Rusya'nın BMGK'de Suriye tasarısını veto etmesi

Rusya'nın BMGK'de Suriye tasarısını veto etmesi

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Johnson:- "Tarafsız ve bağımsız olan JIM'in görev süresinin yenilenmemesinden dolayı hayal kırıklığına uğradık"- "Veto, Suriye rejiminin gizleyecek birşeyleri olduğu anlamına geliyor ve hem Esed güçlerinin hem de DEAŞ'ın

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rusya'nın, Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştıran komitenin (JIM) görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören tasarıyı veto etmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdi.

Johnson, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) oylanan ve Rusya'nın veto ettiği tasarıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın veto kararına tepki gösteren Johnson, "Tarafsız ve bağımsız olan JIM'in görev süresinin yenilenmemesinden dolayı hayal kırıklığına uğradık." dedi.

Johnson, geçen yıl söz konusu komitenin Suriye rejiminin kendi halkına karşı en az üç defa kimyasal silah kullandığını tespit ettiğini anımsatarak, JIM'in, nisan ayında Han Şeyhun'da yaşanan saldırı da dahil iki ayrı olayda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin raporunu 26 Ekim'de BMGK'ye sunacağını belirtti.

Rusya'nın vetosu sebebiyle komitenin Suriye'de kimyasal silahların kullanımında kimin sorumlu olduğunu araştırmak üzere artık çalışmalarda bulunamayacağını hatırlatan Johnson, şunları kaydetti:

"Veto, Suriye rejiminin gizleyecek birşeyleri olduğu anlamına geliyor ve hem Esed güçlerinin hem de DEAŞ'ın bu iğrenç suçlardan kurtulmaları riskini barındırıyor. Derin bir hayal kırıklığı yaşıyor olsak da Birleşik Krallık, mağdurlar için adalet aramak ve başka yerlerde de kimyasal silah kullanımını önlemek için uluslararası ortaklarıyla çalışmalarını Rusya'nın eylemlerinin durdurmasına izin vermeyecek."

Söz konusu tasarı 11 ülkenin desteğini almasına rağmen daimi üye Rusya'nın vetosu nedeniyle kabul edilmemişti. BM misyonu JIM, Suriye'de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla 2015 yılında oluşturulmuştu. Misyon, BMGK tarafından incelenmesi istenen kimyasal silah saldırılarını soruşturmuş ve üç olayda Suriye rejiminin, bir olayda ise terör örgütü DEAŞ'ın kimyasal silah kullandığını tespit etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı