"Sakin Şehir Şavşat" bayramda da sakin
Karagöl'ü, yeşili, ahşap mimarisi, milli parkları, kendine özgü kültürel yapısı ve tarihi eserleriyle ünlü "sakin şehir" unvanlı Şavşat, Kurban Bayramı'nda da tatilini şehrin gürültüsünden uzakta geçirmek isteyen konuklarını ağırlıyor- Şavşat Kaymakamı Am
ARTVİN (AA) - YUSUF OKUR - Artvin'in Şavşat ilçesi, doğal güzelliği, gölleri, ahşap mimarisi, milli parkları, kendine özgü kültürel yapısı ve tarihi eserleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
İtalya'nın Milano kentinde 21-23 Haziran'da gerçekleştirilen Citta Slow 2015 Genel Kurulu'nda "sakin şehir" unvanı almasının ardından ilginin daha çok arttığı Şavşat, şehrin stres ve gürültüsünden bunalıp doğayla iç içe sakin bir ortamda tatil yapmak isteyenlerce tercih ediliyor.
Şavşat denilince akla ilk gelen mekanların başında Sahara Milli Parkı içinde bulunan doğa harikası Karagöl yer alıyor. Meşeli köyü sınırları içinde yer alan, ladin ve çam ağaçlarıyla çevrili Karagöl, adeta saklı bir cenneti andırıyor.
Günübirlik gezilerin yanı sıra çevresindeki ormanlık alanlarda kamp yapma imkanı da bulunan Karagöl, temiz havası ve doğasıyla ziyaretçilerini mutlu ederken fotoğraf tutkunlarına da eşsiz manzaralar sunuyor.
Sakin Şehir Şavşat ziyaretçilerine, Yavuzköy, Papart Vadisi, Kelebekler Vadisi, Arsiyan Yaylası gibi doğal alanların yanı sıra geçmişi 10'uncu yüzyıla dayanan Şavşat Kalesi, Tibet Kilisesi gibi tarihi mekanları da gezme fırsatı sunuyor.
Doğu Karadeniz'in yanı sıra Türkiye'nin de önemli alternatif turizm alanlarından biri olan Şavşat, Kurban Bayramı tatilinde de yüzde 95 doluluk oranına ulaştı.
Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şavşat'ın Türkiye'nin turizm gündemindeki bir ilçe haline geldiğini söyledi.
Her yaz çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırladıklarını dile getiren Ambarcı, şöyle devam etti:
"Şavşat'ın kendine has doğal bir güzelliği var. Karagöl bunun en bariz örneği. Değişik bölgelerde gün yüzüne çıkmamış şelalelerimiz, yaylalarımız ve göllerimiz var. Ben bütün vatandaşlarımızı davet ediyorum. Şavşat'tan memnun kalacaklarını ve dinlenmiş olarak ayrılacaklarını taahhüt ediyorum."
Ambarcı, Şavşat'ın alternatif turizme çok uygun olduğuna dikkati çekerek yayla ve ev pansiyonculuğu vesilesiyle bölgede turizmi daha da canlandırmak istediklerini belirtti.
Sahara Milli Parkı sınırları içinde bin 500 rakımdaki Laşet mevkisinde işletmesi olan Mete Cem Çelik, otel, restoran ve 20 ahşap bungalov evden oluşan tatil köyünün bayram sonrasına kadar dolu olduğunu ifade etti.
Şavşat'ın doğal güzellikleri, ahşap evleri, geleneksel yaşamıyla ünlü olduğuna işaret eden Çelik, müşterilerinin ağırlıklı olarak yerli ve Arap turistlerden oluştuğunu, Avrupa'nın farklı ülkelerinden de turist ağırladıklarını aktardı.
- Turistlerin ilk tercihi Karagöl
İstanbul’dan gelen Yağız Azam Göktürk, Şavşat ve Karagöl'ün doğasına hayran kaldıklarını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Burada olmak bana heyecan, huzur veriyor. Ağaçlar, doğallık, şurada oturup gökyüzüne bakmak bile çok heyecanlı. İstanbul'da evde oturup teknolojik aletlerle ilgilenmektense buraya gelip bu temiz havada uyumayı tercih ederim. Burada doğa insana neşe veriyor. İnsan daha ne ile mutlu olabilir ki? Doğa ile baş başayım."
Ailesiyle bayram tatili için Şavşat'a gelen Cansu Doğan ise Artvin ve Şavşat'ın yeşiliyle tüm Türkiye'de bilindiğini belirterek "Yeşili çok seviyoruz. Gelelim, yerinde görelim dedik. Hakikaten denildiği kadar varmış. Şu çamların, şu gölün güzelliği şahane." dedi.
Aslen Şavşatlı olmasına rağmen 50 yıldır Ankara'da yaşayan Nedim Gökçe de her fırsatta tatil için memleketine gediğini anlatarak Şavşat'ın ormanı, dağı, gölü, göldeki balıkları, insanların güzelliğiyle herkesin görmesi gereken bir yer olduğunu vurguladı.
Samsun'dan gelen Mert Saraçoğlu, şehrin yorgunluk veren gürültüsünden kaçmak ve güzel bir tatil yapmak için Artvin'i tercih ettiklerini belirterek "İnsanlar bakir kalmış bir doğa istiyor. Karagöl Karadeniz'de bakir kalmış ender yerlerden biri. Burası gerçekten aradığımız, görmek istediğimiz yer. Gelip gördüğümüzde gerçekten 'İyi ki geldik' dediğimiz tek yer." dedi.
AA
Kaynak: