"3. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi" (2)

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Malhotra:- "Mahkemelerin basına ulaşması lazım. Başarılı ülkelerdeki mahkemelerde basın ofislerinin kurulması doğru şekilde haberler yapılmasını sağlar"

BURSA (AA) - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Kemal Malhotra, "Mahkemelerin basına ulaşması lazım. Başarılı ülkelerdeki mahkemelerde basın ofislerinin kurulması doğru şekilde haberler yapılmasını sağlar." dedi.

Malhotra, Yargıtay Başkanlığının, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye işbirliğinde Bursa'da Çelik Palas Otel'de ev sahipliğini yaptığı "Yargıda Şeffaflık" temalı "3. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, mahkeme süreçlerinde, yargıda şeffaflığın sağlanması gerektiğini söyledi.

Adalette yeni yolların bulunması gerektiğine dikkati çeken Malhotra, şunları kaydetti:

"Yargının şeffaflıkla, adaletin sağlanması, adli sistemde süreçlerin açık olması gerekir. Bunlara da kamu ve medyanın kolayca erişebilmesi gerekir. Bu süreçlere mahkeme sitesinde erişilmelidir. Adalete erişim potansiyel olarak sistem kullanılmazsa erişilemez gibi görünebilir. Adaletin sağlanması erişimle çok yakından bağlıdır. Açık bilgiler sağlanmalı, şeffaflık sağlanmalı. Medyanın adli süreçlere erişmesi de sadece mahkemelerin kapılarını açıp, onlara sandalye vermek değildir. Kötü bir basın kapsaması da kötü etki yapabilir. Mahkemelerin basına ulaşması lazım. Başarılı ülkelerdeki mahkemelerde basın ofislerinin kurulması doğru şekilde haberler yapılmasını sağlar. Çok önemli olmazsa olmaz çözüm bütün oyuncuların adalet sisteminde yeni yollar bularak toplumları dahil etmesi olmalıdır."

Yargı reformunun süreçlerinin ilerletilmesi gerektiğini dile getiren Malhotra, "Yargı bağımsız ve şeffaf olmazsa adil olma ve yasayı da çok kötü etkileyerek, yatırımları etkilemektedir.Türkiye’ye dönecek olursak yargı reformu tam bir şeffaflıkla olmuştur. Avrupa Birliği (AB) katılımında, yargı kurumlarının güçlenmesinde ve şeffaflıkta ülkenin önemli adımlar atması sağlanmıştır. Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı da bir dizi proje yaparak, yargıya erişimi sağlayacaktır. Yargı reform süreçleri, dünyada ilerletilecektir." ifadesini kullandı.

Vali Münir Karaloğlu ise 12 Balkan ülkesinden zirveye katılan yüksek mahkeme temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Zirvenin Bursa'da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaloğlu, "İnşallah Bursa'da 3 gün boyunca mutlu olduğunuz zamanlar geçirmenizi temenni ediyorum. Eğer ülkenizde işleyen bir hukuk sistemi varsa, eğer adalet sisteminiz şeffaf ve hesap ve güven de veriyorsa o zaman da ülkeniz hem uluslararası yatırımlarda hem turizmde hem insan hak ve özgürlüklerinde bir cazibe merkezi olabilir. Bunları sağlayamıyorsanız, işleyen bir hukuk sisteminiz yoksa uluslararası yatırım da gelmez, turizminiz de gelişmez. Dolayısıyla da ülkenizi de büyütemezsiniz." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise yüksek yargı mensuplarının buluştuğu ve adaletin konuşulacağı zirvenin Bursa'da yapılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.

Yararlı ve güzel bir zirvenin yapılacağını belirten Altepe, "Yüksek yargı organlarının buluştuğu bu zirvede adaletin ve insan haklarının ve hukukun üstünlüğün tartışılacağı konuşulacağı bir zirve olacak. Bunun yanında şeffaflığın en güzel şekilde nasıl tesis edileceği bu şekilde en güzel uygulamalar, değişik bilgi ve birikimlerin ortaya konulacağı uzmanlarımızın burada bu çalışmalara katkı sağlayacağı güzel bir buluşma olacak." dedi.

"Adalete Erişim" ve "Adaletin Sağlanması" oturumlarıyla devam edecek zirve, yarın "Toplum Katılımı", "Yargı Etiği" ve "İstanbul Bildirgesi'nin Tartışılması ve Değerlendirilmesi" oturumlarıyla sona erecek.

(Bitti)

AA

Gündem Haberleri

Hesabı ödememek için yemeğine saç koyan turist kameraya yakalandı
THY'nin uçağını su dökerek uğurladılar
İdlib'deki Gerginlik Tırmanıyor: Saldırılar Sivilleri Hedef Alıyor
Terörle mücadelede son durum
Adalet Bakanlığı'ndan Abdullah Öcalan Açıklaması