Selçuklu’nun çevre ve sıfır atık çalışmaları Portekiz’de anlatıldı
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, 23. Uluslararası Katılımcı Demokrasi Gözlemevi (IOPD) Zirvesi'nde Selçuklu Belediyesi tarafından Çevre ve Sıfır Atık Yönetimi ile ilgili yapılan iyi uygulama örneklerini anlattı.
23. Uluslararası Katılımcı Demokrasi Gözlemevi (IOPD) Zirvesi Portekiz'in Valongo kentinde düzenlendi. IOPD tarafından düzenlenen etkinliğe aralarında UCLG-MEWA'nın da yer aldığı dünyanın farklı bölgelerinden temsilciler katıldı.
Etkinlikte, yerel yönetişimin şekillendirilmesinde katılımcı demokrasinin kritik rolüne değinildi. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da "Çevre, Şehirler ve Modern Sorunlar" başlıklı panelde Selçuklu Belediyesi'nin "Çevre ve Sıfır Atık Yönetimi" konusunda yürüttüğü projeler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
"Sıfır atıktaki başarılarımızı ödüllerle taçlandırdık"
Başkan Pekyatırmacı, sunumunda Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen Sıfır Atık Uygulamaları çerçevesinde; atık ambalajların toplanması, pil ve elektronik atıkların toplanması, tekstil ve medikal atıkların toplanması, mobil atık getirme merkezi, kompost çalışmaları, atık kumbaram projesi, eğitim çalışmaları ve Selçuklu 2. El Pazarı hakkında panelistlere bilgi verdi.
Başkan Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi'nin sürdürdüğü başarılı atık çalışmaları ile Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen "2023 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması'nda "Kompost Çalışması Projesi" ile sürdürülebilirlik özel kategori ödülünü almaya hak kazandığını belirtti. Pekyatırmacı, ayrıca "Atık Kumbaram" projesinin de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Aralık 2022 tarihinde "İklim ve Gençlik" temasıyla düzenlenen 3. Sıfır Atık Zirvesi'nde yerel yönetimler "En İyi Uygulama Ödülü"ne layık görüldüğü bilgisini paylaştı.
"Yıllık 85 bin 600 ağacın kesilmesini ve 4 bin 534 ton karbon salınımını engelledik"
Panelde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına özel bir başlık açan Başkan Pekyatırmacı, "Selçuklu Belediyesi olarak hem modern enerji kaynakları için yatırımlar gerçekleştirmekte hem de enerji tasarrufu konusunda eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapmaktayız. Yenilenebilir enerji kapsamında belediyemizin ana hizmet binası, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ve Bağrıkurt Mahallesi'nde toplam 4080 kWe kurulu güce sahip güneş enerji santrallerimiz bulunmaktadır. Bu santrallerden 6 milyon 560 bin kWh güneş enerjisi üretilerek belediyemizin tüm tesislerinin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 88'i buradan karşılanıyor. Böylece, yaşanabilir çevresel ortamların sürdürülebilirliği ile bölgenin refah seviyesinin artırılmasına katkı sağlıyoruz. Üretilen elektriğin yanında yıllık 85 bin 600 ağacın kesilmesini ve 4 bin 534 ton karbon salınımını engelledik" şeklinde konuştu.
Kaynak: