2018 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Bilir: - "2017 yılında 34'ü şikayet, 7'si ihbar olmak üzere toplam 41 başvuru alınmış; bu başvuruların 19'u karara bağlanmış ve toplam 125 bin lira idari para cezası kesilmiştir"- "Başvurular 2017 yılı için kamu, med

TBMM (AA) - Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Faruk Bilir, bu yıl 34'ü şikayet, 7'si ihbar olmak üzere toplam 41 başvuru alındığını, bu başvuruların 19'unun karara bağlandığını ve toplam 125 bin lira idari para cezası kesildiğini bildirdi.

Bilir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna ilk kez sunduğu kurulun bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, bireyin kişiliğini serbestçe geliştirebilmesi, özgür bireylerden oluşan bir toplum düzeninin oluşturulması ve kişiye, başkaları tarafından rahatsız edilemeyeceği özerk bir alanın sağlanmasının, ancak bireyin kişisel verilerinin korunması hakkıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Teknolojik gelişmeler nedeniyle önemli bir hale gelen kişisel verilerin korunması hakkının, kişinin kendi iradesiyle, kendi yaşamını düzenleyebilmesinin bir gereği olarak çıktığını dile getiren Bilir, kişisel verilerin korunmasının, bugünün en büyük ihtiyaçlarından olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede 2010'da yapılan anayasa değişikliğiyle kişisel verilerin korunmasının anayasal güvence altına alındığını hatırlatan Bilir, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu kurulduğunu, kurul üyelerinin ise 12 Ocak 2017'de Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulunun huzurunda yemin ederek faaliyete başladığını dile getirdi.

Kurulun 9 üyeden oluştuğunu, beş üyesinin TBMM, 2 üyesinin Cumhurbaşkanı, 2 üyesinin de Bakanlar Kurulu tarafından seçildiğini anlatan Bilir, "Kişisel verilerin korunması konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla kanunun uygulanmasına ilişkin rehber, broşür, soru-cevap kitapçığı çalışmaları yapılmıştır." dedi.

Bilir, 2017'de 34'ü şikayet, 7'si ihbar olmak üzere toplam 41 başvuru alındığını, bu başvuruların 19'unun karara bağlandığını ve toplam 125 bin lira idari para cezası kesildiğini bildirerek, "Başvurular 2017 yılı için kamu, medya ve bankacılık başta olmak üzere elektronik, sigortacılık, telekomünikasyon, bilişim, sağlık, finans sektörlerini kapsar şekilde toplumun bütün kesimlerine yayılmıştır." diye konuştu.

Bilir, 2018 yılında da kişisel verilerin korunması konusunda toplumsal bilincin artmasıyla başvuruların çoğalarak devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

Kurumun 2017 yılı içerisinde kendi bütçesi olmadığını belirten Bilir, Maliye Bakanlığının yedek ödeneğinden aktarılan 15 milyon lira bütçe ile ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiklerini, fiziki çalışma ortamına ilişkin ihtiyaçlarını ve yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak için 2018 yılı içinde toplam 30 milyon 503 bin lira ödenek talep edildiğini açıkladı.


AA

Gündem Haberleri

Pistten çıkan AJet uçağı ile ilgili açıklama
Afyon’da müsabakalar gaziler için yapıldı
Türk Escobar Urfi Çetinkaya cezaevinde öldü
Seçil Erzan’ın Dolandırıcılık Davasında Yeni Gelişmeler
Bilinçaltı Mesajlarla Normalleştirilen Tehlike: Bilgisayar Oyunları ve Subliminal Mesajlar