Küresel ısınma tehlikesine karşı ortaya çıkan Paris İklim Anlaşması'na Türkiye’nin imza atmasından sonra iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bazı adımlar atılmaya başlandı. Türkiye’de ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirildi.
KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER GELECEK
Yeni bir döneme resmen giriş yapan Türkiye’de bu andan sonra yatırımların yapısı da anlaşmaya göre şekilleniyor. Konutların yağmur suyu depoları zorunluluğundan fosil yakıtın artık terkedilmesine kadar birçok alanda köklü değişiklikler hayatımıza girmiş olacak.
DÜNYADA İMZA ATMAYAN ÜLKELER
Petrol zengini ülkeler anlaşmaya imza atmamakta direniyor. Ekonomisinin canlılığını buna borçlu olan Eritre, Libya, Yemen ve Irak anlaşmaya kesinlikle imza atmayacağını bildiren devletler. Bunun yanı sıra üretimden vazgeçmemekte ısrarcı olan Çin ve dünya sera gazı salınımının yüzde 2’sinin nedeni olan İran da imza atmayan ülkelerden biri.
KONYA’DA HAZIRLIKLAR
Anadolu’nun en büyük sanayi tesislerinden birine sahip olan Konya’da üretim alanlarında çoğunlukla doğalgaz kullanılıyor. Bu bakımdan Konya’da buna dair herhangi bir girişim olup olmayacağı konusunda bir bilgi yok.
ESKİ SANAYİ VE KARATAY SANAYİ TAŞINMASI
Eski Sanayi ve Karatay Sanayi sitesinin Yeni Motorlu Sanayi ismiyle havanın daha akıcı olduğu bir bölgeye taşınması şehirdeki en büyük girişimlerden birisi olacak. Hem esnaflar daha modern bir işyerine sahip olacak hem de şehir merkezinde farklı atıkların yakılması gibi bir sorun da yeni sanayi sitesinde yaşanmayacak. Bu taşınma sonunda da şehir merkezinde emisyon büyük ölçüde azalmış olacak.
KAVŞAKLARA DÜZENLEME
Şehirde hem trafiğin akıcı olması hem de giderilen yoğunluk sayesinde emisyon değerlerinin aşağı çekilmesi hedeflenmişti. Konya’da birçok kavşakta bununla ilgili düzenlemeler tamamlandı. Son ölçümlere göre emisyonda önemli azalmaların olduğu bildirildi.
ŞEHİR MERKEZİNE PARKLAR
Konya’da özellikle son dönemlerde yerel yönetimler yeşil alanlara fazladan önem veriyor. Şehrin yeni kurulan mahalleleri ve dönüşümün yapıldığı bölgelere mutlaka parklar oluşturuluyor. Millet bahçeleri de bunlardan birisi olarak göze çarpıyor.
PİYASAYI BALONA ÇEVİRECEK GELİŞME
İmzalanan anlaşmada göze çarpan en önemli maddelerden birisi fosil yakıtlar. Özellikle kuzey ülkelerinde kullanımı yüzde 50’ye varan elektrikli otomobillerin anlaşma gereği tüm dünyada yaygınlaşması söz konusu. Konya'da bu bakımdan artan fiyatı ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle fosil yakıtlı araçların da tamamen yasaklanması gündeme gelebilir.
Bu dönüşüm esnasında Konya ve Türkiye’deki fosil yakıtlı araçların da kısa zaman içinde çöpe veya hurdaya dönmesi olası. Araçlara dönüşüm yapılıp yapılmayacağı konusunda herhangi bir bilgi bugüne kadar paylaşılmadı. Ancak anlaşma gereği 2035 yılında Konya’da fosil yakıtlı araçların kullanımı yasaklanmış olacak.