"Ramazanda israftan kaçının"
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Songül:"Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'na göre, günümüzde dünyada 1 milyar insan açlıkla mücadele ederken 1 milyarı aşkın insan da obezite nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor"- "Her yıl dünya n
BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül, "1,3 milyar ton gıda, finansal, teknik sınırlar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle israf ediliyor. Bu veriler de özellikle ramazan ayında israfın önüne geçilmesinin önemini ortaya koyuyor." dedi.
Songül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının bu yıl sıcak bir zamana rastlamasının sağlıklı beslenmeyi, dolayısıyla güvenilir gıda tüketimini önemli hale getirdiğini belirtti.
Ramazanda, beslenme düzeninin değişeceği, öğün sayısının azalacağı, açlık sürelerinin uzayacağı ve fiziksel aktivitenin de düşeceği göz önünde bulundurularak, sağlığı korumak ve güvenli gıda tüketmek için bazı noktalara dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Songül, merdiven altı, kayıt dışı üretilen uygunsuz ürünlere karşı tüketicilerin dikkatli olmasını istedi.
Satın alınan gıdaların etiketlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmesini, tüketim tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesini tavsiye eden Songül, şöyle konuştu:
"Güvenli gıda tüketimi için her tüketici aynı zamanda bir denetçidir. Meyve ve sebzeler, akan su altında iyice yıkanmalı, özelikle yeşil yapraklı sebzeler gerekirse sirkeli su içinde bekletilmeli, yıkama fırçası kullanılmalıdır. Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra eller yıkanmalıdır. Yemek hazırlama aşamasında, çiğ et ve tavuk kesme ve doğramada kullanılan mutfak aletleri yıkanmadan, çiğ tüketilecek sebze ve meyve ile temas ettirilmemelidir. Tahıl, kuru baklagiller, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalıdır. 1-2 gün içinde tüketilmeyecek olan et, tavuk ve balık, porsiyonlanarak ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır. Et yemekleri buzdolabında 1-2 günden fazla, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir."
Özellikle iftarda tüketilen yemeklerin, sahura kadar oda ısısında tutulmaması gerektiğine dikkati çeken Songül, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasından kaçınılması, yemeklerin yenilecek miktarlarda ısıtılması ve hemen tüketilmesini önerdi.
Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'na göre günümüzde dünyada 1 milyar insan açlıkla mücadele ederken 1 milyarı aşkın insanın da obezite nedeniyle sağlık sorunları yaşadığını vurgulayan Songül, "Her yıl dünya nüfusunun tamamını besleyecek kadar gıda üretiliyor. Ancak ne yazık ki üretilen bu ürünlerin üçte biri yani 1,3 milyar ton gıda finansal, teknik sınırlar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle israf edilmektedir. Bu veriler de özellikle Ramazan ayında israfın önüne geçilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Aç kalan kadar obezite olanların sayısı önem taşıyor." diye konuştu.
Songül, israftan kaçınılmasını isteyerek, tüketilecek kadar alınması, pişirilmesi ve alınması gerektiğini söyledi.
Özellikle Ramazan ayında artan ekmek ve pide tüketimi sebebiyle, ekmek fırınları, toplu tüketim yerleri ve iftar çadırları ile gıda sektörünün büyük kısmını oluşturan ve kanun gereği gıda mühendisi ve istihdamı zorunlu personel bulundurma zorunluluğu olmayan işletmelerde denetimlerin artırılmasının önemine vurgu yapan Songül, bu konuda tüketicilere de önemli görev düştüğünü aktardı.
AA
Kaynak: