İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, dünyanın her yerinde terör olaylarının yaşandığını ama Türkiye gibi gelişen, ilerleyen ülkelerin, bazılarını rahatsız ettiğini, el birliğiyle zarar vermeye çalıştıklarını söyledi.
Öğütken, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de sağlık alanında 2001 yılından bugüne büyük yol kat edildiğini, bunda sağlık çalışanlarının da rolünün önemli olduğunu söyledi.
Sağlık çalışanlarının her zaman çok daha iyi imkanlara layık olduğunu ama ülkenin bütçesini de önlerinde tuttuklarını anlatan Öğütken, "Daha iyi hizmeti, daha iyi çalışmayı, daha iyi hedefleri önümüze koyarak, inşallah daha iyi ücretlerle gerçekleştireceğiz. Bunun için bütün bakanlık çalışanları, siz sağlık mensuplarını düşünerek hareket ediyoruz. Aynı zamanda emniyetinizi düşünerek hareket ediyoruz" dedi.
Van'da daha önce 700 yataklı, son gittiklerinde ise 500 yataklı bir hastane açtıklarını belirten Öğütken, "Terör durmuyor, durmayacak da. Dünyanın her yerinde terör var ama bizim gibi gelişen, ilerleyen ülkeler bazılarını rahatsız ediyor ve el birliğiyle bizlere zarar vermeye çalışıyorlar. Ama vatandaşlarımızın bir bütünün parçası olduklarını ifade etmeleri bizleri memnun ediyor" diye konuştu.
Öğütken, Ankara'daki terör saldırısında yaralananlara acil şifalar dileyerek, "Hepimizin yarası var. Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımız, ülkemize bilim alanında önemli hizmetlerde bulunmuş eski ve yeni kardeşlerimizi tanıştırarak bir davet verdi. Son derece kararlı ifadeler kullandı. Biz bu yolda devam edeceğiz, bizi hiçbir güç bu yoldan geri çeviremez. Ülkemizi en iyi hedeflere ulaştıracağız, yarınlarımıza son derece güzel bir ülke bırakacağız" ifadelerini kullandı.
- "20 milyar dolar sağlık turizmi hedefi"
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş de Türkiye'nin gelecekte en büyük hamleyi sağlık alanında gerçekleştireceğini söyledi.
Gümüş, Türkiye'de 140 bin hekim, 250 bine yakın hemşire, 500 bine yakın kadroyla sağlık hizmetini Hakkari'den Edirne'ye kadar aynı kalitede sürdürmek için gayret ettiklerini ifade etti.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sağlık çalışanlarının özlük haklarının kanunlaşması için değerlendirme yaptığını anlatan Ğümüş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sağlık çalışanlarının birçok sorunu var. Bu sorunları birlikte aşacağız. Bunların başında, şiddet geliyor. Türkiye'de son yıllarda artan oranda, sağlık çalışanlarımıza şiddet gerçekleşiyor. Bunlara yönelik tedbirleri almamız gerekiyor. Bu ay içerisinde bir çok paketi devreye sokacağız. Sağlık çalışanına tehditte bulunan, hakaret eden veya fiili darpta bulunan her kimse tutuklanacak. Bununla ilgili kanun, Meclise sevk ediliyor. Bu bir caydırıcı tedbirdir. İlk etapta gözaltı, akabinde tutuklama yetkisini hakimlere veren bir kanun hazırlanıyor. Sağlık çalışanlarının, emeklilik hakları sorundu. 'İyi ücretler alıyor' deniyor ama bir pratisyen hekimin emeklilik maaşı 2 bin 100 lira, uzman hekim 2 bin 400 lira civarında. Bu maaşlara bin lira ilave edilmesi konusu da Meclise sevk edilecek."
Sağlık çalışanlarının yıpranma haklarında da düzenleme yapılacağını aktaran Gümüş, nitelikli iş yapan hekimlerin döner sermayelerinin iki kat olmasının da Meclis gündemine taşınacağını dile getirdi.
İstanbul'da Başakşehir'de yeni şehir hastanesinin temelinin atılacağını ve iki yıl sonra 3 bin yataklı dev kompleksin hizmete gireceğini ifade eden Gümüş, Sancaktepe'de de dünyada eşi benzeri olmayan büyük bir hastanenin hizmete sunulacağını, bu iki hastaneyle dünyanın sağlık turizm merkezi olacağını belirtti.
Gümüş, Türkiye'nin 2023 vizyonunda 20 milyar dolar sağlık turizmi hedefi olduğunu, özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'de 20 büyük şehir hastanesi kompleksi yapıldığını kaydetti.
Hastane yöneticileri için Yale Üniversitesi anlaşma yaptıklarını, Sağlıkta Liderlik Kursu düzenleyeceklerini anlatan Gümüş, bu hastanelerin yönetimlerinin farklı olacağını bildirdi.
Gümüş, bu hastanelerin bazı katlarında sağlık turizmi kliniklerinin oluşturulacağını, bu konuyla ilgili uluslararası anlaşmalar üzerinde çalıştıklarını sözlerini ekledi.
Normal doğuma giren sağlık çalışanlarının tüm "malpraktis" davalarını Sağlık Bakanlığının üstleneceğini söyleyen Gümüş, "Önümüzdeki en büyük sorunlardan biri, Türkiye'de sezaryen oranlarındaki yüksekliktir. Normal doğumu teşvik etmek ve sezaryen oranını azaltmak zorundayız. Bu bakımdan kendimize çuvaldız batıralım. Özel sektörde yüksek oranlar var, kamuda daha düşük. Bu konuyu da önümüze alarak çalışacağız" dedi.
Törene, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarkan Alpay, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, İl Sağlık Müdürü Selami Albayrak, Halk Sağlığı Müdür Vekili Mustafa Özdemir, Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu Koordinatörü Erol Kısmet, ilçe sağlık ve toplum sağlığı müdürleri, ile kamu hastanelerinin yöneticileri katıldı.
AA