S.Ü. öğrenci konseyi önemli işlere imza atacak
Selçuk üniversitesi Kamu Yönetimi 3.sınıf öğrencisi ve Öğrenci Konseyi Başkanı olarak seçilen Alper Selçuk ile Öğrenci konseyi ve gençlik hakkında söyleşi gerçekleştirdik.
Kendisini dinleyerek bu yoldaki hedef ve amaçlarını öğrendik. Alper Selçuk, öğrenci çalışmaları ve projeleri hakkında önemli detaylar verdi.
Öğrenci Konseyi seçimlerini kazandınız. Neler yapacaksınız?
Selçuk üniversitesi Kamu Yönetimi 3.sınıf öğrencisiyim. İsmim Alper Selçuk. Seçim sürecinde öğrenci arkadaşlarımızdan aldığımız yoğun destek ve birliktelik duygusu sayesinde seçimleri kazanarak gençliğe hizmet adına yola çıktık. Öğrenci Konseyini öğrenci arkadaşlarımızın tüm sorun, şikâyet ve talepleri adına çok önemsiyoruz ve çok işlevli ve çok aktif bir konsey oluşturmanın gayesi içindeyiz. Zaten konseyin ne olduğuna ve amaçlarının ne olduğuna ve nasıl işlendiğine baktığımızda şöyle bir açıklama yapılabilir.
Öğrenci konseyi; öğrencilerle okul yönetimi arasındaki bağı kurarak, öğrencilerin demokratik şekilde okul yönetimine katılmasını sağlar. Bu katılım öğrenci konseyindeki üyelerin; komitelerde, fakülte ve bölüm toplantılarında, öğrenci konseyi yönetim kurulundaki öğrencilerin de üniversite yönetim kurulu ve senato toplantılarında görüş ve önerilerini üniversite yönetimiyle paylaşması ile sağlanır.
Öğrenci Konseyinde sistem nasıl işliyor?
Bölümlerin ve fakültelerin öğrencileri tarafından seçilen bölüm ve fakülte temsilcileri, bölüm ve fakülte toplantılarına katılma hakkına sahiptir. Öğrenci konseyi başkanının atadığı ve öğrenci konseyinin de uygun gördüğü konsey üyeleri düzenli olarak komisyon toplantılarına katılır. Bunun yanında öğrenci konseyi başkanı veya başkanın bulunmadı durumlarda başkanın belirlediği yardımcılardan birisi üniversite yönetim kurulu ve senato toplantılarına mümkün olduğunca katılmaya çalışır. Elbette öğrenci konseyi görevini yalnızca toplantılara katılarak yürütmez, öğrenci konseyi belli başlı konularla ilgili çalışma grupları oluşturarak konu ile ilgili çalışmaları öğrenci konseyi başkanının atadığı ve öğrenci konseyi üyelerinin uygun gördüğü çalışma grubu sorumlusu önderliğinde sürdürür. Öğrenci Konseyi seçimlerine Selçuk üniversitesinde aktif çalışmaları olan öğrenci topluluklarının büyük bir kısmı ile bir araya gelerek oluşturduğumuz Selçuk’ta Gençlik Platformu ile girdik. Tüm Çalışmalarımızı Selçuk’ta Gençlik Platformu adı ve çatısı altında gerçekleştirdik. Bir gençlik oluşumu ve hareketi olan Selçuk’ta Gençlik Platformu Selçuk Üniversitesinde Öğrenci Konseyi ile birlikte gençliğin yeni yüzü ve sesi oldu.
Üniversitelerin sorunları neler ve çözüm önerileriniz varmı?
Göreve talip olduğumuz adaylık sürecinde üniversitemizin en temel ve belirginleşip göze çarpan sorunlarını çözmek ve öğrenci arkadaşlarımızın taleplerini gerçekleştirmek adına çok ciddi çalışma ve planlarımız oldu. Birkaç tanesini anlatacak olursak; Kampüs yönünde hareket eden tramvayların Bosna Hersek ve Kayalar Camii duraklarında ücretli yolcu alımının sonlandırılması için Büyükşehir belediyesi ise görüşmeler yapmak. Vize ve final dönemlerinde tramvayların yetersiz olması nedeniyle öğrenci arkadaşlarımıza kolaylık sağlamak adına belediye otobüslerinin kampüs içine yolcu taşımasını sağlamak. Yaz aylarında hizmet vermek adına kampüs içinde öğrenci sinemasını kurmak, okul idaresi ile öğrenciler arasında kopan iletişimi yeniden sağlamak için idareci ve öğrenci buluşmaları gerçekleştirmek ve daha nice yapacağımız çalışmalarla üniversitemizin hizmetinde arkadaşlarımızın yanında olacağız. Yine bahar aylarında düzenlenen bahar şenliklerini gelenek ve değerlerimize, kadim kültürel mirasımıza uygun bir şekilde daha sağlıklı ve güzel ortamlarda gerçekleştirmek için üniversite senatosu ile iletişim halinde olacağız.
Öğrenci Konsey Başkanlığı seçiminde bir sıkıntı yaşanıyor mu?
Selçuk üniversitesinde gerçekleşen öğrenci konseyi seçimleri son zamanlarda demokrasiye uygun düşmeyen sistemlerle gerçekleştirilmekte ve tüm öğrencilerin iradesi sandığa yansımamaktadır. Sandık usulü ve tek aşamalı olması gereken seçim maalesef sistem gereği 4 ayrı oy kullanma aşaması ile 3 haftaya sarkmakta ve bu da bir süre sonra öğrencileri hem sıkmakta hem yormakta. Bu sistemin de değişmesi için üniversite senatosuna gerekli teklifleri sunacağız.
Sosyal projeleriniz nelerdir?
Üniversitemizin sosyal hayattan kopmaması ve sosyal projelerde bulunması için önemli çalışmalar da yapmayı planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi Suriyeli çocuklar için geniş katılımlı bir yardım konseri düzenlemek ve elde edilecek gelir ile Konya’da bulunan Suriyeli çocukların ihtiyaçlarını karşılamak. İkinci etkinliğimiz ise Konyalı 50 işadamı ile görüşerek ve belli protokoller imzalayarak üniversitemizde ihtiyaç sahibi öğrencilere burs imkânı sağlamak. Yine Selçuk üniversitesinde öğrenci konseyi ve platform olarak öğrenci kongreleri düzenleyerek hayatın her alanında iddialı olduğumuzu ve problemlerin çözümünde etkin olacağımızı göstereceğiz. Bunların hepsini gençliğe çok önem veren ve gençlik ile birlikte çalışmaktan keyif alan sayın başbakanımız ve hocamız Ahmet Davutoğlu’nun memleketinde olmanın ve yeri geldiğinde gençlik olarak başbakanımızla bir araya gelip çalışmanın avantajı ve mutluluğuyla çalışmalarımıza başlayacağız.
Gençlik ve öğrencilik anlamında örnek aldığınız kişi kimdir?
Alper Selçuk; Sn. cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın; “Dünya ile rekabet edebilen, dünyayı yakından takip edebilen, meselelere sahip çıkan; bir ayağı bu topraklarda diğer ayağı ile âlemleri gezen bir gençlik tahayyül ediyorum. En önemlisi de milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, onları yaşatan, geleceğini geçmişinden alan güç, gurur ve ilhamla şekillendiren bir gençlik tasavvur ediyoruz.” dediği gençlik oluşumu adına Selçuk üniversitemizde bu görev ve sorumluluğa talip olduk.
Röportaj: Sami Gediz