Sağlık Bakanlığından ramazanda beslenme uyarısı

Sağlık Bakanlığından ramazanda beslenme uyarısı

Ramazanda yemeklerin çok hızlı tüketilmemesi gerektiği ve enerjisi yüksek besinlerin kilo alımına zemin hazırladığı bildirildi - Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi g

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Sağlık Bakanlığından ramazanda yemeklerin çok hızlı tüketilmemesi gerektiği ve enerjisi yüksek besinlerin kilo alımına zemin hazırladığı uyarısında bulunuldu, iftar ve sahur arasında en az 12-14 bardak su içilmesi önerildi.

Sağlık Bakanlığınca yarın yapılacak ilk sahur öncesi vatandaşlara yönelik "Beslenme önerileri" hazırlandı.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünün tamamlanması ve sahur öğününün atlanmaması gerektiğine dikkat çekilerek, sahurun atlanması halinde 17 saat olan açlık süresinin 20 saate ulaşarak, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden olduğu belirtildi.

Sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, gece metabolizma hızının düşmesiyle yemeklerin yağa dönüşme hızının ve kilo alma riskinin arttığı vurgulanarak, bu nedenle mutlaka sahura kalkılması, süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemek, yoğurt ve salatadan oluşan öğün tercih edilmesi önerildi.

- "Hamur işlerinden uzak durun"

Gün içerisinde ayrıca aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durmaları istendi.

İftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarına da dikkat çekilen beslenme önerilerinde, şunlar kaydedildi:

"İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir."

- "İftar ve sahur arasında en az 12 bardak su için"

Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile yeterince sıvı alınmaması halinde su ve mineral kaybı sonucunda bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin yaşanabileceğine dikkat çekilerek, bu nedenle iftar ve sahur arasında en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği vurgulandı.

Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi içecekleri sık tüketmeye özen gösterilmesi tavsiye edildi.

Sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda vücuttan su ve tuz kaybının daha da artacağı belirtilerek, bu gibi durumlarda ise tuzlu ayran içilmesi gerektiği ifade edildi.

- "İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüş yapın"

Bakanlığın oruç tutacaklara yönelik önerilerinde şunlara dikkat çekildi:

"İftara, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi besinler tercih edin. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları veya meyve tatlıları tercih edin.

Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Özellikle ızgara, haşlama, fırında buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminize dikkat edin."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı