Dünya Hafıza ve Mental Aritmetik Olimpiyatları (MEMORİAD) tarafından Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Bel Conti Otel'de düzenlenen ve 20 ülkeden 89 hafıza ve zihinsel aritmetik uzmanının katıldığı yarışmalarda, yarışmacılar 10 kategoride mücadele etti.
Olimpiyatlarında yarışmalar, iskambil kartları, isimler ve yüzler hafızası, sayılar maratonu, binary sayılar, flash sayılar hafıza gücü, mental toplama, mental çarpma, mental karekök, mental takvim ve flash anzan kategorilerinde dereceye girmeye çalıştı.
Binary sayılar kategorisinde Alman Johannes Mallow ''0 ve 1'' rakamlarından oluşan 4 bin 95 hanelik sayıyı hata yapmadan sırasıyla hatırlayarak birinci oldu. Flash sayılar kategorisinde ise Moğolistanlı Tsogbadrakh Saıkhanbayar, bilgisayar ekranında saniyede bir gösterilen 300 rakamı hatırlayarak hem kategorisinde dünya birincisi oldu hem de aynı kategoride dünya rekoru kırdı.
Mental toplamada dün 11 yaşındaki Hintli Granth Rakesh Thakkar'ın 10 işlemde 10 haneli 10 sayıyı hatasız şekilde 3 dakika 6 saniye 34 salisede toplayarak, Japon Naofumi Ogasawara'ya ait olan dünya rekorunu yenilemişti. Bunun üzerine Naofumi Ogasawara, 10 işlemli 10 haneli 10 sayıyı 2 dakika 51 saniyede hatasız toplayarak rekortmenliğini geri aldı.
Mental takvim kategorisinde Moğolistanlı Myagmarsuren Tuuruul, 1 dakika içinde 1600 yılından 2099 yılı sonuna kadar verilen 125 tarihten 85'inin haftanın hangi gününe rastladığını hesaplayarak bu kategoride birinciliği kazandı.
Flash anzan kategorisinde de Japon Naofumi Ogasawara, ekranda 0,3 saniyede bir gösterilen 3, 4 ve 5 haneli çok sayıda sayıyı mental olarak toplamayı başararak birinci oldu. Naofumi, 36 bin 996 puan alarak bu kategoride yeni dünya rekorunun da sahibi oldu.
Yarışmada daha önce iskambil kartlarını hafızada tutmada İngiliz Ben Pridmore, zihinsel çarpmada Kübalı Freddis Reyes Hernandez, farklı isimleri ve yüzleri hafızada tutma ile sayısal maraton kategorilerinde Alman Simon Reinhard, zihinsel karekökte de 15 yaşındaki Hintli Mayank Mukesh Jain birinci olmuştu.
Düzenlenen törenle yarışmalarda her kategorinin birincisine bin 500 dolar, ikincisine 750 dolar, üçüncüsüne 500 dolar para ödülü verildi. Dünya rekoru kıran yarışmacılar, ayrıca ödüllendirildi.
Olimpiyatlarda 4 dünya rekoru kırıldı
Dünya Hafıza ve Zihinsel Matematik Olimpiyatları (MEMORİAD) Başkanı Melik Duyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı yarışmacılarla yapılan görüşmelerinde yarışmaların dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu söylediklerini belirterek, Türkiye'nin hafıza, mental aritmetik ve beyin eğitimi konusunda birçok ülkeden önde olduğunu, diğer ülkelere örnek teşkil ettiğini söyledi.
MEMORİAD markasının bu konularda dünyadaki standartları koyan uluslararası bir organizasyon olduğunu anlatan Duyar, Türkiye'nin yarışmaya ikinci kez ev sahipliği yapmasının önemli olduğunu, organizasyonu yaptıkları ödül töreni ve gala yemeğinin ardından tamamladıklarını kaydetti.
Duyar, olimpiyatlarda 4 yeni dünya rekoru kırıldığını bildirerek, ''En çok Hindistanlı ve Moğolistanlı yarışmacılar dereceye girdi. Yetişkinlerle yarışan çocukların derece kazanmaları, olimpiyatlara ayrı bir renk kattı'' dedi.
Saniyede bir söylenen veya gösterilen rakamları hafızada tutabilmenin zeka ölçüm testi olarak kullanıldığını vurgulayan Duyar, hiç hata yapmadan 5 ile 9 arasında rakamı hafızada tutabilmenin kişinin normal zekaya sahip olduğunu gösterdiğini, 7 ile 11 arası rakamı hafızada tutabilmenin ise kişinin üstün zekaya sahip olabileceğini gösterdiğini ifade etti.
Hafıza ve beyni eğiterek her insanın zihinsel potansiyelini geliştirebileceğine dikkati çeken Duyar, MEMORİAD hafıza ve mental aritmetik yarışmalarının tüm dünyada insanlara farkındalık yaratarak ilham verdiğini söyledi.