İSTANBUL (AA) - Bütöv Azerbaycan Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Agil Samedbeyli, "Berlin Duvarı'nın yıkılması Sovyetler Birliği'nde psikolojik bir etki oluşturdu. Azerbaycan da ikiye bölünmüştü. Bu durum halk içinde 'Biz de sınırları yıkalım' düşüncesini oluşturdu. Azerbaycan'da sınırların kaldırılması Rusya'ya karşı büyük bir darbeydi." dedi.
Bayrampaşa'daki Ural Eğitim Kültür ve Stratejik Araştırmalar Derneği Ferit Tunca Önder Konferans Salonu'nda "25. Yılında Azerbaycan Bağımsızlık Mücadelesi ve Güney Azerbaycan'a Etkileri Konferansı" düzenlendi.
Burada konuşan Agil Samedbeyli, Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği döneminde sözde milletlerin kardeşliği içerisinde bir devlet olduğunu söyledi.
Bu dönemde 'büyük Ermenistan rüyası" için Ermenilere birtakım ayrıcalıklar tanındığını aktaran Samedbeyli, Sovyetler Birliği'nin, ordusunun Afganistan'a girmesiyle hiç tahmin bile edemediği bir direnişle karşı karşıya kaldığını belirterek, şöyle devam etti:
"Sovyetler Birliği'nin Afganistan'da 450 savaş uçağı düşürüldü, 15 bin askeri öldürüldü. 1984 yılında Ermenilerin fikir babası sayılan kişinin bir kitabı yayımlandı. Kitapta tarih boyunca Ermenilerin yapmış olduğu zulümler, Türkler yapmış gibi anlatıldı. Bu kitap çok kısa bir süre içerisinde 1 milyon sattı. Böylece her bir Ermeni ailesinin evine bu kitap girdi. Bunu okuyan her bir genç Türk düşmanı ve milliyetçi olmak zorundaydı."
- "Türk Dünyası Birliği'nin kurulması, Elçibey'in esas hedeflerinin arasındaydı"
Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'dan koparılıp Ermenistan'a bağlanması için Ermenilerin uzun yıllar hazırlık içerisinde olduğunu hatırlatan Samedbeyli, "Moskova'nın Azerbaycan'da toplam 200 bin kişi istihbaratçısı vardı. 'Moskova'ya karşı ayaklanma beklentisi var' diye raporlar veriliyordu. Yapılacak kitlesel eylemleri farklı olarak yönlendirmek istediler." diye konuştu.
Samedbeyli, "Berlin Duvarı'nın yıkılması Sovyetler Birliği'nde psikolojik bir etki oluşturdu. Azerbaycan da ikiye bölünmüştü. Bu durum halk içinde 'Biz de sınırları yıkalım' düşüncesini oluşturdu. Azerbaycan'da sınırların kaldırılması Rusya'ya karşı büyük bir darbeydi." ifadelerini kullandı.
Azerbaycan bağımsızlığı için yapılan mücadelelerden örnekler veren Samedbeyli, "Azerbaycan halkı sandık başına giderek kendi özgür iradesiyle liderini seçti. Azerbaycan halkı o gün tam bağımsız oldu. Elçibey'in hedefi sadece Kuzey Azerbaycan'ın bağımsızlığını elde etmek değildi, Güney Azerbaycan'ın da bağımsız olmasını istedi. Türk Dünyası Birliği'nin kurulması esas hedeflerinin arasındaydı." şeklinde konuştu.
- "Latin alfabesine benimsedikten sonra Türkiye'yi keşfettik"
Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Bulut Alemdar da bölgelerinde 22 milyon Türk'ün yaşadığını belirtti.
Eskiden Güney ve Kuzey Azerbaycan diye bir kavramın olmadığını vurgulayan Alemdar, kendilerine Kuzey Azerbaycan'ın bir dönem unutturulmaya çalışıldığını söyledi.
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından milliyetçiliğin arttığını ve siyasi gruplaşmaların başladığını anlatan Alemdar, "Azerbaycan'ın bir bayrağının olduğunu, biz, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra öğrendik." dedi.
Alemdar, Azerbaycan kurulduktan sonra kendi ana dillerinde eğitim alabileceklerini öğrenmeye başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Latin alfabesini benimsedikten sonra Türkiye'yi keşfettik. Osmanlıca okuduğumuzda bir Türkçe kelime vardı, diğer kelimeler ise farklı dillerdendi. Halk, Türkiye'deki yayınları okumaya başladı, yeniden kendini keşfetti. İlk başlarda 'Eskiden hiç böyle şeyler yoktu. Biz hepimiz Şiiyiz' düşüncesi hakimdi. Vatan, millet ve kendine dönüş bilinci yükseldi ve Kuzey Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve oradaki ağabeylerimizin meyvesi bugün Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi olarak çıktı."
AA