Dubai'ye giden bir gruptan şüphelenen polis, çantalarda uyuşturucu ararken piyasa değeri 30 milyonluk 320 külçe altın buldu.
Akşam'ın haberine göre; Altınların sahibinin ise Ebru Gündeş'in Azeri asıllı İranlı işadamı eşi Reza Zarrab olduğu ortaya çıktı. Altınlar, beyannamesi ve ihraç izni gösterilince bir gün sonra Dubai'ye uçtu
Dubai'ye gitmek için alana gelen bir grubun aynı renk ve modelde sırt çantaları taşıması narkotik polisinin dikkatini çekti.
Uyuşturucu kuryesi olma ihtimali ile 12 kişilik gruba kimlik kontrolü yapıldı. Arama noktasına götürülen grubun ağırlığı ile dikkat çeken 12 çantası incelemeye alındı.
KÜLÇE ALTIN ÇIKTI
Narkotik dedektifleri çantayı açtıklarında ise ortalama 27 kilogram ağırlığında külçe altınla karşılaştı. Büyük bir kaçakçılık olayı ile karşı karşıya olduklarını düşünen polisler, durumu hemen havalimanı gümrük görevlileri ile mali şube polisine bildirdi.
Olay yerine gelen ekipler, yaptıkları incelemede altınların Ebru Gündeş'in Azeri asıllı eşi işadamı Reza Zarrab'a ait olduğunu belirledi. Kuryeler altının yasal yollarla ihraç edildiğini belirtip ellerindeki beyannameyi polise gösterdi.
BEYANNAME GERÇEK
Altınların yurt dışına ihracı için hazırlanan beyannamenin sahte olup olmadığını inceleyen Mali Polis ve Gümrük Muhafaza ekipleri, evrakların gerçek ve altınların yasal ihracat ürünleri olduğunu tespit etti. Bu sırada işadamı Reza Zarrab da durumdan haberdar edilip havalimanına çağırıldı. Zarrab, havalimanına gelerek gümrük ve polis ekiplerine kendilerinin altın ihracatçısı olduğunu ve yurt dışına altınları daha güvenli olduğu için bu yöntemle çıkardıklarını anlattı.
Polis ekipleri incelemenin ardından altınları sahiplerine geri verdi.
BU KEZ DE UÇAK KRİZİ
Havalimanında hareketli anlar yaşanmasına neden olan olayın ardından 12 kişilik kurye ekibi altın dolu çantalarla Dubai uçağına yöneldi. Ancak bu kez de altınların kabin bagaj ağırlığını aştığı gerekçesi ile kuryeler THY uçağına alınmadı.
Dubai uçağını kaçıran altın kuryeleri bir gün sonra sayıları 12'den 20'ye çıkarılarak yolculuğu tamamladı.
ÖNCE DUBAİ'YE ORADAN DA İRAN'A
Türkiye'nin İran'a yönelik altın ihracatının perde arkasında bu ülkeye yönelik doğalgaz ödemeleri olduğu biliniyor. İran'a yapılan ambargoya takılmak istemeyen Türkiye, doğalgazın parasını TL olarak İran'ın Türkiye'deki hesaplarına yatırıyor.
İran Hükümeti de bu parayla altın alarak kendi ülkelerine götürüyor. İlk başlarda İran altını direkt kendi ülkesine taşırken, daha sonra bu alışverişi Dubai üzerinden yapmaya başlamıştı.
Konuyla ilgili Financial Times ve Reuters'ın analizlerini de AKŞAM gündeme taşımıştı: Birleşik Arap Emirlikleri'nin İran'ın antreposu olduğu biliniyor. Bugün İran ekonomisinin yaşam kaynağı, İstanbul-Dubai uçuşlarındaki kuryelerin ellerindeki çantalarda... Çantalarında milyon dolar değerinde altın bulunan kuryeler İstanbul'dan Dubai'ye uçakla geçerken, altınlar buradan da gemilerle İran'a gidiyor.