1915 Olaylarını Film Yaptılar

"Yitik Kuşlar" filminin yönetmenleri Perdeci ve Alyamaç:

LOS ANGELES - MİNTAHA NESLİHAN EROĞLU - 1915 olaylarını iki çocuğun gözünden anlatan "Yitik Kuşlar" filminin dünyaca ünlü "Skyfall", "Furious 7" ve "War Horse" gibi birçok önemli yapıma imza atan Hollywood EFILM Laboratuvarı'ndaki son çalışmaları devam ederken, filmin yönetmenleri Aren Perdeci ve Ela Alyamaç, bu yıl vizyona girmesi beklenen filmleri hakkında AA muhabirine konuştu.

Birlikte yazıp yönettikleri tarihi drama türündeki filmleriyle 1915 olayları hakkında yeni bir pencere açan Perdeci ve Alyamaç, henüz proje aşamasındayken bile birçok uluslararası davet almayı başaran filmleri için, karşılıklı dinlemeyi ve acıları birlikte paylaşmayı sağlayacak bir film değerlendirmesinde bulundu.

Yapımcılığını Kara Kedi Film'in gerçekleştirdiği Yitik Kuşlar’ın, Türkiye için oldukça hassas bir konuda, üstelik devlet desteğiyle çekilmiş ilk film olmak gibi önemli bir özelliğe sahip olduğunu öne süren Alyamaç ve Perdeci, Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulundan onay alan filmin içeriğini ve amacını şöyle özetledi:

"Anadolu'da binlerce anlatılmamış hikaye var. Yitik Kuşlar da sandıklarda kalmış bu hikayelerden biri. Bu filmde, birbirinden ayrılmamak için her şeyi göze alan iki kardeşin annelerini arayışını ve birlikte kalabilmek için verdikleri mücadeleyi anlatıyoruz. Anneyi arayışın altında aslında yitirilmiş bir çocukluğun, yıkılmış bir ailenin, parçalanmış bir köyün, kaybolmuş hikayelerin, bireylerin arayışı var. Uçup giden bir zamanın ve özlenen bir dönemin arayışı. Anadolu'da bir zamanlar var olan renklerin ve çok kültürlülüğün arayışı bu."

- "Hazırlık aşamasında tarihi danışmanların büyük rolü oldu"

İsviçre'deki Leysin American School'dan mezun olduktan sonra Amerika'da Chapman Üniversitesinde sinema-prodüksiyon eğitimi alan Ela Alyamaç ve Bilgi Üniversitesinde sinema televizyon okuyan Aren Perdeci, kariyerlerinin ikinci filmi Yitik Kuşlar’ın, 5 yıl süren bir emeğin sonucunda ortaya çıktığını vurgulayarak, hazırlık aşamasında tarihi danışmanların büyük rolü olduğunu belirtti.

Filmde iki tarihi danışmanla çalıştıklarını ifade eden Alyamaç, şöyle konuştu:

"Başlangıçta kendi imkanlarımızla arşivlerden, basılmış kitaplardan faydalanarak ilerlemeye çalıştık, sürekli okuduk ve araştırdık. Ancak öyle bir noktaya geldik ki tıkandık, elimizde hazır kaynaklar yoktu. Aksine saklı kalmış bir tarihle karşı karşıyaydık. Bazen döneme ait bir fotoğraf karesine bile ulaşabilmek bizim için büyük bir zorluktu. Bu zorlu süreçte yolumuza ışık tutan ilk kişi Aras Yayıncılık’ın sahibi Yetvart Tomasyan oldu. Filmin tarihi danışmanlarından biri olarak elindeki tüm kitapları ve bilgi birikimini bizimle paylaştı. Sonrasında, Berlin'den Vahe Tachjian Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermeni hayatı hakkındaki derin bilgisi, birikimi ve görsel arşiviyle bize destek verdi."

- "Yitik Kuşlar, yitip giden güzel şeyleri hatırlatan bir hikaye"

Aren Perdeci de "Osmanlı’da yaşayan Ermeniler zanaat yapmışlar, ülkeye para kazandırmışlar, hizmet etmişler, askere gitmişler. Toplumda birbirine güven o kadar sağlammış ki Ermeniler, aileleri tehcir edilirken çocuklarını Türk komşularına bırakıp gitmiş. Şimdiki tartışmalarda işte bu unutuluyor. Halkın aslında kendi içinde nasıl ahenk içinde, mutlu, huzurlu yaşadığı unutuluyor. Yitik Kuşlar, yitip giden güzel şeyleri hatırlatan bir hikaye. Bu filmin birbirimizi anlamamız ve geleceğe umutla bakabilmemiz açısından önemli bir adım olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

 - "Bu meseleyi tarihçiler değil sanatçılar çözecek"

Yönetmen Ela Alyamaç, filmin ön aşamasında farklı kesimlerden insanlarla filmi paylaştıklarını, ABD'de yaşayan Ermeniler ve Türkiye'de meseleye katı bakan Türkler dahil, filmi izleyen herkesin aynı şekilde filmden etkilendiğini dile getirdi. Alyamaç, "Türkiye’deki Ermeniler de Türkler de bu konuya tamamen yabancı Amerikalı da ağladı. Meselenin uç noktalarındaki insanlar ya da meseleden tamamen bihaber olanlar bile aynı duygulara ortak oldu. Yitik Kuşlar, herkesi birleştiren, ortak hislere sevk eden bir film oldu, ki zaten bizim amacımızda buydu” değerlendirmesinde bulundu.

1915 olaylarının ancak sanat üzerinden çözülebileceğini vurgulayan Alyamaç, "Politikacıların ve tarihçilerin tıkandığı noktada sanat devreye giriyor. Bu tür tarafsız, samimi, ve açık yüreklilikle yapılan filmlerin insanlar arasında köprüler kuracağına inanıyoruz. Meselenin politik yollarla ya da tarihçilerle çözebileceğine inanmıyoruz biz. Tarih kitapları olayı, yeri, zamanı, rakamları yazar. Sanatçı ise rakamlara bakmaz, bireyin hikayesini yakalar, yazar ve yansıtır. Bizim yaptığımız politikacı ve tarihçilerin çok genel olarak baktığı bir konuya o dönemde varoluş çabası vermiş iki çocuğun gözünden, o çocukların psikolojisini yansıtarak bakmak ve anlatmak oldu."

- Hollywood'dan tam not

Aren Perdeci ve Ela Alyamaç, filmin son çalışmaları için geldikleri Hollywood'da filmlerine gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını belirterek, Hollywood'da beklemedikleri bir ilgiyle karşılaştıklarını dile getirdi.  Yönetmenler, filmin renk düzeltme aşamasında EFILM'e davet ettikleri Hollywood'un önde gelen yapımcı ve dağıtımcılarının, Yitik Kuşlar'ın hikaye anlatımını çok evrensel ve başarılı bulduklarını, teknik açıdan Hollywood yapımları ile aynı düzeyde olduğu yönünde yorumlar aldıklarını ve  bu yorumların kendileri için çok değerli olduğunu  belirtti.

Bu yıl  vizyona girmesi beklenen Yitik Kuşlar’ın dünya dağıtımıyla ile ilgili görüşmeler Los Angeles'ta devam ediyor.

 

Gündem Haberleri

Palandöken'deki çığda hayatını kaybeden milli judocu için başsağlığı
Yeni yılın ilk günlerinde açılacak: Türkiye’de tek olacak
Yer kalmayınca çift katlı mezarlık dönemi de başladı
Belediyenin tesisinde meyveli tatlıdan kurt çıktı
Suriyeli Esnaflardan İndirim Kampanyası