11 Kitap Fuarı 6- 15 ocak tarihleri arasında ATO Congresium'da gerçekleşti.
Artık kitap fuarlarının gediklisi haline geldiğimiz için geçen yılki Ankara Kitap Fuarı’yla bu yılkini karşılaştıracak bir tecrübeye de sahibiz diye düşünüyorum.
Kitap Fuarları pek çok yeni kitapla birlikte bir çok yazarın da okuyucularıyla buluşmasına vesile olan en önemli kültürel etkinlikler halini almış durumda.
Okuyucunun da kitap fuarlarına rağbetin de her geçen yıl daha da artmakta olduğunu gözlemliyorum.
Okuyucunun bu teveccühü oldukça umut verici. ATO Congresium’un önündeki binlerce kişiden oluşan kuyruklar da bunun en önemli göstergesiydi.
İnanın bu tabloyu görünce kendimi Berlin, Tokyo, Londra gibi başkentlerin büyük kitap organizasyonlarında zannettim.
Bu tablo gerçekten gelecek açısından bize umut oldu, Türkler niye okumuyor sorusuna bir nebze olsun “biz de okuyoruz” cevabının gerekçesi haline geldi.
Fuarı ziyaret edenlerin “sadece bakıcıyız alıcı değiliz” modunda olmadıklarını da burada ifade etmeliyim. Gelenlerin her biri fuardan poşet poşet kitaplarla çıkıyorlardı.
Bu fuarlar aynı zamanda son dönemlerde insanlar neleri okumaya yönelmişler sorusunun cevabını bulmak adına bizlere ipucu veriyor.
Roman mı fikir kitapları mı, fikir kitaplarıyla hangi ideoloji düşünceye yönelmişler bunların numunelerini kolayca görebiliyoruz…
11. Ankara Kitap Fuarı için de şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, milliyetçi yayınlara ve yazarlarına ilgi her fuarda daha da yoğunlaşıyor.
Özellikle gençlerin, milliyetçi/ Türkçü yayınlara, tarihe dönük kitaplara meraklarının gittikçe arttığını gözlemledim.
Yayınevleri de bu minvalde daha çok milliyetçi düşüncedeki yazarların eserlerini ön plana çıkarmışlar.
Buna mukabil İslamcı ve Sol yayınların eski hakimiyetinin giderek azaldığını gözlemledim…
Belki bu ülkenin bulunduğu durumla da doğrudan ilişkili bir gidişattır bilemiyorum…
Vatan, millet, tarih şuuru ve kaygısı neredeyse her okuyucunun yüzünden okunuyordu….
Ötüken, Yapı Kredi, İş Bankası, Türk Tarih Kurumu gibi yayınevleri yine yoğun ilgi gören yayın evleriydi.
Metin Savaş’ın Zemheri Kuyusu, Hasan Erdem’in Otronto 1480’i Çınar Ata’nın Sur’a Üflenene Kadar Sarı Saltuk Baba’sı, Misli Baydoğan’ın Hu Diyen Karga’sı Ötüken yayınlarında yoğun ilgiyle karşılandı…
Hakan Boz’un İhtimal yayınlarından çıkan Bayrak Kalpak Revolver, İttihat ve Terakki Cemiyeti bir ay içinde yaptığı İkinci Baskısıyla önemli bir çıkış yakalayarak yine yoğun ilgi gören kitaplar arasındaydı. .
Kağan Bahadır Küçükalcan’ın Her Devrin Menkubu Atsız kitabı ve Mustafa Yiğit’e Milli İrade Ziya Gökalp’te İktidarın Meşruiyet Kaynağı kitapları da Aygan Yayınları’nın milliyetçi gençliğe yönelik ses getiren kitaplar arasındaydı.
Kürşad Özkaynar ve Kadir Yiğit’in Ülkücü Hareketi Kronolojisi kitabı , Metin Turhan‘ın Ülkü Ocakları 1960-1980 adlı eseri, Adnan İslamoğulları ‘nın Bizimkisi Bir Ocak Hikayesi adlı kitabı ülkücü okuyucuların ilgi -odakları oldular.
Yine Ebubekir Kurban’ın ’ Gariplerin Kitabı , Ali Sali’nin Re Mektupları ve Bülent Akyürek’in İçinizdeki Öküze Oha Deyin eserleri fuarda ilgiyle karşılanan kitaplardı.
Hemşehrimiz Mustafa Kaygısız’ın pek bilinmeyen Konya’da kurulmuş bir beylik olan ve bizim tarihimizi anlattığı Turgutoğulları kitabı özellikle Ilgın Akşehir Yunak arasında yer alan Türkmen köylerinin atalarını anlatması bakımından ayrı bir önem arz ediyordu….
Bu arada sadece kitaplar değil, düşünce dünyamızın kuluçkaları olan dergiler de hiç azımsanmayacak şekilde fuar da önemli bir yer tutuyordu.
Ayarsız dergisinin yazarlarının pek çoğu imza günleriyle kitap fuarında boy göstermişlerdi...
Velhasıl yeni yazarları, yeni kitaplarıyla umudu geleceğe taşıyan bir fuarı geride bıraktık…
NOT: Bayrak, Kalpak Revolver kitabının editörü Hakan Boz’la birlikte bu hafta sonu 21 Ocak Cumartesi saat 16’da Konya İl Halk Kütüphanesi’nde sizlerle hasbihal eyleyeceğiz. Memleket okurlarını bekleriz efendim…