13. Ankara Diyabet Günleri

Ankara Üniversitesinin "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla düzenlediği etkinlikte, doktorlar ve diyabet hastaları bir araya geldi- AÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çorapçıoğlu:"Dünya genelinde diyabet ha

ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Çorapçıoğlu, dünya genelinde her iki diyabetliden birinin hastalığını bilmediğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından Ulucanlar Kapalı Cezaevi Müzesi Toplantı Salonu'nda, "Dünya Diyabet Günü" kapsamında düzenlenen "13. Ankara Diyabet Günleri" etkinliğinde, doktorlar ve diyabet hastaları buluştu.

Prof. Dr. Çorapçıoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Sizlerle niçin bir aradayız? Diyabet riski olanların diyabetini engellemek, diyabeti olanların sağlıklı, mutlu ve güçlü bir yaşam sürmelerini sağlamak, bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak, sizlerin de duygularınızı, sıkıntılarınızı ve sorunlarınızı dinlemek için buradayız" dedi. 

Dünya genelinde diyabet hastası olan her iki kişiden birinin hastalığını bilmediğini belirten Demet Çorapçıoğlu, Türkiye gibi orta gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ise her 3 kişiden 2'sinin diyabet hastası olduğunu ifade etti.

"Ailesinde şeker hastalığı bulunanlar risk grubunda"

Doç. Dr. Özgür Demir ise hastaların yüzde 50'sinde erken dönemde herhangi bir bulgu ortaya çıkmadığını, tanı konulduğunda ise 5-10 yıllık bir dönemin geride bırakılmış olduğunu anlatarak, "Çok yeme, sık idrara çıkma, aşırı su tüketimi, ağız kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıktığında hastalığın ilerlediği anlaşılır. 40 yaşın üzerindekiler, fazla kilolular, ailesinde şeker hastalığı olanlar ve kortizon tedavisi görenler riskli gruba giriyor. Riskli grupların tetkik yaptırmaları, açlık kan şekerlerini ölçtürmeleri gerekiyor. Bunu aile hekimliklerinde de yaptırabilirler" diye konuştu. 

Demir, tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz ve bazı davranış şekillerinin değiştirilmesiyle de diyabet riskinin azaltılabileceğini belirtti. 

Uzm. Dr. Burak Özbaş da diyabetli bir hekimin gözünden hastalığın insan hayatını nasıl etkilediğini anlattı.

Hastalığa 4 yıl önce yakalandığını söyleyen Özbaş, diyabetik bireylerin çok daha düzenli ve dikkatli bir hayat sürmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Diyabetin görülme sıklığı ve olası risk faktörlerinin ele alındığı toplantıda, "Yapay tatlandırıcılar, diyet içecekleri zararlı mı", "İşlem görmüş gıdalar ve eklenmiş şeker diyabete ve kansere yol açar mı" ve "Halk sağlığı tehlikede mi" gibi soruların cevapları arandı. 

Etkinlikte doktorlarla bir araya gelen hastalar, Prof. Dr. Çorapçıoğlu'na iletmek istedikleri dilekleri, dağıtılan kağıtlara yazdı ve salon girişindeki dilek ağacına astı.

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri