"3. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı"

Çalıştayın sonuç bildirgesinde, özellikle Kocaeli için "Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemleri" kurulup, kentte deprem riskinin azaltılması konusunda çeşitli projelerin ivedilikle hazırlanarak hayata geçirilmesinin önemi vurgulandı

KOCAELİ (AA) - 3. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı sonuç bildirgesinde, Kocaeli için "Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemleri' kurulması gerektiği belirtildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından 8-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "3. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı"na Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden ve kamu kuruluşlarından 11, Filipinler, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’dan 6 uzmanın katıldığı belirtildi.

Açıklamada, çalıştayda, Kocaeli’nin 1999 depreminden sonra yaşadığı değişim hakkında görüş bildiren yabancı katılımcıların, Kocaeli ve Türkiye'nin deprem sonrası yaptığı iyileştirme ve şehirleşme başarısına ve bu deneyimin diğer ülkelere örnek teşkil etmesi gerektiğine dikkat çektiği ifade edildi.

Çalıştayın 13 maddelik sonuç bildirgesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi.

"Çalıştayda ana hedef Kocaeli ilinin yaşanan büyük felaket sonrası sağaltım, iyileştirme ve ileride olabilecek yeni bir afete hazırlık çalışmaları ile ilimizin afetler karşısında kazandığı deneyimlerin diğer illerdeki yetkililere ve uluslararası kamuoyuna aktarılmasıdır. Bu deneyim ve hızlı iyileştirme sürecinin afet yaşayabilecek diğer illere ve ülkelere örnek olması ve yaygınlaştırılarak aktarılması her konuşmacının vurguladığı önemli bir konu olarak ön plana çıkmıştır. Çalıştayda, depremin yanı sıra doğa kaynaklı diğer afetler ile teknolojik kazaların ve bu kazaların çevreye oluşturduğu riskler ve tehlikelere dikkat çekilerek yaşanan deneyimler, alınan önlemler ve uluslararası uygulamalar hakkında bilgi alışverişinde bulunulmuştur."

Deprem ve çevre korumaya yönelik sürdürülen çalışmalar ile ilin afet risklerini azaltmak için yaptırılan tüm projelerin tanıtıldığı aktarılan açıklamada, "Deprem riski herkesçe bilinmektedir. Bu depremlerin Kocaeli’ye etkileri ile ilimizde bulunan sanayi kuruluşları, AFAD ve yerel yönetimlerce bu tür afetlere karşı alınması gereken önlemlere ayrıca dikkat çekilmiştir. Çalıştaydaki sunumlardan hareketle, özellikle Kocaeli için 'Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemleri' kurulup, kentin deprem riskinin azaltılması konusunda çeşitli projelerin ivedilikle hazırlanarak hayata geçirilmesinin önemi benimsenmiştir." denildi.

Açıklamada ayrıca önümüzdeki yıl düzenlenecek dördüncü çalıştayda, Kocaeli Üniversitesi, TÜBİTAK MAM ve Gebze Teknik Üniversitesinden destek alınarak daha geniş katılıma ve kitlelere ulaşılmasının hedeflendiği bildirildi.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti