"Sakin Şehir"de üreticinin yüzü dutla gülecek

"Sakin Şehir"de üreticinin yüzü dutla gülecek

Dünyadaki "Sakin Şehirler" listesinde bulunan Erzurum'un Uzundere ilçesinde seracılığı ve meyveciliği teşvik etmek amacıyla 100 dönüm arazi dut bahçesine dönüştürüldü- Uzundere Belediye Başkanı Özsoy:- "Başbakanımızın da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anado

ERZURUM (AA) - YUNUS HOCAOĞLU - Cittaslow İcra Kurulu'nun "Sakin Şehirler" listesinde bulunan Erzurum'un Uzundere ilçesinde seracılık ve meyvecilik yapmak isteyenlere örnek olmak amacıyla 100 dönüm arazide üzerinde 2 bin 500 dut ağacının bulunduğu bir bahçe kuruldu.

Uzundere Belediyesince Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresi Başkanlığının desteğiyle başlatılan proje kapsamında, kızılcık, erik, vişne gibi ürünlerin yer alacağı yeni bahçelerin kurulması planlanıyor.

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dut Bahçesi Projesi'nin DAP İdaresince finanse edildiğini söyledi.

Bahçenin, 100 dönüm arazi üzerine kurulduğunu ve 5 yaşında 2 bin 500 dut ağacının bulunduğunu belirten Özsoy, "Bunu bu bölgede yapmamızın öncelikle sebebi, yöre çiftçisine örnek teşkil etmemizdi çünkü bizde miras yoluyla tarım arazileri olağanüstü derecede bölünmüş ve optimal arazi büyüklüğü yitirilmiş. Bunu önlemek amacıyla çiftçilerimizin örnek alabileceği bir alan oluşturduk." dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin Uzundere'de dut işleme fabrikası kurduğunu ve bahçenin ürün temini noktasında fabrikaya önemli katkı sağlayacağını aktaran Özsoy, şu değerlendirmede bulundu:

"Tortum, Uzundere, İspir, Pazaryolu, Olur ve yöresi Erzurum'da dut pekmezi üretiminde önemli merkezler. Tabii bunların ekonomik büyüklüğü ve pazar payının olabilmesi için üretim alanlarının geliştirilmesi gerekiyor. Biz bu kapsamda birinci bahçemizi yaptık. Burası tek olmayacak. Bunun yanında yöreye özgü kızılcık, erik, vişne, kiraz ve ceviz gibi bahçeleri de yapacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz, örtü altı sebzecilik de yapacağız. Başbakanımızın da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 23 ili kapsayan eylem planı içerisinde seracılık, meyvecilik ve hayvancılık önemli bir başlık. Biz Uzundere'de seracılık ve meyvecilik başlıklarını daha geliştirerek ilerletmeyi düşünüyoruz."

- Bölge çiftçisine meyve fidanı desteği

Özsoy, çiftçilere örnek bir bahçe oluşturduklarını, bahçenin ilaçlanması, bakımı, budanması ile meyvelerinin toplanması gibi tüm işlerinin tamamen teknik usullerle ve ziraat mühendislerinin denetimi ile yapıldığını da anlattı.

Yöre çiftçisinden bu çalışmayı örnek almasını isteyen Özsoy, şöyle dedi:

"Yöre çiftçimiz de bu çalışmalarımızı örnek alabilecek. Bunun yanı sıra yöreye has dut bitkilerini dikmeye özen gösterdik çünkü bunların aroması daha farklı ve yöre insanının da damak tadına daha çok hitap ediyor. İstihdama da katkıda bulunuyoruz. Burada çalışan işçilerimiz oluyor. Yöre çiftçilerinden genelde biz bunları temin ediyoruz. Ayrıca damlama sulamayı yaygınlaştırmak istiyoruz. Onunla ilgili de yaptığımız bu çalışma yöre çiftçilerimiz açısından büyük bir dikkatle izlenmekte. Ağaçlarımız yarı bodur meyve ağaçları. Bilindiği gibi ağaçların da döllenmeye ihtiyacı var. Biz burada 10 ağacın içine de bir tane dölleyici ağaç koyduk. Yöre çiftçimizi de bu çalışmamız örnek teşkil etti. Bu çalışmaların sonunda yöremizde iyi tarım uygulamalarını geliştirmeyi de arzuluyoruz."

Özsoy, meyvecilikle uğraşmayı düşünen çiftçileri destekleyeceklerini, bu kapsamda çeşitli yaşlarda bölgeye adaptasyonu olan ceviz, badem, dut ve diğer meyve fidanlarını da çiftçiye vereceklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı