Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de

Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de

Sağlık Bakanlığı, sağlık meslek mensuplarının serbest meslek icra etmesine olanak tanıyan yeni yönetmeliği yayımladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik, sağlık çalışanlarına bireysel veya ortak olarak sağlık meslek hizmet birimi açma hakkı tanıyor. Yönetmelik kapsamında dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, klinik psikolog, odyolog ve podologlar Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alarak bağımsız şekilde hizmet verebilecek.

420 Bin Sağlık Çalışanı İçin Yeni İstihdam Alanı

Yeni düzenleme, yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için istihdam alanı yaratmayı amaçlıyor. Aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık profesyoneli, bir araya gelerek ortak sağlık meslek hizmet birimi açabilecek. Açılan birimlerde, fizyoterapist yanında fizyoterapi teknikeri, klinik psikolog yanında psikolog gibi yardımcı sağlık çalışanları da görev alabilecek.

Sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi kapsamında hizmet verilecek ve hekimler tarafından konulan tanılar doğrultusunda tedavi uygulanacak. Tıbbi yetki dışındaki işlemler ile ilaç, tıbbi malzeme ve gıda takviyesi satışı yasak olacak.

Hasta Bekleme Süreleri Kısalacak

Yeni yönetmelikle birlikte sağlık hizmetlerinin sadece hastanelerle sınırlı kalmayacağı, toplum temelli ve bireye yönelik hizmetlerin artırılacağı belirtiliyor. Böylece özel hizmet almak isteyen bireylerin talepleri karşılanırken, hastanelerdeki yoğunluğun ve hasta bekleme sürelerinin azaltılması hedefleniyor.

Denetim Mekanizması Güçlendirilecek

Sağlık meslek hizmet birimlerinin denetlenebilir ve izlenebilir olması için yeni standartlar getirildi. Her birimde Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184 ibaresi içeren karekod bulunacak. Ayrıca sağlık profesyonelleri, hastaları bilgilendirmek ve onay almakla yükümlü olacak. Bakanlık, uzmanlardan oluşan en az üç kişilik denetim komisyonları kurarak düzenli denetimler gerçekleştirecek.

Bu düzenleme ile sağlık sektöründe önemli bir dönüşüm yaşanması beklenirken, bireysel sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve sektörde yeni iş alanlarının yaratılması amaçlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler