"2. Su ve Atık Su Sektöründe Yerli Ürün Çalıştayı"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal:- "İBB olarak her alanda yerli ürün kullanmak konusunda biraz daha cesur olduğumuzu düşünüyorum. Bunun nedeni sayın Cumhurbaşkanımızın 1994 yılında belediye başkanlığı döneminde bu kapıyı açması ve daha sonrasınd

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, belediye olarak her alanda yerli ürün kullanma konusunda biraz daha cesur olduklarını belirterek, "Bunun nedeni Sayın Cumhurbaşkanımızın 1994 yılında belediye başkanlığı döneminde bu kapıyı açması ve daha sonrasında da Türkiye'de gerçekten yerlileşme adına güzel adımların atılmış olmasıdır." dedi.

İSKİ tarafından düzenlenen "Su ve Atık Su Sektöründe Yerli Ürün Çalıştayı"nın açılışında konuşan Uysal, yerli ürün kullanımının önemini anlattı.

Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin her alanda teknoloji üreten ve yerli teknolojiyi kullanmaya özen gösteren bir kurum olduğunu belirtti.

İBB olarak her alanda yerli ürün kullanma konusunda biraz daha cesur olduklarını ifade eden Uysal, "Bunun nedeni sayın Cumhurbaşkanımızın 1994 yılında belediye başkanlığı döneminde bu kapıyı açması ve daha sonrasında da Türkiye'de gerçekten yerlileşme adına güzel adımların atılmış olmasıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak birçok alanda yerli ürünler kullanıyoruz." dedi.

"Kullanılan ürünün Türkiye'de üretilmiş olması yerli olması için yeterli olmuyor. Kullanırken ve kullandıktan sonra bu ürün bizi bir başka ülkeye bağımlı kılıyorsa yerli olmaktan çıkmıştır." diyen Uysal, bu konuda sanayicilere büyük iş düştüğünü vurguladı.


- "Uber de yemek kartı gibi bir sistem aslında"

Uysal, yemek kartlarıyla ilgili yerli ürün çalışması yaptıklarını anlatarak, "İstanbul'da yemek kartı ciddi bir pazar, ama Fransızların elinde. Aslında tamamen bir yazılım. Yerlilik nedir? Ürünü alan da satan da dışa bağımlılıktan kurtulsun. Yemek kartını satan da alan da Fransızların kararlarına bağımlı kalmışsa bu sistem yerli olmaktan çıkmış demektir. İnşallah kısa zamanda İBB olarak Turkcell ve PTT ile bu alanda bir çalışma hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

Uber'in de yemek kartı gibi bir sistem olduğunu belirten Uysal, şöyle devam etti:

"Taksiye binen ve kullanan da yerli ama başkalarının aldığı karara uymak zorunda. İBB olarak bunun yerlisini yaptık. iTaksi'yi hayata geçirdik. Aslında sistem olarak aynı. Birinde karar New York'tan veriliyor. Diğerinde ise ülkemizde konunun teknik ekipleri karar veriyor. İstanbul'da 18 bin taksimiz var, iTaksi'de 5 bin üyemiz var. Neden taktırmıyorlar? Şoförler, 'Kamera koyup bizi takip ediyorlar' diyor. Ama bundan başka çaresi de yok. Bunun yerlisini yapalım demek, sokakta sopayla Uber'cileri kovalamakla olmuyor. Yerlisini yaparsak bu sorunu çözmüş oluyoruz.

Biz Uber'in konforundan uzak kalmamalıyız. Ama bu konforu yaşarken yurt dışındaki bir insanın kararıyla taksicimiz ve vatandaşımız kavga eder hale gelmemelidir. Yemek kartı bir rahatlıksa yemek yiyenle yemek ikram eden arasındaki kararı çok uzaklardan birileri vermemeli. O konforu burada sağlayabilmemiz lazım. Yerli malı deyince hakikaten rekabet edebilen, yenilik getirebilin ürün demektir. İşin içerisine teknoloji ve inovasyon giriyor. Kurumlarımızla akademik çevremizle STK'larımızla ve sanayicilerimizle hep beraber bir araya gelir, bu sorunları aşarız diyorum. Yakın geçmişe bakıp çok daha iyimser olmak gerektiğini düşünüyorum."

Metro yapım çalışmalarına da değinen Uysal, "Biraz daha uzatalım dediğimizde sinyalizasyonu yapan firma 'Benden izinsiz yapamazsın ya da şu kadar para isterim' diyor. Bu müthiş bir bağımlılık ve onların kararlarına karşı çıkamamak demektir. Bu durumda yerli ve milli ürünün önemi çok daha iyi ortaya çıkıyor. Bu nedenle İBB ve İSKİ'nin yerli ve milli ürünleri çok önemli." dedi.

İSKİ'nin, Melen Nehri gibi 300 kilometre öteden su getiren çok önemli bir kurum olduğunu bildiren Uysal, "İSKİ'nin verdiği hizmetler birçok Avrupa ülkesinden daha büyük ölçekte. Türkiye'deki bütün belediyeler de bir süre sonra İSKİ'nin yaptıklarını kullanır hale geliyor, gelecek." dedi.


-"Hedefimiz İSKİ'de sadece yerli milli ürün kullanımı"

İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan da her alanda yerli milli ürünlerin kullanımının zamanı geldiğini belirterek, "Geçen yıl yaptığımız İlk çalıştayımızda, 91 firma, 193 temsilci ile bu soruları masaya yatırdık. Devamında da çalıştay sonuçlarının birer temenniden ibaret kalmaması için birlikte çok çalıştık. Biz de sektörümüzdeki yerli milli ürünlerin geliştirilmesi konusunda ısrarcı olduk. Yerli Teknoloji Ofisimiz, yerli üreticilerle bir araya gelmeye devam etti. İhtiyaç ve taleplerimizi ortaya koyduk. Sanayicilerimiz bunu üstün teknoloji ile üretmenin yollarını aradı. Kurumumuzun kullandığı birçok üründe yerli alımlar için çalışmalar yürüttük. Bu çalışmaların neticelerini de aldık." diye konuştu.

Turan, 2017'de yaptıkları alımların yüzde 75'ini yerli üreticilerden sağladıklarını anlatarak, "İş sahamız çok geniş. En basit pompadan en karmaşık yazılıma kadar nitelikli yerli ürün elde etmek için sanayicilerimizle teknoloji firmalarımızla iş birliğine devam ediyoruz. Bildiğiniz gibi gelişmiş ülkelerde kamu alımları, yerli üretim ve teknolojinin geliştirilmesini desteklemek üzere bir politika aracı olarak kullanılmaktadır. Bu çalıştay, sahamızdaki kamu alımlarına yön verecek nitelikte bir organizasyon. Bu nedenle hedefimiz İSKİ'de sadece yerli milli ürün kullanımı." dedi.

Çalıştaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile sektör temsilcileri katıldı.

AA

Gündem Haberleri

Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye Diyanet Vakfı’ndan makam aracı açıklaması
Su borusu patladı, vatandaş arabasını yıkadı