Asgari ücret zammından, sigortalı çalışanların durumuna kadar birçok konuya değinen Yavuz, SGK’nın Selçuklu mimarisine uygun yapılan yeni binasının da müjdesini verdi.
Sami GEDİZ: 2015 yılı nasıl geçti?
Murat Mustafa YAVUZ: Bizim açımızdan kurumsal olarak baktığımız zaman gayet iyi geçti. Yapılandırma işlerinde en az sıkıntı nasıl atlatılırsa o şekilde atlattık. Bizim ölçeğimizdeki birçok il problem yaşarken biz nerdeyse hiç problem yaşamadık diyebiliriz. Yapılandırmanın sonunda emeklilikler gecikti. Fakat an itibariyle şu anda emekli talebinde 30 gün sonra talebi kabul ediyoruz. Bunun için 2015 problemsiz geçti. Diğer taraftan ben buraya 2 yıl önce geldiğimde bu kurum adına tespitlerde bulundum. İlk tespitlerim, otopark sorunu ve çok sayıda memurun aynı yerde çalışması gibi sorunlardı. Hizmet sektöründeki böyle sorunlar olabilir ama böyle bir hizmet verme şekli yoktur. Bunların hemen değişmesi gerekiyordu. BÜSAN Sanayi girişinde 14 bin metre kare bir yer aldık. 10 Aralık’ta proje ihalesi bitti. 99 gün sürüyor. Proje ihalesi yapmamızın nedeni normal şartlarda Ankara’da standart projeler var ama hani diyorlar ya kadim başkent Selçuklu diye. Bizde buna uygun olarak lafta değil icraatta bir mimari şeklinde bina yaptırıyoruz. Madem bura Selçuklu’nun başkenti bizde ona uygun mimari bina yaptırıyoruz. Normal şartlardan 99 gün geç çıkacak ama fakat 50-60 yıl sürecek bir hizmet binası olacak. Muhtemelen birkaç gün sonra proje ihalesini alan firma bizimle görüşmeye gelecek. Bizim görüşlerimizi alarak Selçuklu’ya uygun bir eser yapacağız. Diğer taraftan 2015 yılı içinde Akşehir, Seydişehir, bozkır, Kadınhanı, bu ilçelerde ilçe müdürlük binaları yapıyoruz. Ve bu arsaları da belediyeler bize ücretsiz verdiler. İlçelerde de işler iyi gitti, yanı 2015 genel olarak güzel işlerle bitti.
Sami GEDİZ: Sigortalı çalışan her yıl artıyor mu?
Murat Mustafa YAVUZ: 2002 ile 2014’ü kıyaslarsak bizim kayıt dışılılık oranımız yüzde 56’lardan yüzde 33’lere düştü. Bu normal bir düşüştür. Avrupa ortalamasını yakalamak hedefimiz. Tahminim 5 yıl sonra Avrupa ortalamasını yakalarız. Bu oranı yükselten de tarım sektörüdür. Sanayi sektöründe yüzde 12- 13’lerde. SGK ile sıkıntımız Sosyal Güvenlik Sistemi’nin iyi yürüyebilmesi için 4 çalışanın bir tane emekliye bakması gerekiyor. Standart olan budur, şu anda bizde 2 çalışan 1 emekliye bakıyor. Onun için aktörel dengeler açısından problemler var. Diğer taraftan sağlığa erişimde Avrupa’nın en iyisiyiz, hiç tartışmasız olarak en iyisiyiz. GSS ile ilgili 50 lira bir prim ödüyorsunuz, tüm aileniz özel hastane dahil hepsinden faydalanabiliyorsunuz. Bu kadar prime bu kadar hizmet dünyanın hiçbir yerinde yok. Almanya’da şeker hastasıysanız sizi sağlık sistemine dahil bile etmiyor. Sen başıma bela olursun, aldığım primden daha fazla masraf yaparsın diyor. Bir örnek daha vereyim yaşın ilerledikçe primde artıyor. Yani bu sistemler bizimle kıyas bile edilemez. Vatandaş olarak en ucuza hizmeti bu ülke veriyor ve kaliteli bir sağlık hizmeti veriyor. Son 10 yılda özellikle çok fazla ilerlememiz var. Hastanelerde sıra beklemiyorsunuz, reçete alırken kod numarasıyla sistemden bakarak alıyorsunuz. Bazı hastanelerde ufak sıkıntılar çıkıyor bunlarda oraların yönetimleriyle alakalı bir iş.
Sami GEDİZ: Yabancı çalışanlar ile ilgili hükümetin düzenlemeleri nelerdir? Konya’da durum nedir?
Murat Mustafa YAVUZ: Şu anda Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanmış, Başbakanlığa gitmiş bir taslak var. Özellikle yabancı çalışanları kayıt altına alımını kolaylaştıracak bir taslak. Birkaç hafta içinde çıkacağının düşüncesindeyim. Bir taraftan da biz ILO Örgütüne üye bir ülkeyiz. Kendi kafamıza göre taslaklar çıkartamayız. ILO’nun kuralları dâhilinde taslaklar hazırlarız ve uygularız. Yaptığımız tüm çalışmalar buraya uymak zorunda ve bu konu çok zor ve tartışılmaya açık bir konu.
Sami GEDİZ: 2016 projeleri ve beklentileri nelerdir?
2016 başlangıcı çok iyi geçiyor. Asgari ücretli en az bin 300 lira alacak. Tabi bu sadece asgari ücretli değil kıdem olarak üst olan çalışanlara da aynı oranda zamlar geldi. Yani çarpının etkisiyle tüm çalışanlar zamlarını alacaklar. Bu hükümetin yılbaşı hediyesi oldu diyebiliriz. Bu yıl çalışanlar için çok olumlu geçecek. İş Veren tarafından baktığımızda hükümetin çalışmaları hala devam ediyor. Kişi başı 110 lira gibi bir teşvik de çıktı. Diğer teşviklerle beraber işverenin yükünü hafifleterek zamlar yapılıyor. Ben çok problem olacağını zannetmiyorum. Emekliler tarafından da baktığımızda zaten 1 yıl önce 100 lira zam verilmişti. Şimdi 100 liralık zam daha geliyor. Memurlar açısından da zamlar yolda. Çalışan açısından 2016 çok iyi başladı. Bizim kurumun yeni bina temelini de 2016’da atacağız. SGK merkez müdürlük aynı binada olacak. Selçuklu mimarisine uygun tasarlanan bir binaya kavuşacağız. Şimdiki binamızda olan sorunlar orada ortadan kalkmış olacak.
Sami GEDİZ: Asgari ücret artışı sonrası birçok ürüne zam tepkisi var. Bunla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Murat Mustafa YAVUZ: Maliyette biraz artışlar olabilir. Özellikle emek vererek ve yoğun çalışan iş yerlerinde ama bir kısmı devlet karşılıyor. Asgari ücretin artacağına piyasalar zaten hazırlıklıydı. Bu bir paylaşım olacak tek kişi değil herkes kazanacak. Bu herkes açısından iyi bir yıl olacağı anlamına geliyor. Bin lirayı beğenmeyenler artık bin 300 liraya çalışsınlar. İyi bir usta zaten asgari ücretin üzerinde çalışıyor bu zamlarla birlikte aldığı ücrete zamlar da gelmiş durumda. Biz biraz daha kendimizi geliştirmemiz lazım ve işsizliği en az seviyelere indirmemiz lazım. Bunu sadece devlete bağlamamak lazım, birazda vatandaşların kendisi gayretleri gerekli.