TBMM (AA) - AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ekonomi alanındaki tedbirlerin panikle alınmadığını belirterek, "Merkez Bankası ve BDDK gerekli önlemleri aldı ve Türkiye'nin krize girmesini önledi." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının bütçeleri üzerinde milletvekilleri söz aldı.
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e, "Sayın bakan arkanızda hiçbir kadın yok. Geçen sene, 'seneye olacak' demiştiniz ama yine yok." diye seslendi.
Ekonomide kısır döngü yaşandığı iddiasında bulunan Paylan, "Kamu açığı yarattınız, bu, borçlanmayı, borçlanma da faiz artışını getirdi. Bu, enflasyon artışına neden oldu, ardından döviz artışı geldi, sonra gene kamu açığı oluştu. Bu kısır döngü hep devam etti. Geçmişte bunu yaşadık, eğer gerekli önlemler alınmazsa gene yaşayabiliriz. Bu kısır döngüden çıkmak için de ülke olarak dışarıya karşı güven oluşturmak lazım." ifadesini kullandı.
HDP'li Paylan, "Hani var ya müzik çalar, durunca insanlar sandalyeye oturur. İşte biz müzik durduğu zaman oturacak sandalye bulamayacağız. Müzik devam ederken tedbirlerimizi almalıyız, çünkü güven verme oradan geçiyor." diye konuştu.
"Torba tasarıyı" eleştiren Paylan, "Tasarı ile bazı vergiler alacaktınız ama sonra bazılarından vazgeçtiniz. Tasarı ile almayı planladığınız vergi ne kadardı, vazgeçince ne kadar alacaksınız?" sorularını yöneltti.
- "Kamu harcamalarında tasarruf yapılmıyor"
MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, ekonomi yönetiminde sıkıntılar olduğunu savundu.
Mali disiplin konusunda uygulamanın iyi olduğuna dair emareler görüldüğünü ancak şimdi bunun dışına çıkıldığını ifade eden Ayhan, "Dış ticaret açığı artıyor. Enflasyon ve işsizliği çözemedik, 'şu kadar istihdam yarattık' deseniz de çözemedik." dedi.
MHP'li Ayhan, özel sektörün yatırımlarında sıkıntı yaşandığını vurgulayarak, kamu harcamalarında Başbakan Binali Yıldırım söylemesine rağmen, gözle görülen bir tasarruf yapılmadığını bildirdi.
AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, 2013 yılından sonra, Türkiye ekonomisini zayıflatmaya yönelik saldırılar yapıldığını ve ülke ekonomisinin dış dünyaya mecbur bırakılmak istendiğini kaydetti.
Ancak ekonomi temellerinin sağlam atılması nedeniyle bunun gerçekleşmediğini, ekonominin çok iyi sınav verdiğini belirten Kavcıoğlu, "Çünkü, ekonominin dinamiklerine doğru ve etkin müdahale yapılmıştır." diye konuştu.
Kavcıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ekonomiye yapılan olumlu müdahaleleri anlattı.
Darbe girişimi sonrasında kredi kanallarının açık tutulduğunu, kaynak kullanımının teşvik edildiğini kaydeden Kavcıoğlu, "Sorunlu kredi artışı, durma noktasına gelmiştir. Bankaların piyasa değerleri artmıştır. Halk, 'döviz alınmaması söylendiği' zaman almamış ve ekonomiye desteğini ortaya koymuştur." diye konuştu.
AK Parti'li Kavcıoğlu, darbe girişimi sonrasında tedbirlerin panikle alınmadığına işaret ederek, "Merkez Bankası ve BDDK gerekli önlemleri aldı ve Türkiye'nin krize girmesini önledi." dedi.
- "Yüzde 5 büyümeye rağmen istihdam artışı yaşanmadı"
CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık ise "Hazine, neden bu kadar borçlanıyor, seçim mi var, bir yerde sorun mu var? Ekonomik kriz mi bekleniyor, bizim bilmediğimiz bir şey mi var? Biz, bu soruların cevabını bilmiyoruz. Hazine, neden yasal limitleri aşarak borçlanıyor? Bunu merak ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin, dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasında olma hedefi olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini anlatan Karabıyık, "15 Temmuz sonrasındaki 6 aylık dönem feci dönem. Toptan dış borç tutarı milli gelir toplamının yarısını geçti, 432 milyar dolara yükseldi." ifadesini kullandı.
CHP'li Karabıyık, büyüme yüzde 5'lerde olmasına rağmen, istihdam artışı yaşanmadığını iddia etti.
Sadece inşaat sektöründe büyüme gerçekleştiğini aktaran Karabıyık, büyümenin dönem dönem tüketimle olduğunu ancak halka yansımadığını belirtti.
Lale Karabıyık, "Büyümenin temeli, motoru imalat sanayi büyümesidir ama özel sektör imalat sanayisinde durma var, orada yatırımlar artmıyor. İşte bu, büyümenin doğru olmadığını gösteren bir sebeptir. Bu büyümeden sağlıklı bir sonuç elde edemeyiz." dedi.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da enflasyonun yüzde 11-12 civarında gerçekleşeceğinin anlaşıldığını, böylece enflasyon hedefinin yüzde 100 sapmış olacağını iddia etti.
AA