"300 bin kiralık araç yollarda"

Çelik Motor Genel Müdürü Koçak: - "Geçen yıl satılan otomobillerin yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen 130 bin araç, kiralama şirketleri tarafından satın alınırken, sektör toplamda 300 bin adetlik bir büyüklüğe ulaştı"- "10 yıl içinde Türkiye'de satılan oto

BURSA (AA) - İSMAİL ERSAN - Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, geçen yıl satılan otomobillerin yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen 130 bin aracın, kiralama şirketleri tarafından satın alındığını belirterek, kiralık araç sektörünün 300 bin adetlik bir büyüklüğe ulaştığını söyledi.

Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç kiralama sektörünün Türkiye'de gün geçtikçe büyüdüğünü ifade etti.

Türkiye'de otomobil kiralamaya yönelik tercihlerin giderek değiştiğini vurgulayan Koçak, bunun da sektöre olumlu yansıdığını anlattı.

Araç kiralama sektörünün geçen yıl çift haneli büyüdüğüne dikkati çeken Koçak, şöyle konuştu:

"Geçen yıl satılan otomobillerin yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen 130 bin araç, kiralama şirketleri tarafından satın alınırken, sektör toplamda 300 bin adetlik bir büyüklüğe ulaştı. Batı Avrupa standartlarında, gelişmiş ülkelerde, kiralama şirketlerinin aldığı otomobiller toplam satışın yüzde 70'ine kadar yükselebiliyor. Ortalama sayının da yüzde 50 seviyelerinde olduğunu biliyoruz. 10 yıl içinde Türkiye'de satılan otomobillerin yarısını kiralama şirketleri alacak. Ülkede hızlı bir şekilde bu seviyeye ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu seviyeye gelinmesi durumunda da kiralama şirketleri otomobil pazarının yarısını yani 350-400 bin adetlik bir büyüklüğü satın alamaya başlayacaklar."

- "Kiralamanın verimlilikle çok bağlantısı var"

Araç kiralamanın firmalara ciddi manada katkı sağladığını vurgulayan Koçak, "Kiralamanın verimlilikle çok bağlantısı var. Türkiye'de en çok mücadele ettiğimiz şey, aslında sahip olma duygusu. Türk insanı genellikle kiralamak ile ilgili bir negatif yaklaşım sergiliyor. Zaman içinde bu da dönüşüyor, değişiyor. Bu değişimle, verimliliğin sağlanmasıyla beraber kiralamanın tercih edilme oranı hızlı bir şekilde artıyor." dedi.

Ticari araçların kiralanmasını mümkün hale getirilmesi için çalışmalar yaptıklarına da değinen Koçak, şunları kaydetti:

"Aslında pazarın gelişim potansiyelini hızlandıracak bir diğer konu da ticari araçların kiralanmasının mümkün hale gelmesi. Şu anda kiralama şirketlerinin yüzde 95 faaliyeti binek otomobillerde geçerli. Aslında bakarsanız pazarın yüzde 30'luk bir bölümü ticari. Dolayısıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Lojistik belgesi konusuyla ilgili, eğer bir miktar esneme olursa ticari araç pazarının da kazandırılabileceğini ve büyüme trendinin hızlanacağını düşünüyoruz."

AA

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de sahte dolar alarmı: Peş peşe açıklamalar
Alesayi Holding'den Kutsal Şehir Mekke'de Lüks Konaklama Projesi
Konya, Sanayide Devrim Yaptı
Merkez'in enflasyon hedefi yüzde 25
Konya’da Konut Fiyatları Rekor Kırıyor: Danimarka’da Villa Almak Daha Ucuz!