"3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı" başladı

İstanbul Tasarım Merkezi ve İBB iş birliğiyle düzenlenen çalıştay, 2 Ekim'e kadar devam edecek

İSTANBUL (AA) - İstanbul Tasarım Merkezi ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) iş birliğiyle düzenlenen "3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı" başladı.

Çalıştay koordinatörü Polonyalı Miroslaw Majewski, Bahariye Mevlevihanesi'nde gerçekleştirilen açılışta AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslami geometrik desenlerle ilgilenen sanatçıların az olduğunu belirterek, "İslami geometrik desenleri taklit edecek kişileri günümüzde teknik olarak bulmak imkansızdır. Türkiye'de de bazı kişiler bu sanatı yapabiliyor ama onların sayısı da çok az." dedi.

Majewski, Türkiye'de sadece 5 kişinin bu sanat üzerine mastır yaptığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Amerika ve İngiltere'de insanlar bize, İslami geometrik desenlerle evlerini dekore etmemiz için sürekli talepte bulunuyorlar ama bu imkansız. Çünkü bu konuda çalışma yapan kişi sayısı dünyada da çok az. Türkiye'de 5 kişi varken, İran'da mesela hiç yok. Bütün bunlardan dolayı bizim amacımız de bu sanatı yok olmadan devam ettirip, geliştirmek."


- "İslami geometrik desenlerin üzerinde fazla durulmuyordu"

İstanbul Tasarım Merkezi Müdürü Hüsrev Şeref ise, bu yıl çalıştayın üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirterek, "İlk ikisi gibi üçüncüsünün de kamuoyu tarafından gayet ilgi gördüğü kanaatindeyiz. Çünkü Türkiye'de her ne kadar geometrik desenlerin çokluğu mevcut olsa bile farkındalık açısından maalesef bugüne kadar bu konunun üzerinde fazla durulmuyordu. Bu çalıştaylar neticesinde çok şükür en azından bazı uzman arkadaşların konuya daha fazla eğilerek bu konuda çalışmalarını ilerlettiklerini görüyoruz ve bundan mutlu oluyoruz." ifadelerini kullandı.

İstanbul Tasarım Merkezi olarak Türkiye'de ilk defa Mimar Sinan Camisi minberlerindeki geometrik desenlerin analizini yapan bir kitap hazırladıkları bilgisini veren Şeref, aynı saha içinde farklı kitaplar yayınlamayı sürdüreceklerini söyledi.


- "Desenler 26 Eylül'de sergilenecek"

Çalıştay açılışında konuşan Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kayapınar ise, İslam medeniyetinin matematiğe ve geometriye verdiği önemin sanata da yansıdığı görüşünü aktardı.

Kayapınar, çalıştay dolayısıyla İslami geometrik desenlerin yeniden gündeme getirildiğini ifade ederek, şunları aktardı:

"Hem matematik, hem sanat dallarında birer deha ürünü sayılan İslami geometrik desenleri konunun menbaı olan Türkiye'de ciddiyetle ele alabilmek, konuyu yerli ve yabancı uzmanlarla irdelemek ve gündeme getirebilmek ve sonrasında gerçekleştirilebilecek yeni projelere kapı aralamak gibi amaçlarla disiplinler arası bir çalışma gerçekleştiriliyor."

Çalıştayla, desenlerin pratikteki uygulamalarını sanatseverlerle buluşturacak "Hendesen" adlı karma bir sergi hazırlandığı bilgisini veren Kayapınar, serginin 26 Eylül'de İstanbul Tasarım Merkezi'nde sanatseverlerle bulaşacağını kaydetti.


- Çalıştay hakkında

Dünyaca ünlü birçok uzmanı bir araya getiren çalıştayda, Fransa'dan Jean Marc, Türkiye'den Hacali Necefoğlu ve Asiye Kafalıer, Azerbaycan'dan Imamaddin Amisaslanov, Amerika'dan Mohamad S. Ahmed, İngiltere'den Boris Aldridge, Japonya'dan Akio Hizume, İran'dan Seyed Masoud, Moones Rahmandoust ve Hamidreza Kazempour, İngiltere'den Ameet Hindocha ve BAE'den Julian Molina eğitim verecek.

Çalıştaya, mimarlık, matematik, fizik, sosyal bilimler ve sanat alanlarında lisans ve lisans üstü öğrenciler, profesyonel iş hayatından ilgililer ücretsiz olarak kayıt olabilecek ve eğitimlerden faydalanabilecek. Kayıtların detayları "istanbultasarimmerkezi.org" adresinden incelenebilecek.

Çalıştay, 2 Ekim'e kadar devam edecek.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Afyon kaymağı ve bal Güney Kore’de
Milli Kütüphane'nin ikizi dijitalleşti: 25 milyon poz aktarıldı
11! Bir Film Hadisesi: Yılın Merakla Beklenen Filmleri Vizyondan Önce Seyirciyle Buluşuyor
Turistik Doğu Ekspresi yeni sezonun ilk seferine çıktı
2024'ün kelimesi açıklandı: Kalabalık Yalnızlık