1500 Yıllık Batık Bazilikanın Gizemleri Belgeselle Gün Yüzüne Çıktı

Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014'te "Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif" arasında gösterilen İznik Gölü'ndeki 1500 yıllık batık bazilika, Fransız yönetmen Pascal Guerin’in ödüllü belgeseli "İznik, Batık Gizem" ile yeniden gündemde.

Bursa'nın İznik ilçesinde 2014 yılında keşfedilen ve dünya çapında büyük ilgi uyandıran İznik Gölü'ndeki 1500 yıllık batık bazilikanın tarihi, Fransız yönetmen Pascal Guerin'in uluslararası ödüllü belgeseli "İznik, Batık Gizem" ile izleyicilere sunuldu. Belgeselin gösterimi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi'nin katkılarıyla Gökdere Vadisi Şehir Kütüphanesi Üftade Salonu'nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer ve birçok arkeoloji ve tarih tutkunu katıldı.

Birinci Konsil’in 1700. Yılı 2025'te Kutlanacak

Gösterim öncesinde konuşan İznik Gölü Bazilikal Kilise Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, bazilikanın, 2014 yılında çekilen hava fotoğrafları sayesinde keşfedildiğini ve Hristiyan dünyası için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Şahin, Birinci Konsil'in bu alanda toplanmış olabileceğini belirterek, 2025 yılında konsilin 1700'üncü yılının kutlanacağını hatırlattı.

Prof. Dr. Şahin, şunları söyledi:
“Bazilikanın, 390 yılından sonra inşa edildiğini ve 1065 yılındaki büyük bir depremle yıkıldığını tespit ettik. Konsilin bu alanda toplanmış olabileceğini düşündüğümüz için bazilika burada inşa edilmiş olabilir.”

İznik’te Büyük Bir Deprem Bekleniyor

Belgeselin önemli bir diğer katılımcısı olan Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer, İznik’te yaşanan depremler üzerine önemli veriler elde ettiklerini belirtti. 1065 yılında büyük bir deprem sonucu yıkılan bazilikanın, bölgedeki sismik hareketlerle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.

Sigoyer, şu uyarıda bulundu:
"1065 yılından bu yana İznik’te büyük bir deprem yaşanmadı. Veriler, her 900 ila 1000 yılda büyük bir depremin olabileceğini gösteriyor. Bu da İznik'te yakın zamanda bir deprem olabileceğine işaret ediyor."

Belgesel Gösterimi Büyük İlgi Gördü

Belgesel gösterimi sonrası düzenlenen soru-cevap oturumunda, katılımcılar İznik Gölü'ndeki batık bazilika ve bölgedeki olası depremler hakkında detaylı bilgi alma fırsatı buldu. Uluslararası ödüllü belgesel, arkeoloji ve tarih tutkunlarından tam not aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Reway Club’ın Ayrıcalıklı Dünyası ile Tanışın
Lygos Clinic: Saç Ekimi Avantajları ve Hybrid Saç Ekimi
Su çekilince mezarlık ortaya çıktı
Ovaya hayat veren Gölbaşı Gölü çöle döndü
Eğlenceli Zamanları İçin Oyuncu Bilgisayarı Tercih Edebilirsiniz