulumuzun web sitesinde yayınlanan 5 Ocak 2016 tarihli 23 numaralı karardır. Bahse konu karar ise bir haber programına katılan konuklardan birinin kullandığı ifadeler nedeniyle 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi hükmüne istinaden Üst Kurulca oy çokluğu ile alınmıştır. Ayrıca, söz konusu haberde iddia edildiği gibi bir yayın kuruluşunun başka bir yayın kuruluşunu eleştirmesi sebebiyle Üst Kurul tarafından verilmiş bir müeyyide de bulunmamaktadır. Haberde yer verilen 10 Aralık 2015 tarih ve 48 numaralı müeyyide kararı ise program içerisinde geçen 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (m) bendi hükmüne aykırı olarak kullanılan ifadeler sebebiyle alınmıştır. Üst Kurulun, yayınlar hakkında karar alırken yayın kuruluşları arasında herhangi bir ayrıma gitmesi söz konusu değildir."

Açıklamada, bu kapsamda 1 Ocak 2015'ten bugüne kadar 8/1 (m) maddesinden 14 farklı medya hizmet sağlayıcı kuruluşa 43 müeyyide, 8/1 (ç) maddesinin ihlali dolayısıyla ise 44 farklı medya hizmet sağlayıcıya 122 yaptırım uygulandığı kaydedildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı