"Sağlık yatırımlarında Konya önceliktir"

"Sağlık yatırımlarında Konya önceliktir"

Konya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Gökhan Darılmaz sağlık alanındaki gelişmeleri Memleket'e anlattı.

'Bazı şeyler eski Türkiye'de kaldı' diyen Gökhan Darılmaz "Konya sağlık alanındaki gelişmelerden en büyük payını aldı, alamaya devam ediyor. Bu konuda biz yöneticiler de yorulmadan çalışıyoruz" dedi.  Devam eden projelerin akıbeti hakkında da açıklamalar yapan Darılmaz, 'Konya'nın sağlık alanında önü açık' dedi.

sam_0495.jpg

 

-Sağlıkta dönüşüm memnuniyeti artırdı mı?

Eskiden İl sağlık müdürlüğü adındaydı simdi komu hastaneleri oldu neler değişti?

Sağlıkta dönüşümle birlikte Türkiye'de Sağlık alanında önemli gelişmeler oldu. Sağlıkla ilgili halkımızla yapılan görüşmelerde memnuniyet oranı eskiden yüzde 50 civarındayken şimdilerde Türkiye geneli için yüzde 75, Konya için memnuniyet yüzde 80 oranındadır diyebiliriz. Bakanlık bunu resmi olarak açıklıyor. Örneklemler alınarak, anket üzerinden varılan sonuçlar bunlar. Sadece Konya da eski SSK’nın durumunu hatırlarsak, ilaç kuyrukları, muayene kuyrukları, günlerce randevu alamayan hastalar... Konya’da birkaç tane MR ve tomografi cihazı vardı. Bugün tıbbı cihaz acısından neredeyse hiçbir açığımız yok. Artık bunlar ilçelerimizde bulunuyor, kullanmaya başladık. 2012’de kendini yenilemek için Sağlık Bakanlığı önceden Sağlık Müdürlüğüyle yürütülen sağlık hizmetini 3’e böldü. Sağlık Müdürlüğü aynen kaldı, bakanlığın temsilcisi ve koordinasyon görevi aynı zamanda denetleme görevi ve ruhsatlandırma görevi devam ederken, 112 ve yatırımlar Sağlık Müdürlüğü'nde kaldı. Halk Sağlık Müdürlüğü kısaca Aile Hekimliği kısmını aldı. Kamu Hastaneleri 23 tane hastanenin birlikte değerlendirildiği, idarecilerin her 6 ayda bir mali, idari yönden ve yerinde değerlendirilerek verimlilik dediğimiz bir puana tabi tutuldu. Bu puanla ne oluyor; ilk 6 ayda bir gerileme varsa bir ihtar alıyor, ikinci 6 ayda grup düştüyse o idarenin görevi fesh ediliyor.

12235051_10204821205560391_1765736930320755521_n.jpg

 

-Puanlama sistemiyle ne yapılmak istendi?

Daha önceden bilindiği gibi (buna eski Türkiye de diyebiliriz) bir yerde başhekimlik yaptığınızda o görevden alınmanız için ya  büyük bir siyasi değişim olacak, ya da ölmeniz gerekecek.  Ama bugün sizin oraya verdiğiniz değer, verimliliğiniz, diğer eşdeğer hastaneyle kıyas yapılıyor. Hastanenin borcu, hasta memnuniyeti çok önemli. 175 kriter var, bunların hepsi değerlendiriliyor. Bunlara göre puanlama yapılıyor. Burada amaç dünden iyi hizmet yapmak ve yarını planlamayı, diğer hastanelerle paylaşımı artırmak.

- Kriterler nelerdir?

Genel sekreterlik 4 yapıdan oluşuyor. Birincisi direkt genel sekreterliğe bağlı olan birimler; örneğin basın danışmanı, özel kalemimiz, muhasebe. Tıbbı hizmetler başkanlığı da, hekim önderliğindeki hizmetler, İdari Hizmetler ; özlük hakları, atama, hukuk, eğitim vs işlemlerine bakıyor.  Mali hizmetler de hastanenin gelir-gider dengelerine, para paylaşımına bakıyor. Her alanda yaklaşık 50-75 soru var. Herkesin rollerine göre yapması gerekenler var. Kıyası da bir önceki değerlendirmeye göre yapılıyor.

sam_0503.jpg

- Sağlık çalışanlarının performansı noktasında suistimaller oluyor mu?

Olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Performans sistemi gerçekte hekimlerin veya sağlık çalışanların gelirlerinde artışa sebep oldu. Sağlık çalışanlarını da şikâyetleri bunun dağılımı noktasında oldu. Daha riskli bölümlerde bunun için yeni düzenlemeler yapılacaktır. Çok kısa sürede de yeni sistem devreye girecektir. Şunu özellikle söylemek lazım; vatandaş açısından baktığınızda, vatandaşın sağlığa erişimi kolaylaştı. Evde sağlık hizmetleri bunlardan birincisi, engelli vatandaşlarımız için engelsiz hastane bunlardan bir diğeri...

-Evde sağlık hizmetinin çıkışı Konya mı?

Evet Konya'dan İl Sağlık Müdürü Yrd Doç Dr Hasan Küçükkendirci ve ekibi Evde Sağlık uygulamasını 2007 yılında başlattı. Biz yeni dönemde evde kullanılan tıbbı cihazların kalibrasyonunu da ekledik. Evde sağlık hizmetinde çalışan arkadaşlarımızla, hastanın kullandığı cihazların çalışıp çalışmadığını ücretsiz kontrol  ediyoruz. Bu projeyi de ilk biz yaptık. Aslında bizim başlattığımız yeni bir projede evde sağlık hizmetiyle alakalı olarak “komşuma sahip çıkıyorum” projesi...  Günlük bakımında zorlanan  hastalar için geliştirilmiş bir proje. Evde sağlık derneği (EVSAD) diye bir derneğimiz var bu dernek de projemize destek veriyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ilklerden biri de “Engelsiz Ev” projesidir. Evdeki engelli vatandaşlarımızın kendi kullandığı alanları, kullanabileceği biçimde oluşturuyorlar. Bu alanda Konya başı çekiyor.

-Sağlıkta Konya bölgesi için en büyük eksik ne?

Yetişmiş uzman Hekim ,Hoca sıkıntısı var. Yakın zamanda belki duyulmamıştır ama Eğitim Araştırma Hastanesi bir üniversite hastanesine dönüştü. 6 Kasım'da Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane'nin açılış yıl dönümü yapıldı. Bu toplantıda 55 Eğitim Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında emtegre oldu.İdari açıdan, Kamu Hastanesi , eğitim açısından üniversite hastanesi... Amaç; hizmetteki çeşitliliği artırmak ve hoca takviyesiyle buradaki eğitim faaliyetlerini güçlendirmek. Eğitim Araştırma Hastanesi, yakın gelecekte çok daha fazla branş hocalarının olduğu, baş asistanların sayısının arttırıldığı bir hastane olacak. Bazı eksik tıbbi cihazlarında alımı ihale aşamasında. Yakın zamanda önemli cihazlara sahip olacağız. Şu anda proje aşamasında üçlü yapının ortak hizmet binası da önemli bir eksiğimiz. 

sam_0492.jpg

-İlçelerde çalışan hekimler ve sağlık çalışanları için bir çalışma var mı?

Evet ilçelerde ciddi bir eksiklik vardı. Bu eksiklikler özellikle hemşire bakımından giderildi. Hekim açısından da belli branşlarda, kadın doğum başta olmak üzere Türkiye olarak eksiğimiz var. YÖK de bu konuda çalışmalar var, artık tıp öğrencileri 6 bin değil 8 binler civarında mezun olacak. Dolayısıyla uzman sayısı da artmış olacak.

-Siyaset sağlığın önünü açmasında neler yaptı ve sizler siyasilerle nasıl çalışıyorsunuz?

Başbakanın memleketinde böyle bir sorumluluk neler hissettiriyor?

. Konya’da görev yapmak büyük bir sorumluluk. Sayın başbakanımız Tıp Bayramı'nda önemli cümleler söylemişti, "İki şey kutsaldır; birincisi öğrenci ve hoca ilişkisi diğeri de hekimle hasta ilişkisi. Bunlar özel ve kutsaldır"  Konya artık bu bölgede bir merkez. Bazı yatırımlarda Konya bölgesel önceliği ve önderliği yapmak zorundadır. Etrafındaki illerin ağabeyi konumundadır. Bölgesel planlanan özellikli hizmetlerde ön planda olmalıdır- oluyor. Konya geçmişinden gelen tarihi sorumluluğunu, sağlık alanında da taşıyor. Hasta sevk eden değil, sevk edilen il konumundadır.   Yeni planlamalarda Yoğunbakım, AMATEM, ÇAMATEM, Yanık, Hiperbarik Oksijen, Tomoterapi, Robotik Cerrahi gibi alanlarda KONYA merkez olacaktır. Siyasilerimiz öncü ve destekleyici rolünü fazlasıyla yapmaktadır.

-Konya'daki yatırımlardan bahsettiniz. Bunlar arasında saydığınız teleradyoloji nedir faydaları nelerdir?

Hastanızı doktora götürdünüz ve önceki tetkiklerinizi evde unuttunuz. Bu durumda gereksiz yere  tetkiklerin yeniden çekilmesi gerekecek. Şimdi teleradyoloji sayesinde, hastanelerimiz birlikte hareket ediyor ve çekmiş olduğunuz bir tomoğrafiyi hiç yanınıza almadan başka bir  Hastaneye geldiğinizde sadece bir tuşla o görüntü hekimin önünde oluyor.  Bununla da ikinci bir masrafa ve uğraşa engel olduk. Sadece bununla kalmıyor, laboratuar bilgilerini de görülebiliyor. Böylece hem hekim , hastanın  önceki  durumu ile şimdiki durumunu kıyaslıyor hem de farklı branş hekimlerinin konsültasyonunu görerek ; daha doğru tanı koyma imkanına sahip oluyor. 

-Bir diğer hizmet ise İmplant... Bu hizmetten de birazcık bahsedebilir misiniz?

Türkçesi diş kökü ekimi. Yanı eksik dişlerin çoğunlukla titanyumla yapılan yeni diş oluşturulması işlemidir.Bu hizmet çoğunlukla özel hastanelerde yapılırdı. Bu şu anda nerdeyse yarı fiyatına Beyhekim Ağız ve Diş Hastanesi'nde yapılmaya başlandı. Burada tabi cerrahi bir işlem gerekiyor . Mümtaz Koru Ağız Diş Sağlığı Merkezi'nde ikinci katta sadece çocuk ağız diş sağlığı hizmeti veriliyor. Bu sayede çocukların diş korkusunu yenmek ve o alanda uzmanlaşmış diş hekimleri bulunmasıyla daha güvenilir bir sağlık hizmeti veriliyor. Bu da bizim projemiz ve Kamu Hastaneleri'nde ilk uygulama. İzmir’de de bu uygulama var ama Kamu Hastaneleri'nde bir ilk olarak Konya'da.

-Tıp Fakülteleri ile olan ilişkiniz nedir?

Tabi, kamu hastaneleri 3. yılında. Şu anda genel sekreterliğimiz, başkanlarımız, uzmanlarımız bu konuda diğer hastanelerle olan bağlantılarını daha iyi seviyelere getiriyor. Prof Dr Mehmet Koç Hocamızın yöneticilik görevine gelmesiyle üniversiteyle olan ilişkimiz bağlantımız da bu alanda güçlü. Konya da sağlığı bir bütün olarak değerlendiriyoruz.

- Özel hastanelerle çalışmalarınız var mı?

Tabi ki yer yer oluyor. Kamuda bazı eksik branşlar bazen onlarda mevcut oluyor. Akşehir’de özel bir hastane açılması bizi sevindirdi.  Bazen hekim izine gidebilir, özel bir durum olabilir, o ilçede başka bir hekimin olması avantaj olur. Ayrıca özellikli birimler , Yoğun bakım, acil hizmetleri gibi alanlarda ortak çalışıyoruz.

-Kamu Hastaneleri olarak yeni projeleriniz var mı?

Biz kamu hastanelerinde bir birlik olmayı başardık. İlçelere tüm dinamikleriyle çalışmalarımızı yapıyoruz. Fakat şu da bilinmelidir ki, hizmetlerin nüfusa, mesafeye göre sınıflaması var. Yakın zamanda hizmete açacağımız Sarayönü’nde diyaliz merkezi var. yine Beyşehir’de (ruhsatını yeni aldık) palyatif merkez projesi... Nedir bu merkez? Eve götürülsün dediğimiz hastalarımızı bir ara bakım yeri olarak hastanelerimizde bakıyoruz. Yatmaya bağlı sırtta oluşan yaraların bakımını üstleniyoruz. Bunu ilk olarak Beyhekim Hastanesi'nde açtık. Hemen arkasından Akşehir Devlet Hastanesi ve diğer hastanelerimiz izledi.Ereğli Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi ile birlikte.  1 ay içinde 80 yatağa ulaşacağız. Akşehir’de Ağız Diş Sağlığı Merkezi yapmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili projelerimizi gerçekleştirdik. Yakın dönemde inşallah hiperbarik oksijen, Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hizmete başlayacak. . Çok modern bir kemoterapi ünitesi açıldı. İlçe hastanelerimizin önceki kısmı şu anda modern yeni binalarında hizmet veriyor. Akşehir Devlet Hastanesi , Sarayönü Devlet Hastanesi, Ilgın Devlet Hastanesi, Çumra Devlet Hastanesi, Karapınar Devlet Hastanesi, Bozkır Devlet Hastanesi ve Cihanbeyli Devlet Hastaneleri  bunlardan bazıları. Şu anda yapımı devam eden Numune Devlet Hastanesi, Ereğli Devlet Hastanesi, Beyşehir Devlet Hastanesi ve Kulu Devlet Hastanesi’ nin inşaatı  hızla devam ediyor. Hadim Devlet Hastanesi hizmet binası inşaatı başladı. Dikkat edilecek olursa tüm ilçe ve merkez hastanelerimiz yenilendi. Burada emeği olan başta Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Sayın Vekillerimize bir sağlık idarecisi olarak şükranlarımı sunuyorum.

-Eski Numune Hastanesi binasının son durumu nedir?

2016 yılının 29 Ekim'inde bitirilmesi planlanıyor. İnşaat hızla yükseliyor. Şu an bir sıkıntı yok.

Röportaj- M.Ali Elmacı