MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Yatağan ilçesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan 3 bin 500 yıllık Stratonikeia antik kentinde, yol yapım çalışmaları sırasında bulunan 2 bin 400 yıllık lahit, parçaları birleştirilerek turizme kazandırıldı.
Yatağan-Milas karayolu Eskihisar Mahallesi'ndeki yol yapım çalışmalarında bulunan ve bir karı-kocaya ait olduğu düşünülen lahdin bulunduğu yerden çıkarılması için Stratonikeia kazı heyeti ile Muğla Müzesi ekipleri ortak çalışma yaptı. Kazı ekibi tarafından Stratonikeia antik kentindeki taş hastanesine 18 parça halinde getirilen lahit, buradaki görevliler tarafından yaklaşık bir ay süren çalışmaların ardından birleştirildi.
Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte Helenistik, Bizans, Roma, Anadolu beylikleri ve Osmanlı dönemlerinden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu söyledi. Kentte alanların durumuna göre kazı, araştırma, konservasyon ve restorasyon olarak farklı uzmanlar kontrolünde çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Söğüt, çalışmaların büyük bölümünün Pamukkale Üniversitesinin Arkeoloji ile Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğretim elemanları tarafından yürütüldüğünü, ayrıca Selçuk, Adnan Menderes, Anadolu, Ankara, Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden öğretim elemanlarının da çalışmalara katıldığını kaydetti.
- "Eski eserleri restore ediyoruz"
Antik kentteki taş hastanesinde eski eserleri restore ederek turizme kazandırdıklarını belirten Söğüt, "Bunlardan en önemlisi de karayollarının yol yapım çalışmasında bulunan 2 bin 400 yıllık lahit. Muğla Kültür Varlıklarına Koruma Kurulunun kararı ile antik kente getirilen lahit 18 parça halindeydi. Biz bu parçalarının tamamını taş hastanesinde birleştirerek lahdi bir bütün haline getirdik." dedi.
Söğüt, çalışmaların tamamlanmasının ardından lahdi sergileyeceklerini anlatarak, "Böylelikle sadece antik kentte bulunan eserler değil, antik kentin çevresinde değişik vesilelerle bulunan ve zorunlu olarak buraya taşınan mezarlarında restorasyonunu yapıp kente gelen ziyaretçilerin görebilecekleri halde düzenlemesini yapıp sergiliyoruz." diye konuştu.
Lahdin yaklaşık 2 bin 400 yıllık olduğuna değinen Söğüt, tarihi eserin itinayla temizlendiğini ve birleştirildiğini kaydetti. Mezar içindeki buluntuların da Muğla Müzesi'nde sergilendiğine değinen Söğüt, "Mezar içerisinde o dönemin en önemli mezar hediyeleri sikkeler, pişirme kapları bulundu. Bulunan malzemelerden mezarın orta gelirli birisine ait olduğunu düşünüyoruz." dedi.
- "Klasik döneme ait farklı ve güzel örneklerden biri"
Söğüt, lahdin Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararıyla Stratonikeia antik kenti girişindeki karşılama merkezinde diğer farklı mezar örnekleri ile sergilenmesine karar verildiğine dikkati çekti.
Söz konusu kurul kararını uyguladıklarını bildiren Söğüt, "Şimdi biz de lahit ile ilgili çalışmaları tamamladık ve kente gelen ziyaretçilerin görebileceği bir alanda sergileyeceğiz. Bizim için klasik döneme ait farklı ve güzel örneklerden birini oluşturuyor. Zorunlu olarak taşınmak durumunda kalan bu tür eserlerin kente gelen ziyaretçiler tarafından görülecek şekilde sergilenmesi doğru bir uygulama. Aksi taktirde böyle bir lahdin görülmesi her zaman mümkün olmaz." dedi.
Söğüt, kazı ekibi olarak Stratonikeia girişinde zorunlu olarak taşınan mezarlardan oluşan alan düzenlemesi yaptıklarını, lahdin en güzel mezarlardan biri olacağını sözlerine ekledi.
AA