23 torundan sonra öğrenci oldu

Çocukken babası izin vermediği için okula gidemeyen Şükriye Kahraman, okuma yazma öğrenme hayalini gerçeğe dönüştürmek için 64 yaşında sınıf sırasına oturdu- 8 çocuk, 23 torun sahibi Kahraman, okuma yazma seferberliğine katılabilmek için dizindeki kireçle

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Çocukken babası izin vermediği için okula gidemeyen Şükriye Kahraman, okur yazar seferberliğini fırsat bilip 64 yaşında öğrenci oldu.

Bartın'da dünyaya gelen Kahraman, okul çağına geldiğinde, çok istemesine rağmen okula gidemedi. Çiftçilikle geçinen ailesi, Kahraman'ı okul yerine kendilerine yardım etmesi için tarlaya gönderdi. Kahraman, içinde ukde olan okuma yazma hayalini 64 yaşında gerçeğe dönüştürmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuma yazma seferberliği kapsamında açılan kursa katıldı.

İzmir'in Torbalı ilçesinde yaşayan Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundaki imkanlarla şimdiki imkanların aynı olmadığını, çocukluğunun zor şartlarda geçtiğini anlattı.

Kahraman, babasının okula gitmediğini, o nedenle kendisini de okula göndermediğini ifade ederek, "Tarlaya gider, ekin biçerdik. O zaman şartlar zordu. Öğretmen babamın yoluna çıkıyordu 'yolla bu kızı diyordu', babam da 'hayır, ne yapacak okuyunca' diyordu. Çok istedim ama yollamadılar." diye konuştu.

- Ameliyatı erteledi

Evlenince İzmir'e yerleşen Şükriye Kahraman, 8 çocuk 23 torun sahibi oldu. Okuma bilmediği için günlük hayatında çeşitli zorluklar yaşadığını kaydeden Kahraman, şöyle devam etti:

"Okur yazar olmayınca her şeyde zorlanıyorum. Hastaneye gidiyorum, bir şey yapmak için oradakilere soruyorum. Tabelaları okuyamıyorum. Yaşlıyım, ameliyat olacaktım dizimden. Dizim kireçlenme yapmış. Bu okuma yüzünden erteledim. Okumaya çok sevdalıyım. Okuma yazmayı çok istiyorum. Ben harfleri tanıyayım, gittiğim yerlerde levhaları okuyayım. Bu kursu televizyonda duyduk. Duyunca çok sevindim, başvurdum. Allah Cumhurbaşkanımızı başımızdan eksik etmesin. Bu kursu duyunca eşime 'gideceğim' dedim, 'bu yaştan sonra ne yapacaksın okumayı' dedi. İçimde kaldı küçüklüğümden beri okul sevdası."

Okur yazar olduktan sonra hayatının daha kolay olacağına inandığını söyleyen Kahraman, "En önce Cumhurbaşkanına yazacağım. Böyle bir şey çıkardığını için çok çok teşekkür ederim ona. 'Bu büyüklüğümle elinden öperim' diye yazacağım." ifadelerini kullandı.

- 5 bine yakın kursiyerle seferberliği

İzmir Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi de kentte 750 kurs merkezinde 5 bine yakın kursiyerle seferberliği başından beri takip ettiklerini söyledi.

İzmir'de okuma yazma bilmeyenlerin nüfusa göre oranının, Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydeden Yahşi, "İstiyoruz ki hiç kimsenin okuma yazma ile ilgili eksiği kalmasın. Gelmek isteyen velilerimizin, kursiyerlerimizin çocukları varsa onları yalnız bırakmamak için anaokulumuza alıyoruz. Gelmek istemesine rağmen gelemeyecek durumlarda olanların evlerine özel öğretmen de gönderebiliyoruz. Birinci kademede 120, ikinci kademe 180 saat eğitime alıyoruz. Bitiminde okur yazar belgelerini veriyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Binlerce İzleyiciyle Buluşan Oyunlar
Konya'nın Şivliliği Tokat'ta "Şivşilik" Oldu
Konya'da 'Taj Mahal Muhafızları' sahnelenecek
Ferdi Tayfur için 4 Ocak’ta cenaze töreni düzenlenecek
Tarihi miraslara gelen ziyaretçi sayısında rekor