23. Dünya Enerji Kongresi'nin ardından

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:- "İsrail ile Türkiye'nin bu noktada birbirine yakınlaşması sayesinde hem bölge üzerinde etki sahibi olunacak hem de Avrupa Birliği üzerinde ciddi kazanımlar elde edilmesi sağlanacaktır"- "Türkiye bölgesel çatışma

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Doğu Akdeniz'de bulunan doğalgaz kaynaklarının iletilmesi konusunun yıllardır tartışıldığını belirterek, "İsrail ile Türkiye'nin bu noktada birbirine yakınlaşması sayesinde hem bölge üzerinde etki sahibi olunacak hem de Avrupa Birliği üzerinde ciddi kazanımlar elde edilmesi sağlanacaktır." ifadesini kullandı.

Albayrak, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında Atlantik Konseyi'nin dün düzenlediği Doğu Akdeniz'e ilişkin panele katıldı.

Bakan Albayrak, basına kapalı olarak gerçekleştirilen paneldeki sunumunda, enerjinin her zaman barış için bir araç olarak algılanması gerektiğini vurgulayarak, "Enerji, ihtilafların devamı için bir sebep olarak algılanmamalı. Türkiye olarak enerjinin bölgedeki ihtilafın çözülmesinde bir aracı olarak kullanılmasını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, Doğu Akdeniz gazının iletilmesi konusunun geçen birkaç yıl içinde uzun uzadıya tartışıldığını hatırlatarak, "İsrail ile Türkiye'nin bu noktada birbirine yakınlaşması sayesinde hem bölge üzerinde etki sahibi olunacak hem de Avrupa Birliği üzerinde ciddi kazanımlar elde edilmesi sağlanacaktır, ama diğer taraftan şu unutulmamalıdır; ekonomik ve siyasi fizibilite, ülkelerin beklentisini karşıladığı ve yatırımcıların beklentilerini karşıladığı sürece mutabakat kolaylıkla elde edilebiliyor. Ama bir diğer taraftan Doğu Akdeniz gazı karşılıklı çıkarlar ve kazanımlar temelinde gerçekleştirilmelidir." görüşünü belirtti.

Türkiye'nin toplamda 3 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ifade eden Albayrak, şunları kaydetti:

"2,7 milyonu Suriye'den, 300 bini Irak'tan gelen toplamda 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyoruz ve her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Aynı zamanda da Kuzey Suriye'de birtakım askeri operasyonlarımız süregelmekte. Ekonomik anlamda ne kadar bir katkı sağladığımızı soracak olursanız, bunu kolaylıkla telaffuz edebilirim. Geçtiğimiz 6 yılda devlet bütçesinden sadece 12 milyar dolarlık bir kaynak aktarımı oldu. Sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin yaptığı katkının dışında bu. Herhalde bir o kadar da sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerden gelmiştir. Sadece mülteci krizinin yansımaları Türkiye bütçesine 25 milyar dolar oldu. Biz bunu sadece barış ve insaniyet namına gerçekleştirdik. Dolayısıyla Türkiye bölgesel çatışmaları sonlandırmak için enerji diplomasisinin kullanılmasına inanmaktadır. Türkiye olarak bizler hiç yorulmaksızın çok taraflı iş birliği aracılığıyla barışı ve istikrarı ve aynı zamanda refahı destekleyecek her türlü projeye destek vermeye devam edeceğiz. Bizim bu girişimlerimiz sadece Türkiye'ye fayda sağlamayacak, aynı zamanda bütün bölgeye daha aydınlık, daha kıymetli gelecek inşa edilmesine katkı sağlayacak. Dolayısıyla barışa ve güvenliğe katkı sağlayacak, siyasi istikrarı temin edecek her türlü projeye katkı sağlamaya devam edeceğiz."

AA

Ekonomi Haberleri

KONESOB’dan Esnafa Destek Mesajı
Esad Rejiminin Hurdaları İran’ın Çelik İhracatını Artırdı
Konya'da Gelir Adaletsizliği Azaldı: Gini Katsayısı 0,413'e Düştü
Müteahhitlikte Yeni Dönem: Küçük ve Orta Ölçekli Firmalara Ek Destek Şart
Sigaraya Zam Geliyor