"Ramazan, sigarayı bırakmaya vesile bir aydır"
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yetkin:- "Ramazan ayı sigarayı bırakma ya da zayıflama ayı değildir. Ancak kötü alışkanlıklardan, sigaradan kurtulmak için ramazan ayı bir vesile kılınabilir"- "Allahın emri olduğu için or
ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yetkin, ramazan ayının sigaradan ve kötü alışkanlıklardan kurtulmak için vesile olabileceğini belirtti.
Yetkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın, Yüce Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de kullarına orucu emrettiği bir ay olduğunu hatırlattı.
"Ramazan, kişinin bir aylık süre içerisinde belli vakitler arasında, yemeden, içmeden ve cinsi arzulardan kendisini men ettiği aydır." diyen Yetkin, orucun önemini şöyle anlattı:
"Cenabı Allah bir hadiste buyuruyor ki, 'Kulun her ameli kendisi içindir ama oruç benim içindir ve orucun mükafatını ben vereceğim. İyiliğin karşılığının 10 katıdır, 10 katından 700 katına kadardır ama ramazan orucunun mükafatını ben vereceğim.' Buradan anlıyoruz ki orucun mükafatı nihayetsiz. Yine bir başka hadiste Cenabı Allah buyurur ki, 'Oruçlunun ağız kokusu benim katımda miskten daha güzeldir.' Özellikle ikindiden sonra yani midenin iyice aç kaldığı dönemlerde insanların ağzında kerik bir koku oluşur ama Cenabı Allah buna o kadar değer veriyor ki bu kokuyu miskten daha güzel addediyor ve sayıyor. Dolayısıyla Cenabı Allah'ın itibarına mazhar olmak son derece önemli bir şey."
- "Ramazan ayı kötü alışkanlıklardan kurtulmak için vesile kılınabilir"
Yetkin, bazı kişilerin ramazan ayını sigarayı bırakma ya da zayıflama ayı olarak düşünmelerini doğru bulmadığını kaydetti.
Bu niyetle oruç tutmanın yanlış olacağını belirten Yetkin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ramazan ayı olsa olsa bunlar için bir vesile olabilir. Yani bu kötü alışkanlıklardan, sigaradan kurtulmak için ramazan ayı bir vesile kılınabilir. Ramazanda sigarayı bırakmak ya da zayıflamak da denenebilir yoksa aksi maksat olmaması gerekir. Bu yüzden ibadetlerde bu tür hikmetler aramaya pek mahal yoktur, doğru da olmaz. Allahın emri olduğu için oruç tutulur ama bunun yanında gerek sağlığa gerekse insanın ruhi dünyasına kattığı kazanımlardan onun bir ilavesi olarak düşünülür, asıl maksat olarak düşünülmez."
- "Ramazanda bütün azalarımızla oruç tutacağız"
Yetkin, ramazan ayının bir ibadet ayı olduğunu ve çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ramazanda yapılması gerekenlere yönelik Yetkin, "Sadece yeme içmeden kendimizi alıkoymayacağız. Dilimize, kulaklarımıza ve gözlerimize de oruç tutturacağız, başkalarını kırmayacağız. Yani bütün azalarımızla kendimizi oruca verip, oruç tutacağız." dedi.
Ramazanın aynı zamanda Kur'an ayı olduğuna da işaret eden Yetkin, şunları söyledi:
"Bu ayda mümkün mertebe çok Kur'an okumalı ve okurken de tefekkür etmeliyiz. Hiç olmazsa bazen meallere de bakarak Yüce Allah'ın bize ne dediğine bakmalı, ramazanla oruçla ilgili ayetleri defalarca okumalı ve başka ayetleri keza okuyarak, anlayarak kendimize yön vermeliyiz.
Bir başka husus ramazan cömertlik ayıdır. Peygamber efendimiz çok cömertti ama Ayşe annemizin bildirdiğine göre 'Efendimiz ramazanda özellikle esen rüzgar gibi cömert olurdu.' Dolayısıyla ramazanı vesile kılarak daha çok sadaka vermeliyiz, mümkünse zekatlarımızı da ramazan ayında vermeye gayret etmeliyiz. Ramazan ayı sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Fakirlerin durumunu empati yaparak daha iyi anlamamıza vesile olacaktır. Açlığın ne demek olduğunu ramazanda öğreneceğiz ve bu itibarla da fakir fukarayı daha fazla gözetmeye dikkat edeceğiz. O halde ramazanda, kendimizi ibadetlere daha çok vermeliyiz, daha çok merhametli olmalıyız, ahlakımızı güzelleştirmeye, ahlaki erdemleri daha çok kazanmaya gayret etmeliyiz. Tabiri caizse bütün varlığımızla bir ramazan ayını, bir oruç ayını geçirmeye gayret etmeliyiz."
AA
Kaynak: