İZMİR (AA) - İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen 14. Akdeniz Ülkeleri Üreme Tıbbı Derneği (MSRM) Kongresi'nde tüp bebek tedavisinde kişiye özel yaklaşımlar ve "doğurganlık aşısı"nın sonuçları masaya yatırıldı.
Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısına, Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, Akdeniz Üreme Derneğinin gelecek yıl başkanlığını devralacak Prof. Dr. Roy Farquarson, Kongre Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Antonis Makrigiannakis, Hollanda Üreme Sağlığı Dernek Başkanı Prof. Dr. Bart Fauser ve MSRM Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Erol Tavmergen'in de bulunduğu bilim adamları katıldı.
Bilim adamları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuklarını bir süre çocuklara bıraktı.
Daha sonra toplantıda ele alınan konulara ilişkin bilgiler aktaran Prof. Dr. Farquarson, düşüklerin önlenmesi, daha başarılı gebelikler elde edilmesi için çalıştıklarını belirterek, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı da önemsiyoruz çünkü bizler de gelecekte sağlıklı ve iyi bir nesil elde edebilmek, çocukların gelişimini destekleyebilmek için çalışıyoruz." dedi.
- Uluslararası iş birliği
Prof. Dr. Fauser ise tüp bebek tedavisinin her ülkede aynı yöntemle uygulandığını ancak tüm hastalara aynı yöntemle yaklaşılmaması gerektiğini vurguladı.
Gebe kalmak isteyen kişinin koşullarına uygun tedavilerin benimsenmesinin önemine işaret eden Fauser, hastanın rahatının da dikkate alınması gerektiğini bildirdi.
MSRM Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Tavmergen de 34 yabancı, 64 Türk bilim adamının katkı verdiği kongrede 467 katılımcının yer aldığını ifade etti.
Bilim dünyasının artık herkesin üreme tıbbı konusunda aynı tarz tedavilerden yarar görmediğini kabul ettiğini kaydeden Tavmergen, "Embriyoloji laboratuvarlarında da bireyselleşmiş yaklaşımlar önemli. Yumurta ve sperm seçimine ilişkin yeni gelişmeler üzerine tartışıyoruz. Gebelik elde etmek çok güzel. Bu da kaliteli embriyo seçimi ile sağlanabilir ancak rahme yerleşmeyebilir. Rahim iç tabakası da çok önemli. Embriyonun genetiğine yönelik çalışmalar da var." diye konuştu.
- Doğurganlık aşısı
Prof. Dr. Makrigiannakis ise doğurganlık aşısının, geleceğe yönelik umut veren yöntem olduğunu, bunun en az 2- 3 kez başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavisinde uygulandığını söyledi.
Prof. Timur Gürgan da internette doğurganlık aşısına ilişkin olumsuz yaklaşımlar yer aldığını ancak bilimsel yöntemlerin sonuçlarının sadece bilimsel kongrelerde ele alınması gerektiğini ifade etti.
Gürgan, kişiye özel tedavi ile doğurganlık aşısı konusundaki çalışmaların, yöntemin gebeliği yüzde 20 oranında artırdığını ortaya koyduğunu vurguladı.
AA