Şebnem Korur Fincancı, Milli Savunma Bakanlığı'na 50 Bin Lira Tazminat Ödeyecek

Şebnem Korur Fincancı, Milli Savunma Bakanlığı'na 50 Bin Lira Tazminat Ödeyecek

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu üyesi ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin eski Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın "Türk...

Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, Milli Savunma Bakanlığı'nın talebiyle Şebnem Korur Fincancı'ya karşı açılan 100 bin liralık manevi tazminat davasında karar çıktı. Mahkeme, davayı kısmen kabul ederek Fincancı'nın Bakanlığa 50 bin lira tazminat ödemesine karar verdi. Davaya, Fincancı ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme hakimi, davanın son celsesinde kararın açıklanacağını belirtti.

"Manevi Tazminata Hükmedilecek Bir Durum Yok"

Duruşmada söz alan Fincancı'nın avukatı, müvekkilinin bilimsel bir değerlendirme yaptığını savunarak şunları söyledi:
"Müvekkilim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmesi kapsamında bir hak kullanmıştır. Bir bilim insanının kendi alanındaki görüşlerini beyan etmesi doğaldır. Müvekkilim, video kayıtlarına dayanarak toksik gaz kullanılmış olabileceğini belirtmiştir. Bu bir ön değerlendirmedir ve bağımsız heyetlerin inceleme yapması gerektiğini söylemiştir. Manevi tazminata hükmedilecek bir durum bulunmamaktadır. Müvekkilim emeklidir, belirlenecek tazminatın bu hususlar çerçevesinde değerlendirilmesini talep ediyoruz."

Kimyasal Silah İddiaları ve Fincancı'nın Yargı Süreci

Şebnem Korur Fincancı, 19 Ekim 2022 tarihinde Medya Haber kanalında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin bir videoyu izlediğini ve adli tıp uzmanı olarak görüntülerin sinir sistemini etkileyen bir kimyasal silah kullanımını işaret ettiğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından, 26 Ekim 2022'de İstanbul’daki evine düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı.

Mahkeme, Fincancı’nın bu açıklamaları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarının zedelendiğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığı'na 50 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.