2024’te gayrimenkul satana vergi şoku gelebilir

2024'te Türkiye genelinde 3 milyon 65 bin 872 gayrimenkul satıldı. Gayrimenkul satışından elde edilen kazançlar, 5 yıl kuralı ve gelir vergisi istisnalarıyla ilgili detaylar, Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından açıklandı.

2024’te gayrimenkul satana vergi şoku gelebilir

Türkiye genelinde 2024 yılında toplam 3 milyon 65 bin 872 gayrimenkul satışı gerçekleşti. Emlak Uzmanı ve Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul satışları ile ilgili önemli vergi düzenlemelerini açıkladı. Satıştan elde edilen kazançların 5 yıl içinde elde edilmesi durumunda, bu kazançların gelir vergisine tabi olabileceğini belirtti.

Özelmacıklı, gayrimenkul satışından elde edilen değer artışının, belirli bir süre içinde vergiye tabi olduğunu ifade etti. Buna göre, gayrimenkul sahiplerinin 5 yıl içinde sattığı taşınmazlardan elde ettikleri kazançlar, gelir vergisi kapsamında değerlendirilecek. Ancak, 2024 yılı için bu kazançlardan 87 bin TL, 2025 yılı için ise 120 bin TL'ye kadar olan kısmı gelir vergisinden muaf olacak. Bu tutarın altındaki kazançlar için yıllık beyanname verilmesine gerek bulunmuyor.

Özelmacıklı, gayrimenkul sahiplerinin satıştan elde ettikleri kazancın hesaplanmasında ikincil faktörlerin de önemli olduğuna dikkat çekti. İktisap bedeli, gayrimenkulün alındığı tarihteki fiyatına göre değil, Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranına göre yeniden hesaplanacak. Ancak, endeksleme yapılabilmesi için artış oranının %10 veya üzerinde olması gerektiği vurgulandı.

2024’te gayrimenkul satana vergi şoku gelebilir

Miras yoluyla edinilen taşınmazların satışından elde edilen kazançların ise değer artışı kazancı olarak vergilendirilmeyeceği, miras yoluyla edinilen gayrimenkuller için bu kuralların geçerli olmadığı ifade edildi.

Fiilen kullanım tarihi ile ilgili de önemli bir açıklama yapan Özelmacıklı, bazı durumlarda gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce fiilen kullanım tarihi esas alınarak vergi hesaplaması yapılabileceğini belirtti. Gayrimenkulün fiilen kullanıldığına dair, su, elektrik, doğalgaz faturaları gibi belgelerle teyit sağlanabileceği ifade edildi.

Özelmacıklı, ayrıca tarlası üzerine inşaat yapanların durumu hakkında da bilgi verdi. Kendi tarlası üzerine yapılan inşaatların tarla ile birlikte satılması durumunda değer artışı kazancı doğabileceğini belirterek, bu satışların da vergiye tabi olduğunu ifade etti.

Vergi beyannameleri için son tarih 2 Nisan 2025. 2024 yılına ait değer artışı kazançları için yıllık gelir vergisi beyannameleri, 1 Mart – 2 Nisan 2025 tarihleri arasında intvrg.gib.gov.tr/hazirbeyan adresinden verilebilecek. Ayrıca, 2025 Mart ve Temmuz aylarında yapılacak ödemeler için ilk taksit 2 Nisan 2025, ikinci taksit ise 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yapılması gerekecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri