"Sağlık hakkına erişim AIDS'i sonlandırabilir"
UNAIDS İcra Direktörü Sidibe:- “Elde edilen tüm başarıya rağmen AIDS henüz sonlandırılamadı. Ancak herkesin her yerde sağlık hakkına erişimini sağlarsak AIDS sonlanabilir”
ANKARA (AA) – Birleşmiş Milletler (BM) AIDS ile Mücadele Birimi (UNAIDS) İcra Direktörü Michel Sidibe, “Elde edilen tüm başarıya rağmen, AIDS henüz sonlandırılamadı. Ancak herkesin her yerde sağlık hakkına erişimini sağlarsak AIDS sonlanabilir.” dedi.
UNAIDS İcra Direktörü Michel Sidibe, 1 Aralık Dünya AIDS Günü vesilesiyle yaptığı yazılı bir açıklamada, insanların sağlık hakkı olduğunu ve AİDS ile yaşayan ya da bundan etkilenenlerin söz konusu haklarını hayata geçirmede karşılaştıkları zorlukların aşılması için çaba harcadıklarını ifade etti.
Sağlık hakkının en temel insan haklarından biri olduğunun ve Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesinde ortaya konduğu üzere herkesin beden ve ruh sağlığı hizmetlerinden mümkün olan en üst standartta yararlanma hakkına sahip olduğunun altını çizen Sidibe, insanların sağlık haklarına erişememeleri halinde AIDS’in 2030 yılına kadar sona erdirilmesini de içeren "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"ne ulaşılmasının mümkün olmayacağını kaydetti.
Sidibe, “Sağlık hakkı, sıhhi koşullar, gıda, insan onuruna yakışır iskan, sağlıklı çalışma ortamı ve temiz çevre gibi bir dizi diğer hak ile doğrudan bağlantılıdır.” vurgusunda bulundu.
Sağlık hakkının birçok farklı anlamı olduğunu ifade eden Sidibe, şunları kaydetti:
“Hiç kimse, bir diğerine göre sağlık hizmetlerine öncelikli erişim hakkına sahip değildir; sağlık altyapısının yeterli seviyede olması gereklidir; sağlık hizmetleri saygın bir şekilde verilmeli ve ayrımcılık yapılmamalıdır; ve sağlık hizmetleri tıbbi açıdan uygun ve iyi kalitede olmalıdır.”
Sidibe, her "Dünya AIDS Günü"nde AIDS bağlantılı nedenlerden dolayı ölenlerin anıldığını belirterek, AİDS ile yaşamak zorunda olanlara destek vermeye devam edeceklerini bir kez daha taahhüt ettiklerini vurguladı.
AIDS konusundaki çalışmaların temel hak olan sağlık ve refah hakkı üzerine inşa edildiğini dile getiren Sidibe, AIDS ile mücadele çalışmalarıyla insan hakları temelli bir sağlık sisteminin savunulduğunu ve AİDS'ten nasıl korunulacağı ve nasıl tedavi olunacağı da dahil olmak üzere AİDS’in daha iyi anlaşılması için çaba harcandığını ifade etti.
Sidibe, başta marjinalleştirilmiş ve AİDS'ten en fazla etkilenen gruplar olmak üzere çok sayıda insanın acil olarak ihtiyaç duyduğu tıbbi ve sosyal hizmetlere ulaşmakta zorluk çektiğini belirterek, söz konusu grubun yanında yer almaya ve hiç kimsenin insan haklarından mahrum edilemeyeceğini vurgulamaya devam edeceklerinin altını çizdi.
- Doğu Avrupa ve Orta Asya’da AİDS vakalarında yüzde 60’lık artış var
Bu yıl HIV önleme ve tedavisi konusunda önemli ilerleme sağlandığına dikkati çeken Sidibe, AİDS ile yaşamak zorunda olan 21 milyon kişinin tedavi hizmeti alabildiğini ve AIDS bağlantılı ölümlerin sayısının dünya genelinde azaldığını kaydetti.
Sidibe, tüm bu gelişmelere rağmen atılması gereken önemli adımlar olduğunu dile getirerek, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da 2010 yılından bu yana AİDS vakalarında yüzde 60’lık, AIDS kaynaklı ölümlerde ise yüzde 27’lik bir artış yaşandığını, Batı ve Orta Afrika’da ise her üç hastadan ikisinin tedaviye erişiminin olmadığını söyledi.
AİDS ile mücadele iki ayrı hızda ilerleme sağlanamayacağını vurgulayan Sidibe, “Elde edilen tüm başarıya rağmen, AIDS henüz sonlandırılamadı. Ancak herkesin, her yerde sağlık hakkına erişimini sağlarsak, AIDS sonlanabilir.” ifadelerini kullandı.
AA
Kaynak: