2018’de Güçlü Büyüme Bekleniyor

2018’de Güçlü Büyüme Bekleniyor...

Düzenlediği basın toplantısıyla 2017 yılı ekonomik değerlendirmesiyle 2018 yılı öngörülerini, hedeflerini paylaşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Küresel ekonomide 2018 yılında 2017'ye göre daha güçlü ve sağlıklı bir büyüme bekleniyor. Bununla beraber küresel ticaret hacminin de daha güçlü hale geleceği tahmin ediliyor” dedi

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, oda konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında, ülke ve dünya ekonomisinin 2017 yılı ekonomik değerlendirmesiyle 2018 yılı öngörülerini, hedeflerini paylaştı. Savaşların, çatışmaların, siyasi krizlerin ve terör saldırılarının 2017 yılında dünya gündemine damga vurduğunu söyleyen Öztürk, "Hem dünya hem de ülke gündemi o kadar hızlı ve değişken ki dönüp baktığımızda, çok dalgalı bir yıl geçirdiğimizi görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

YERLİ OTOMOBİL PROJESİ

Geçen yıl gündeme damgasını vuran yerli otomobil projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öztürk, şöyle konuştu: "Türkiye, araba üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesinden biri aslında. Ancak hiçbiri bizim kendi markamız değil. Yıllık 1 milyon 800 bin araç üreten bir ülkeyiz ve ürettiğimiz araçların yaklaşık 1 milyonunu ihraç ediyoruz. Ancak kendi yerli ve milli bir markamız yok. Bu nedenle yerli otomobil girişimini Türkiye için önemli bir gelişme olarak yorumluyoruz. Türkiye'nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olma hedefi var. Şu anda dünyadaki en büyük ekonomiye sahip ilk 10 ülkenin kendi markalı araçları var. Çünkü bu teknolojiye mutlaka sahip olmanız gerekiyor. Türkiye'nin önde gelen 5 grubu, Odalar ve Borsalar Birliği ve Bakanlık nezdindeki teşebbüslerle ortak girişim grubu kuruldu. Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir törenle anlaşma imzalandı. Şu anda arabanın prototipi üzerinde çalışmalar devam ediyor."

BİRÇOK ÜLKE BÜYÜMEDE ZAYIF KALDI

Öztürk, IMF'nin ekim ayında yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel ekonominin 2017 yılında yüzde 3,6, 2018 yılındaysa bir miktar daha toparlanarak yüzde 3,7 büyüyeceğinin tahmin edildiğini vurgulayarak "2018 için hedef olarak belirlenen 3,7 gerçekleştirilebilirse, bunlar, dünya ekonomisine genel olarak bakıldığında iyi denebilecek rakamlardır" diye konuştu. Genel görünüm güçlense de birçok ülkenin büyümede zayıf kaldığını anlatan Öztürk, şunları kaydetti: "Bu yıl ve önümüzdeki yıl büyümenin, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerde küresel finans ortamının iyileşmesiyle ve gelişmiş ekonomilerdeki toparlanmayla artması beklenmektedir. Çin ve yükselen Asya ülkelerinde büyüme güçlenmekte, gelişmiş ülkelerdeki toparlanma, Amerika, Kanada, Avro Bölgesi ve Japonya'daki güçlü ekonomik aktiviteye bağlı olarak geniş tabana yayılmaktadır."

2018 ZOR BİR YIL OLACAK

2017'yi küresel ekonomi açısından, "Borsaların art arda rekorlar kırdığı, piyasalardaki oynaklığın azaldığı, finansal risklere karşı alınan tedbirlerin en düşük seviyelere geldiği bir yıl" olarak değerlendiren Öztürk, 2018 beklentilerine ilişkin şunları kaydetti: "Küresel ekonomide 2018 yılında 2017'ye göre daha güçlü ve sağlıklı bir büyüme bekleniyor. Bununla beraber küresel ticaret hacminin de daha güçlü hale geleceği tahmin ediliyor. Fed'in 2018'in her çeyreğinde faizleri artıracağı ve yıl sonunu yüzde 2,5 oranla tamamlayacağı tahmin ediliyor. Avrupa ekonomisinin güçlü tüketim ve iç taleple 2018 yılında potansiyelinin üzerinde büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor. Ancak tüm bunlara rağmen 2018 yılının dünya ekonomisi açısından zor bir yıl olacağını da söyleyebiliriz. Trump'ın öngörülemezliği nedeniyle, yüksek siyasi riskler, Brexit süreci, küresel coğrafyada beklenen referandum ve seçimler, Ortadoğu'da devam eden belirsizlik ve iç savaş durumu, dış ticarette artan korumacılık eğilimi küresel ekonomiyle ilgili endişeleri artırmaktadır." Servet R. Çolak-Memleket