Rotary Sistem Eğeler Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Rotary Sistem Eğeler Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Rotary Sistem Eğeler Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde uzmanlar diş tedavilerini sürekli olarak geliştirilerek hastalara daha konforlu ve etkili uygulamalar sunmaktadır. Böylece hem diş sağlığı için etkin çözümler sağlanmakta hem de tedavi süreçlerinde hastaların konforu korunmaktadır. Tedavilerin etkili ve konforlu olmasında şüphesiz uzman kişilerin deneyimleri ve dental ürünlerin kalitesi yer alır. Rotary sistem eğerler diş tedavilerinde etkili ve konforlu geçmesini sağlayan araçlardan birisi. Birçok diş tedavisinde kullanılan bu malzemelere dair tüm detaylar yazımızda.

Rotary Sistem Eğeler Ne İşe Yarar?

Rotary eğeler farklı tedavi süreçlerinde kullanılan dental ürünlerdir. Bu ürünlerin temel işlevi kök kanal tedavisi sırasında dişin iç kısmındaki enfekte olmuş veya ölü dokuyu temizlemektir. Ancak farklı tedavi süreçlerinde ürünler kanal şekillendirme işlemleri için de kullanılır. Şekillendirme işleminin özellikle dolgu tedavilerinden kullanıldığı söylenebilir. Diş dolgusu malzemesini kusursuz bir şekilde yerleştirebilmek için kök kanal genişletme işlemi gerekebilir. Bu işlem farklı ebatlarla sunulan rotary eğelerle gerçekleştirilir. Tüm bunlara ek olarak tedavi süreçlerinde kullanılan ilaçları daha iyi enfekte etmek için de rotary eğelerden yardım alınabilir.

Rotary Sistem Eğe Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Rotary eğe çeşitlerinin kullanımı diş tedavilerinde birçok avantaj sağlar. Bu avantajları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Verimlilik: Rotary sistem eğeler manuel ürünlere göre çok daha hızlı çalışarak tedavi sürecini kısaltır.
  • Hassaslık: Rotary eğe çeşitleriyle kanalın iç yüzeyini kusursuz bir biçimde temizlemek daha kolaydır. Böylece ölü ve enfekte olmuş diş dokularını etkin bir biçimde ortadan kaldırılabilir.
  • Konfor: Rotary eğelerin hızlı ve etkin kullanımı hastalar için de avantajlıdır. Zira ürünler sayesinde diş tedavileri minimum zamanda tamamlanabilir. Böylece hasta daha konforlu bir tedavi süreci geçirebilir.
  • Biyouyumluluk: Özel alaşımlardan üretilen rotary sistem eğeler biyouyumlu bir yapıdadır. Bu avantaj hastaları alerjen etkilere karşı korumak için oldukça değerlidir.

Rotary Sistem Eğelerin Çeşitleri

Rotary eğeler tedavi türüne göre farklı özelliklerde üretilmektedir. Ayrıca bu ürünlerin çeşitleri farklı aşamalarda da kullanılmaktadır. Rotary eğe çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

NiTi Eğeler: Nikel-titanyum alaşımından üretilen bu eğeler, esnek yapıları sayesinde kanalın kıvrımlı bölümlerinde bile kolaylıkla ilerleyebilir. Kırılma riskleri daha düşüktür ve verilen şekli hafızasında tutma özelliğine sahiptirler. Bu yüzden NiTi eğeleri kanal şekillendirme gibi işlemlerde sıkça değerlendirilmektedir.

Reciproc Eğeler: İleri-geri hareket eden, kanalın temizlenmesi ve şekillendirilmesi için kullanılan eğelerdir. Eğelerin bu yapısı kanalın diş kökü kanalını fazla genişletmeden temizleyebilmek ve şekillendirebilmek için oldukça idealdir. Bunun için reciproc eğelerin ekstra hassas kanal şekillendirme işlemlerinde sıkça tercih edildiği söylenebilir.

ProTaper Eğeler: ProTaper eğeler, kök kanallarının tedavisinde kullanılan bir başka yaygın rotary sistem eğe türüdür. Bu eğeler, çok amaçlı konik bir yapıya sahiptir. Bu tasarım kanalın farklı bölgelerinde farklı genişliklerde çalışma imkanı sunar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.