TBMM (AA) - CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinden 17'si parlamenter sistemle, 2'si başkanlık sistemiyle yönetilirken; insani açıdan en az gelişmiş 20 ekonominin 14'ünün başkanlık, 5'inin ise yarı başkanlık sistemiyle yönetildiğini belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun 2017 yılı bütçeleri üzerinde milletvekilleri görüşlerini aktardı.
CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Türkiye'nin güney sınırlarının ateş çemberi içinde olduğunu iddia ederek, "Yarın ne ile karşılacağımızı bilemiyoruz, nasıl bir sorunla karşılaşacağımızı bilmiyoruz." dedi.
Hazinenin görev zararlarının arttığını iddia eden Temizel, 2015 yılında 4,3 milyar olan Hazine zararının, 2016 yılında 4,9 milyara, 2017'de ise 6,6 milyara yükseldiğini bildirdi.
Temizel, ekonomide tehlike çanları çalmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını savundu.
CHP'li Öztrak, ekonomide en büyük sorunların; büyüyememe, işsizlik ve artan borç yükü olduğunu iddia etti.
IMF'nin son küresel ekonomik görünüm tahminlerine göre büyüme hızının 2017-2021 döneminde yüzde 3,3'e gerileyeceğini öne süren Öztrak, "Türkiye, AKP yönetiminin yanlış politikaları sonucu yüzde 3 büyüme hızlarına hapsoldu." dedi.
Öztrak, ekonomideki bozulmayı engelleyecek tedbirleri almak yerine, borçla ekonominin şişirildiğini savunarak, 2011'den 2016'ya kadar dış borcun 117,5 milyar dolar arttığını belirtti. Faik Öztrak, özel sektör yatırımlarının, beş yıl önceki seviyesinin altında olduğunu; 2016'da 114 milyar dolara düştüğüne değindi.
- "AVM sayısı 53'den 361'e çıktı"
Öztrak, şunları ifade etti:
"2002'de AVM sayısı 53'tü, 2016'da 361 oldu. AVM'lerin çoğu dış borçla yapıldı, kira sözleşmeleri de dolara bağlandı. Ancak esnaf dolar değil, TL kazanıyor ve TL dolar karşısında değer kaybettikçe, esnaf kan ağlamaya başladı. Sadece AVM'ler mi? Kapalıçarşı, Bağdat Caddesi, Nuruosmaniye gibi ticarette marka olan sokaklarda da işler durmuş vaziyette. Devletin borcunu milletin sırtına bıraktınız."
CHP'li Öztrak, Türk Telekom'u alan Hariri ailesinin Türk bankalarına olan borçlarını ödeyemediğini anlattı.
Telekom'un kar elde etmesine rağmen, Hariri ailesinin borcunu neden ödeyemediğini soran Öztrak, "Başbakan, borcun ödenebilmesi için birtakım formüller üzerinde çalıştıklarını söyledi. Borcun Hazine tarafından üstlenileceği konuşuluyor. Böyle bir plan varsa karlar Hariri ailesine, zararlar ise Hazinenin ve milletin sırtına kalacak demektir." diye konuştu.
AK Parti'nin, "ekonomideki derde devanın başkanlık sistemi olduğunu" söylediğini iddia eden Öztrak, "Başkanlık arayışları; belirsizlikleri artırmaktan, faizleri yükseltmekten, kuru zıplatmaktan başka bir şeye yaramaz. Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin 17'si parlamenter sistemle, 2'si başkanlık sistemiyle, İsviçre ise doğrudan demokrasi ile yönetiliyor. Buna karşın insani açıdan en az gelişmiş 20 ekonominin 14'ü başkanlık, 5'i ise yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
- "AK Parti döneminde tasarruf unutuldu"
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise ekonominin kötü olduğunu iddia ederek, işsizlik maaşı alan kişi sayısının yüzde 35 arttığını bildirdi.
Turizm sektörünün zor durumda, bu noktada yatırımların kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Kalaycı, tasarrufların önemine işaret etti, AK Parti döneminde tasarrufların unutulduğunu ileri sürdü.
"Sürekli dış borca başvuran ekonomi kötü demektir." diyen Kalaycı, milletin tasarrufları azalırken, borçlarının arttığını iddia etti. Mustafa Kalaycı, dış borcun 421,4 milyar dolara çıktığını savundu.
MHP'li Kalaycı, AK Parti Hükümetleri döneminde en fazla kar elde eden kurumların bankalar olduğunu, bankaların 2015 net karı 26 milyar lira iken, bu yılın ilk 9 ayında karın 29 milyar liraya çıktığını kaydetti.
AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu da AK Parti Hükümetleri döneminde esnaf ve sanatkarlara yapılan desteğin geçmiş dönemlere göre arttığını vurguladı.
2002 yılında esnaf ve sanatkarlara 153 milyon TL kredi verilirken, bugün bu rakamın 20 milyar TL'ye çıktığını belirten Kavcıoğlu, "Bu kaynak, çok büyük bir anlam ifade etmektedir." dedi.
Kavcıoğlu, 1,3 milyondan fazla esnafa, Hazine destekli 58 milyar TL işletme kredisi de kullandırıldığını bildirdi.
Kavcıoğlu, kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yok olmaması amacıyla, bu sektörlerin birleşmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasının önemine işaret etti.
AA