Rehberlere "gastronomi şehri" Hatay tanıtıldı

Rehberlere "gastronomi şehri" Hatay tanıtıldı

UNESCO tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'da, "3. Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı" eğitimi kapsamında 44 rehber ağırlandı - Kentin tarihi ve turistik bölgelerini tanıyan rehberlere yöresel lezzetler de sunuldu

HATAY (AA) - Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odasınca (GARO) "Anadolu İpek Yolu Lezzet Durakları" sloganıyla başlatılan "3. Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı" eğitimi kapsamında, ülkenin farklı bölgelerinde görev yapan rehberlere Hatay tanıtıldı.

Proje kapsamında belirlenen 44 rehber, GARO Başkanı Mehmet Severoğlu eşliğinde kente geldi.

Yöresel yemekler üzerine araştırmalar yapan ve aynı zamanda Hatay mutfağına hakim Süheyl Budak'ın verdiği seminere katılan rehberler, kentin yemek kültürüne ilişkin bilgi aldı.

Rehberler daha sonra tarihi Uzun Çarşı'yı ve Habib-i Neccar Camisi'ni gezdi, hazırlanan yöresel yemeklerden tattı.

Severoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 yıldan bu yana gastronomi turizmiyle ilgili çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Rehberlere yönelik seminer çalışmalarının üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini aktaran Severoğlu, şöyle devam etti:

"Gaziantep'in UNESCO'ya girmesiyle birlikte başlayan süreçte Gaziantep'in tek başına olmayacağını, bölgedeki illerle birlikte bütün bir değer olacağını düşündük ve bu bölgeler içerisinde 4 ili hedef alarak Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'te rehberlere yönelik eğitim çalışmaları yapmaya başladık. Bu eğitime biraz daha farklılık kazandırmak istedik, 8 gün sürecek bir eğitim. 44 rehberle Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen rehberlerimize eğitim veriyoruz. Bölgedeki gastronomi turizminin doğru olarak aktarılması ve gelen misafirlerimize birinci ağızdan en mükemmel şekilde hem gastronomi hem de mutfak kültürünü anlatmaya çalışıyoruz."

Anadolu'nun tüm şehirlerinde apayrı mutfak kültürü bulunduğuna dikkati çeken Severoğlu, Hatay'ın farklı medeniyetlerin mutfak kültürünün izlerini taşımasıyla öne çıktığını paylaştı.

Hatay'ın yakın zamanda UNESCO tarafından Gastronomi Alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildiğini hatırlatan Severoğlu, "Önümüzde önemli bir süreç var, bu süreci iyi değerlendirip Hatay'ı en üst seviyeye çıkartmaya çalışacağız." dedi.

Hatay Vali Yardımcısı Meral Batı Demirbaş da kentin zengin mutfak kültürünün UNESCO'nun unvanıyla daha çok kitlelere ulaşacağının altını çizdi.

Türkiye'nin yemek konusunda çok seçici olduğunu aktaran Demirbaş, "Her yemeğin bir alt yapısı, geçmişi ve hikayesi var. Hatay'da da işi ustalarından dinlediğimiz zaman önünüze gelenin bir tabak yemek olmadığını aslında onun içerisinde bir tarih yattığını görüyoruz. Bugün buraya gelen rehber arkadaşlarımız da bu tarihi yansıtmamıza yardımcı olacaklardır." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı