Diyetisyen Ertan Akpolat
RAMAZANDA DİYET YAPILIR MI?
Bugün ki yazımda bu ara danışanlarımın sıkça sorduğu bir konu olan ‘‘Ramazan ayında diyet yapabilir miyiz?’’ bu konu hakkında bir yazı yazmak istedim.
RAMAZAN AYI İÇERİSİNDEKİ SÜREÇTE;
- İftar sofralarının bol kalorili besinler yer alması (daha çok cho)
- İftar sonrası mutlaka çayın yanında tatlı tüketimi olması
- Sahurda gün içerisinde aç kalma korkusuyla her şeyden yemeye çalışmak
- İftarda uzun süreli açlık sonucu yemeğe saldırma hissi
- Yemek sonrası uykuya geçilmesi gibi durumların olması
Bu süreçte bazı kişiler kilo alabiliyor.
PEKİ BU SÜREÇTE KİLO KAYBI YAŞANIYORSA;
Bazı kişiler ise bunun aksine kilo kaybı oluşabiliyor ve bu kilo kaybı ramazan boyunca olduktan sonra ramazan sonrası ilk haftalarda verilen kilolar geri alınabiliyor. Çünkü uzun süreli açlığa bağlı su kaybının artması ve kas kaybı olması nedeniyle ramazandan sonra su tüketimini arttırmaya başlandığından verilen kilolar maalesef geri alınabiliyor.
RAMAZAN AYINDA YAPILMASI GEREKEN;
Sahur ve iftar arasındaki zamandan dolayı vücudu doğru ve dengeli beslemek gerekiyor çünkü hem iştah kontrolü sağlarız hem de uzun süreli açlık nedeniyle oluşan kas kaybını engellemiş oluruz.
Aynı zamanda yağ kaybını artırarak doğru beslenme ile bu süreçte kilo kaybı yaratarak ramazan sonrası bile verilen kiloları almadan kalıcı kilo kaybı yaratmış oluruz.
Ayrıca Ramazanda çocuklarda oruç tutabilir ama mutlaka yeterli ve dengeli şekilde beslenmek koşuluyla olmalı gelişim çağında olan çocuklar için yetersiz beslenme ileride farklı sorunlara yol açabilir.
RAMAZAN AYI İÇERİSİNDE BESLENME ÖNERİLERİ
İftarda ve sahur zamanı bir anda mideyi doldurmamak gerekir çünkü kan şekerinden yükselme veya tansiyon değerleri değişebilir ondan dolayı azar azar ve iyice çiğnendikten sonra yenilmelidir.
Sahurda tüketilen besinler önem arz ediyor hem uzun süreli tokluk için hem de daha az susamanız için önemlidir. Sucuk, salam, yağlı yemekler, börek ve hamur işleri daha çabuk acıkmanıza ve daha çok susamanıza neden olabilir.
Ramazan ayı içerisinden su tüketimi 1.5 -2 litre arasında olmalıdır.
Sahura kalkmadan oruç tutmak vücudun kas ve su kaybının artmasına sebep olabilir ondan dolayı mutlaka sahura kalkmalısınız.
İftar zamanı tüketeceğiniz tatlı türü sütlü tatlılar grubundan tercih edelim. Hafta da 1 kere sütlü tatlı ile geri kalan zamanlarda kuru meyve veya kuru yemiş ile geçiştirebilirsiniz.
İftardan 40 dk sonra hafif veya orta tempoda yürüyüş yapabiliriz.
Ramazanda uyku düzeni önemli olduğundan yatmadan önce bitki çayı içebilirsiniz. (rezene, papatya gibi)
Sahurda daha fazla tokluk sağlayacak besinlere yönelmek gerek; yumurta, peynir, posa değeri yüksek besinler, kuru yemişler gibi
İftarda yemeğe başlamadan önce 1 bardak su tüketebiliriz ama yemek sırasında sıvı alımı azaltılmalıdır.
İftara başlarken su, çorba, hurma şeklinde hafif besinlerle başlanmalı sonrasında ana yemeğe geçilmelidir.
Ramazan ayında beslenme konusunda işinize yarayacak bilgiler paylaştım. Hepinize sağlıklı mutlu huzurlu bir Ramazan dilerim.
Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim.
https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/