KONYA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, "Bugün 5-10 bin kilometre öteden bir kısım güçler neden Orta Doğu, Uzak Asya ve Afrika'da? Çünkü daha çok pay almak istiyorlar ama biz bu işe kardeşlik görevi olarak bakıyoruz. Konya'da 100 binin üzerinde Suriyeli misafirimiz var. Onları ağırlamaktan hiç yüksünmüyoruz" dedi.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Konya Valiliği ve Necmettin Erbakan Üniversitesince (NEÜ) bir otelde düzenlenen "Göç, Yoksulluk ve İstihdam" temalı 2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi başladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sorgun, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Suriyelilerin dünyada en fazla mülteci konumunda olan millet olduğunu söyledi.
Batılı birçok ülkenin çok sınırlı sayıda mülteci aldığını belirten Sorgun, Türkiye'de 3 milyonun üzerinde Suriyeli olduğunu, bu konuda açık kapı politikasını sürdürmeye devam edeceklerini dile getirdi.
Günümüzde dünyanın iki medeniyetin çatışmasına tanıklık ettiğini vurgulayan Sorgun, şöyle devam etti:
"Birisi almak üzerine kurulu medeniyet, diğeri de vermeyi üstün tutan bir anlayış. Bugün 5-10 bin kilometre öteden bir kısım güçler neden Orta Doğu, Uzak Asya ve Afrika'da? Çünkü daha çok pay almak istiyorlar ama biz bu işe kardeşlik görevi olarak bakıyoruz. Konya'da 100 binin üzerinde Suriyeli misafirimiz var. Onları ağırlamaktan hiç yüksünmüyoruz."
Sorgun, göç ile ilgili eleştiri yapıp siyasetçiye, yöneticiye iş tarif etmek yerine "Bir komşu, yerel yönetici, üniversite hocası olarak ne yapabilirim?" düşüncesiyle hareket etmek gerektiğini belirterek, şunları aktardı:
"Ayrıca Konya'da, 'Gelen mülteciler çok suç işliyor' diye şehir efsanesi var. İki yıl önce şehrin bütün yetkilileri ile bir araya gelip, suç oranları konusunda toplantı yaptık. Yabancıların suç işleme oranı, yerleşik hemşehrilerimizden daha düşük çıktı. Bu bilimsel bir veri. Göçmenler ilk 5 yılda gittiği yeri gözlemler, kendini yabancı hisseder. Bu bakımdan gelen misafirlerimizi itham etmek yerine, onları iyi karşılıyor muyuz, iyi örnek oluyor muyuz, bunlara bakmamız gerekiyor."
- "Konya'da daha çok köyden kente göç var"
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de 12 yıl önce 700 binlerde olan Konya nüfusunun şu anda 1 milyon 300 binin üzerine çıktığına işaret etti.
Bu durumun, göç konusunun sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesini zorunlu kıldığını anlatan Akyürek, şunları kaydetti:
"Konya'da daha çok köyden kente göç var. Mahallelerimiz, beldelerimiz hızla il merkezinde toplanmaya devam ediyor. Gençler tarım ve hayvancılıkla ilgilenmek istemiyor. Orta yaş grubu da çocukları daha iyi eğitim alsın istiyor. Bunun önüne geçmek için istihdam şartlarının iyileştirilmesi, eğitimin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Aynı zamanda 100 binin üzerindeki Suriyeli misafirlerimizin de eğitim, sağlık, istihdam ve barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Konuşmaların ardından Suriyeli çocuklardan oluşan koro, Türkçe ve Arapça konser verdi. Ardından Konya'da eğitim gören Suriyeli çocukların yaptığı resimler sergilendi.
Daha sonra NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu moderatörlüğünde, "göçmenlerin sorunları" konulu panel düzenlendi.
Kongre açılışına, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Misyon Şefi Pascale Moreau, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
AA