Ahmet Demirel
Salih amel şart!
Eylemsiz olur mu?
Amelsiz olur mu?
Faaliyet olmadan olur mu?
Amel yapmadan sonuç alınabilir mi?
Sadece amel yapmak yeterli mi?
Yalnızca iş yapmak sonuç almak için kafi mi?
İşin kalitesi de önemli mi?
Çalışmadan ödül alınabilir mi?
Yapılan her amelden aynı sonuç alınabilir mi?
İşe gitmeyene maaş verirler mi?
İşini iyi yapmayanla çalışmaya devam edilir mi?
Bir işverenle sadece sözleşme imzalasanız ve işe gitmeseniz işveren, size yevmiye veya maaş verir mi?
Veya işe gidiyorsunuz fakat işinizi güzel yapmıyorsunuz, cihazlara zarar veriyorsunuz. Böyle bir durumda işveren sizi çalıştırmaya devam eder mi?
SALİH AMEL ŞART!
Peygamberimizin muhteşem bir sözü var: "Eylemler (ameller) niyetlere göre değer kazanacaktır."
Yani eylemi yapmanız yetmiyor eylemin değer kazanabilmesi için o ameli hangi niyetle yaptığınıza bakılacak.
Bu ameli, Allah rızası için mi yaptınız yoksa çevreyi memnun etmek ve onlara şirin görünmek için mi?
Yaptığınız iyilikten ve faaliyetten bir menfaatiniz var mı?
Mış diye mi yapıyorsunuz yoksa sadece Allah emrettiği için mi?
Desinler diye mi yapıyorsunuz yoksa Allah dedi diye mi?
Yapmadığınızı ne derler diye mi yapmıyorsunuz yoksa Rabbiniz yapma dediği için mi?
SALİH AMEL ŞART!
FLAŞ! FLAŞ! FLAŞ!
Eğer niyet halis olmazsa ve amel de salih olmazsa o zaman amel ne kadar büyük olursa olsun boşa gidecek.
Nereden mi biliyoruz?
Tabi ki Peygamberimizden öğreniyoruz Buyuruyorlar ki:
“Kıyamet günü hesabı ilk görülecek kişi, şehit düşmüş bir kimse olup huzura getirilir. Allah Teâlâ ona verdiği nimetleri hatırlatır, o da hatırlar ve bunlara kavuştuğunu itiraf eder. Cenâb-ı Hak: "Peki, bunlara karşılık ne yaptın?" buyurur. "Şehit düşünceye kadar senin uğrunda cihad ettim." diye cevap verir.
"Yalan söylüyorsun. Sen, "Falanca ne kadar Babayiğit adam." desinler diye savaştın, o da denildi." buyurur. Sonra emrolunur da o kişi yüzüstü cehenneme atılır.
"Bu defa ilim öğrenmiş, öğretmiş ve Kur‘an okumuş bir kişi huzura getirilir. Allah ona da verdiği nimetleri hatırlatır. O da hatırlar ve itiraf eder. Ona da:"
"Peki, bu nimetlere karşılık ne yaptın?" diye sorar. "İlim öğrendim, öğrettim ve senin rızân için Kur'an okudum." cevabını verir."
"Yalan söylüyorsun. Sen "Falanca ne kadar Âlim." desinler diye ilim öğrendin, "Ne güzel okuyor." desinler diye Kur'an okudun. Bunlar da senin hakkında söylendi." buyurur. Sonra emrolunur o da yüzüstü cehenneme atılır."
"(Daha sonra) Allah'ın kendisine her çeşit mal ve imkân verdiği bir kişi getirilir. Allah verdiği nimetleri ona da hatırlatır. Hatırlar ve itiraf eder."
"Peki ya sen bu nimetlere karşılık ne yaptın?" buyurur."Verilmesini sevdiğin, razı olduğun hiç bir yerden esirgemedim, sadece senin rızânı kazanmak için verdim, harcadım." der.
"Yalan söylüyorsun. Halbuki sen, bütün yaptıklarını "Falanca ne kadar ne cömert adam." desinler diye yaptın. Bu da senin için zaten söylendi." buyurur. Emrolunur bu da yüzüstü cehenneme atılır.” (Müslim, İmâre 152)
Kitabımız Kur'an'ı Kerim'e baktığımızda iman ve salih amel kelimeleri sürekli beraber geçer. Cennete gitmenin yolu iman ve salih amelden geçer.
Onlardan birkaç örnek sunalım:
-İnanıp yararlı işler yapanlara, altlarından ırmaklar akan cennetlerin kendilerine ait olduğunu müjdele!(Bakara-25.ayet)
-İşte iman edip salih amel işleyenler için hem bir mağfiret, hem de (cennette) tükenmez bir rızık vardır.(Hac-50.ayet)
-İman edip salih ameller işleyenler, işte öyleleri de cennet ehlidirler ve orada ebedî kalıcıdırlar.(Bakara-82.ayet)
-İman edip iyi işler yapan, namazı dosdoğru kılıp zekatı verenlerin Rabbleri katında elbette mükafatları vardır. Onlara hiçbir korku olmadığı gibi, onlar mahzun da olmazlar.(Bakara-277.ayet)
-Erkek veya kadın, kim mümin olur da güzel amellerden işlerse, işte onlar cennete girerler. Zerre kadar da haksızlığa uğratılmazlar.(Nisa-124.ayet)
-Allah, iman edenlere ve salih amel işleyenlere şöyle vaad etmiştir: Onlar için mağfiret ve büyük bir mükafat vardır.(Maide-9.ayet)
-İman edip, salih amel işleyenler var ya, Rahmân (olan Allah) onları (gönüllere) sevdirecektir.(Meryem-96.ayet)
-Bununla beraber, şüphe yok ki ben, tevbe eden, iman edip salih amel işleyen, sonra da hak yolda sebat gösteren kimse için çok bağışlayıcıyım.(Taha-82.ayet)
-Her kim iyi bir iş yaparsa, kendi lehine yapmış olur. Kim de bir kötülük yaparsa, kendi aleyhine yapmış olur. Rabbin kullara zulmedecek değildir.(Fussilet-46.ayet)
-Şüphesiz Allah iman edip yararlı iş işleyenleri, altından ırmaklar akan cennetlere koyacak, orada altın bilezikler ve inciler takınacaklar. Oradaki elbiseleri de ipektendir. (Hac-23.ayet)
-Ancak tevbe ve iman edip iyi davranışlarda bulunanlar başka; Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.(Furkan-70.ayet)
-Allah'a davet eden, salih amel işleyen ve: "Ben gerçekten müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim olabilir?(Fussilet-33.ayet)
Allah sizi cennetlik amel işleyen salih kişilerden eylesin
Muhabbetlerimle