2015 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: (2)

TBMM (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şebeke sularının kontrolü, takibi ve sorunlarını yerel yönetimlerle paylaşıp, kamuoyuna açık hale getirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Yerel yöneticilerimizin, bu anlamda belirli bir süre içinde dinamiklerini ideal noktaya taşımalarını, ondan sonra da verilerin kamuoyu ile paylaşılacağını bilmelerini istiyoruz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerine yaptığı sunumda, halk sağlığı tehditlerini izlemek ve yöneltmek üzere 7/24 esasına göre çalışan "Erken Uyarı Cevap Sistemi"ni hayata geçirdiklerini anımsatan Müezzinoğlu, halk sağlığına yönelik tehditleri erken tespit ederek kaynağında kontrol ettiklerini söyledi.

İçme ve kullanma sularının kontrolüne önem verdiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, şebeke sularının coğrafi bilgi sistemi üzerinden etkin ve risk haritalarının oluşturulması sürecini başlattıklarını bildirdi. Müezzinoğlu, ambalajlı suların elektronik takip sistemi ile izlenmesini sağladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle şebeke sularının kontrolü, takibi ve sorunlarını yerel yönetimlerle paylaşarak, artık kamuoyuna açık noktaya taşımayı hedefliyoruz.

Yerel yöneticilerimize de bu anlamda belirli bir süre içinde dinamiklerini ideal noktaya taşımalarını, ondan sonra da verilerin kamuoyu ile paylaşılacağını bilmelerini istiyoruz. Çünkü bizim için toplum sağlığı önemlidir." 

Sağlıklı bir birey ve toplum için çok paydaşlı sağlık sorumluluğunu geliştirme programının üzerinde durduklarını dile getiren Müezzinoğlu, bu kapsamda yerel yönetimler, çeşitli bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket edileceğini ifade etti.

-Kişi başı hekime müracaat aynı kaldı

Müezzinoğlu, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları için alt yapının tamamlandığını, yasal düzenlemenin bittiğini belirterek, sertifikasyon standartlarının belirlenmesinde son aşamaya gelindiğini anlattı.

Ebola ve MERS virüslerine yönelik olarak acil eylem planlarının hazırlandığını, gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Müezzinoğlu, bu konuda kamuoyunun paniğe sürüklenmemesi gerektiğine dikkati çekti. Bu aşamada, başarılı bir yol izlendiğini aktaran Müezzinoğlu, hudutlarda bu konuda her türlü tedbirin alındığını, yurt dışına gidenlere aşılamaların yapıldığını belirtti. 

Müezzinoğlu, bu konuda "444 77 34" numaralı Seyahat Sağlık Danışma Hattı ile vatandaşlara hizmet verildiğini anımsattı.

Kişi başı hekime müracaatın 8.2 olarak stabil kaldığını dile getiren Müezzinoğlu, bakanlık hastanelerindeki nitelikleri yatak sayısını artırmaya çalıştıklarını söyledi. Müezzinoğlu, şu anda 11 bin 672 yoğun bakım yatağı bulunduğunu ifade etti. 

-"29 sağlık bölgesinde palyatif bakım merkezi açılacak"

Türkiye'de 29 sağlık bölgesinde en az 2 hastanede palyatif bakım merkezi açmayı planladıklarının dile getiren Müezzinoğlu, hastanelerdeki tıbbi teknoloji kullanımlarının da denetim altında olduğunu vurguladı.

Organ nakli sayısının artırılabilmesi için farkındalık artırıcı çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Müezzinoğlu, TÜRKÖK Projesi'nde yol haritasının belirlendiğini bildirdi. Müezzinoğlu, "Türk Kızılayı'na son üç ayda gelen rakam, 11 bin civarında kemik iliği bağışçısı olabileceğini belirten insanımız oldu" dedi. 

Sağlık Tesisi Verimlilik Değerlendirmesi'nin kamu verimlilik ödülüne layık görüldüğünü dile getiren Müezzinoğlu, hastanelerde klinik kalite standartlarının geliştirilmesine önem verildiğini söyledi. 

Müezzinoğlu, özellikli hizmetlerde bölgesel yaklaşım ile ilgili olarak yeni düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Dün yine Meclis'te bu konuda teşvikleri içeren yeni bir düzenleme yaptık. Burada, özellikli hizmetlere ek ödeme, döner sermaye paylarını artıracak stratejileri de önümüzdeki dönemde uygulayacağız" diye konuştu. 

-Gece uçuşlu helikopterler geliyor

Akılcı ilaç kullanımına önem verdiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, reçete bilgi sistemi ve ilaç takip sistemi hakkında bilgi verdi. Müezzinoğlu, telefonlara yüklenilen bir uygulama ile ilacın sahte olup olmadığının ve tüm detayların öğrenilebileceğini söyledi. 

112 acil sağlık hizmetlerinde önemli başarı elde edildiğini anlatan Müezzinoğlu, gece uçuşlu helikopter ambulansların planlandığını bildirdi. Müezzinoğlu, bunun 2015'in başında belirli noktalarda gece ambulans helikopterlerin hizmete gireceğini belirtti.

-Yeni yılda da Gemi Hastane Projesi'ne devam

Müezzinoğlu, şehir hastaneleri hakkında da bilgi vererek, bu kapsamda 17 projenin sözleşmesinin imzalandığını, 41 projenin çalışmalarına devam edildiğini bildirdi. 

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın kurulduğunu da anımsatan Müezzinoğlu, çok paydaşlı sağlık sorumluluğunu geliştirme programı kapsamında, bisiklet yolu yapan yerel yönetimlere bir milyon bisiklet verilmesinin planlandığını kaydetti. 

Gemi Hastane Projesi'ne devam edildiğini de belirten Müezzinoğlu, plazma franksiyon ürün tesislerini kuracaklarını, kanser başta olmak üzere bütün hastalıkların erken tanı ve taramasında son teknolojiye uygun kişiye özgü tedavi kitlerinin geliştirilmesine 2015'te başlayacaklarını söyledi. 

Yurt içinde aşı üretimi yapmayı planladıklarını da dile getiren Müezzinoğlu, yerli orjinal insülin üretimini başlatacaklarını, bunun belli bir olgunluğa geldiğini bildirdi. Müezzinoğlu, Ürün Takip Sistemi'nin kurulması için de çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, sağlıkTV, gebeTV, SABİMTV'nin kurulduğunu kaydetti. 

Bakan Müezzinoğlu, sağlık turizmini de geliştirdiklerini belirterek, sağlık turizminden 2023 yılında 20 milyar dolar gelir hedeflediklerini söyledi. 

(Bitti)

Sağlık Haberleri

Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik
Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı