1600 Yıllık Saint George Kilisesi'nin Kubbesi 100 Yıl Sonra Yeniden Yükseldi

Diyarbakır'da Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören 1600 yıllık Saint George Kilisesi'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 100 yıl sonra kilisenin kubbesi yerine yerleştirildi.

Diyarbakır'ın önemli tarihi yapılarından biri olan Saint George Kilisesi, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır şekilde etkilendi. 1600 yıllık geçmişiyle Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen bu yapı, Hristiyanlık dünyasının ilk ibadet yerlerinden biri olarak biliniyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında kilisenin kubbesi, yaklaşık 100 yıl sonra tekrar yerine yerleştirildi.

Tarihi Kilisenin Kubbesi 100 Yıl Sonra Yeniden Yerine Konuldu

Diyarbakır'daki Saint George Kilisesi’nin restorasyon sürecinde, kilisenin 14 metre çapında ve 40 metre çevre genişliğindeki ahşap konstrüksiyon üzerine polikarbon malzeme ile yapılan kubbesi, vinç yardımıyla yerleştirildi. 1910'lu yıllara kadar sağlam olduğu bilinen kubbe, uzun yıllar sonra yeniden kilisenin üzerine konumlandırıldı.

"Diyarbakır Kültürel Miras Açısından Zengin Bir Kent"

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, kentin zengin kültürel mirasına dikkat çekerek, “Diyarbakır, yaklaşık 10 bin yıldır çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kenttir. Saint George Kilisesi de bu mirasın önemli bir parçasıdır” dedi. Gizligöl, kilisenin hem tarihi hem de dini açıdan önemine vurgu yaparak, restorasyon sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Sanat Galerisi Olarak Kullanılacak

Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Saint George Kilisesi’nin sanat galerisi olarak kullanılmaya devam edeceğini belirten Gizligöl, kilisenin Diyarbakır Müze Kompleksi içinde yer aldığını ve burada 14 tescilli yapının bulunduğunu kaydetti. Kilisenin yeniden işlev kazanmasıyla, kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam edeceği açıklandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Anemurium Antik Kenti'nde 2 bin yıllık 13 satırlık sporcu yazıtı bulundu
Dünyanın en büyüğü: Kayaşehir ziyaretçi akınına uğruyor
Şehrin Işıkları, 12’nci yılında da en güzel fotoğrafları seçti
İşte 61. Altın Portakal'ın enleri
Tüm afetlere direnen Eğri Minare 800 yıldır ayakta